Kriisin sattuessa

Kriisin tapahtuessa järjestelmällinen ja rauhallinen toiminta on tärkeää. Tapahtuman sattuessa on ensin tärkeää auttaa avuntarvitsijoita sekä hälyttää tarvittavat viranomaiset paikalle. Vastuullisen henkilön on saatava tieto mahdollisimman nopeasti. Myös piirin toiminnanjohtajaa tai hänen varahenkilöään on tiedotettava asiasta mahdollisimman nopeasti. Partiolaisten vanhemmat, taustayhteisöjen edustajat tai muut tahot voivat olla yhteydessä suoraan partiopiiriin tai Suomen Partiolaisiin.

Hämeen Partiopiirissä kriisitiedotuksesta vastaa ja lausuntoja antaa ensisijaisesti toiminnanjohtaja ja lippukunnassa lippukunnanjohtaja. Muut eivät tiedota. Piirin kriisisuunnitelma, jossa ovat myös kriisiviestintäohjeet, löytyy alta.

Äkillisissä ja kiireellisissä kriisitilanteissa ota yhteys piirin päivystävään numeroon [p. 050 3110 940 (24/7)]. Tiedotusasioissa ja ei-kiireellisissä asioissa ota yhteys piirin toiminnanjohtajaan. Jos et ole varma, pitääkö ottaa yhteyttä vai ei, ota yhteyttä. Jos et ole varma, kumpaan numeroon soitat, soita iltaisin ja viikonloppuisin päivystävään numeroon.

Kriisipuhelin on tarkoitettu neuvovaksi ja auttavaksi puhelimeksi kaikille Hämeen Partiopiirin jäsenille. Puhelimeen voi soittaa kuka tahansa kuten myös lippukuntien turva-aikuiset matalalla kynnyksellä. Puhelimesta saa neuvoja turva-aikuisten pestissä mahdollisesti eteen tuleviin kysymyksiin. Puhelimeen voit soittaa myös silloin, jos itse koet tarvetta keskustella sinuun kohdistuvista asioista.

Hämeen Partiopiirin kriisiohje 2020

Päivystävä kriisipuhelin: 050 3110 940 (24/7).

Esimerkiksi, jos:

  • partiolainen loukkaantuu vakavasti partiotilaisuudessa
  • kololla tai kämpällä on tulipalo tai vastaava
  • partiolainen käyttäytyy poikkeavasti
  • tapahtumaan tulee ulkopuolisia henkilöitä, jotka käyttäytyvät uhkaavasti
  • partiotilaisuudessa sattuu vakava läheltä piti -tilanne

Toiminnanjohtaja Tommi Nyman: 050 3110 919 (24/7).
Varahenkilö Heli Lehtomäki: 050 3110 921.

Esimerkiksi, jos

  • epäilette, että lippukunnassanne tapahtuu väärinkäytöksiä
  • lippukunnalla on vakavia erimielisyyksiä vanhempien tai taustayhteisön kanssa
  • tiedotusvälineet alkavat kysellä jostakin asiasta
  • haluat tiedottaa omaisuusvahingosta