Lapinhäme

Lapinhämeen leirikeskus sijaitsee Sodankylässä, Kiilopää-tunturin ja Saariselän hiihtokeskuksen tuntumassa. Leirikeskuksen rajalla virtaa Kakslauttasen raikas tunturipuro ja Urho Kekkosen kansallispuisto alkaa kivenheiton päästä. Alueen pinta-ala on seitsemän hehtaaria, ja leirialueella on tilaa kesällä noin 200 telttailijalle.

Lapinhämeen rakennukset

Lapinhämeessä on partiomaista sisämajoitustilaa seitsemässä hirsirakennuksessa n. 60 hengelle. Lisäksi alueella on kolme saunaa, puroon padottu uima-allas, teltta-alue, leirikirkko sekä keitto- ja ruokailukatos. Pirteissä on  sähkölämmitys.

Kuvia Lapinhämeestä löydät piirin kuvapankista.

Lapinhämeen rakennukset:

Akunpirtti on alueen kelohonkainen päärakennus, jossa on keskuskeittiö, tupa noin viidellekymmenelle hengelle sekä kolme wc:tä ja kuivaushuone. Majoitustilaa on kolmessa eri huoneessa yhteensä kymmenelle hengelle. Keittiö on varustettu suurtalousliedellä, uunilla, astianpesukoneella sekä kolmella jääkaappi-pakastin-yhdistelmällä. Lisäksi keittiöstä löytyy astiasto sekä säilytystilat ruualle viidenkymmenelle

Akunpirtissä on hyvä pitää leirien ja retkien tukikohtaa. Siellä on hyvä kestitä isompaakin vierasjoukkoa, ja tunnelmallisessa tuvassa palaveritkin sujuvat joutuisasti.

Polarpirtti on hyvin varusteltu mökki kahdeksalle hengelle. Pirtissä on tupakeittiö jossa liesi, uuni, jääkaappi-pakastin, astianpesukone sekä astiat kahdelletoista. Polarpirtissä on tuvan lisäski kaksi makuuhuonetta, vessa ja sauna suihkuineen. Eteisestä löytyy kuivauskaappi vaatteille.

Ilvespirtissä on tupakeittiö, jossa on liesi, uuni, mikro, jääkaappi, kahvinkeitin sekä astiat kymmenelle. Yhdessä kahden ja kahdessa neljän hengen huoneessa tilaa yhteensä kymmenelle hengelle. Se on mukava perusmökki pienelle porukalle lapinmatkaajia. Pirtissä on wc ja suihku.

Kelopirtti on kaksiosainen majoitusrakennus. Isommassa huoneessa on kerrossängyillä tilaa neljälle ja parvella kuudelle yöpyjälle sekä pienemmässä huoneessa on raheilla tilaa kolmelle ja parvella neljälle yöpyjälle. Pirtissä on yhteensä tilaa 17 hengelle. Kelopirtti toimii hyvin Akunpirtin lisämajoitustilana, sillä pirtissä ei ole keittomahdollisuutta. Hyvä vaihtoehto retkeilyhenkisemmälle porukalle.

2000-luvulla valmistunut Iso sauna on uusin Lapinhämeen rakennuksista. Saunan lauteille mahtuu kerrallaan löylyttelemään kokonainen tusina ja suihkutkin on neljälle. Saunan puolella on myös kaksi vessaa. Toisessa päässä rakennusta on erillinen Saunapirtti, jossa on tupakeittiö, wc, suihku ja majoitustilat kolmelle.

Saunapirtti soveltuu hyvin esim. matkanjohtajalle tai vaikka bussinkuljettajalle yöpaikaksi.

Rantapirtin tuvassa on kaksi kerrossänkyä ja parvi, johon mahtuu kuusi henkeä. Lisäksi yöpymistiloja on pienessä neljän hengen kamarissa, joten yhteensä Rantapirtissä on yösija neljälletoista.

Pikkusauna on alueen vanhin rakennus. Se sijaitsee aivan puron rannassa, joten saunasta on mukava pulahtaa raikkaaseen altaaseen uimaan. Saunassa on pukuhuone ja lauteille mahtuu kerrallaan neljä henkeä.

Ympäristön tarjonnasta

Lapinhäme soveltuu yhtä hyvin niin pohjoisen retken taukopaikaksi kuin monenmoisten Lapin leirien pitopaikaksi kaikkina vuodenaikoina. Myös partiovieraat kaukaakin kokevat varmasti Lapinhämeessä unohtumattomia elämyksiä.

UKK-puisto tarjoaa Lapinhämeessä majoittujille monia mahdollisuuksia retkeilyyn ja kalastukseen. Puistossa on valmiita polkuja aloittaville retkeilijöille ja kaunista tunturimaastoa silmänkantamattomiin myös vaativammalle vaeltajalle. Syyskuun ruska-aikaan luonnon väriloisto hehkuu niin pakkasen puremassa maastossa kuin kirkkaalla, revontulten loimuttamalla taivaalla. Talvella kutsuvat monipuoliset hiihtoladut ja Saariselän laskettelurinteet.

Lapin luontoon voi tutustua myös Koilliskairan luontokeskuksessa, josta saa mm. perustiedot UKK-puistosta. Saariselkä on myös perinteistä poronhoitoaluetta, ja poroja saattaa tepastella tulijoita ihmettelemään myös Lapinhämeen mökkien tuntumaan. Lappilaisen elämänmenon erityispiirteisiin tutustuttavat mm. Tankavaaran kultamuseo ja saamelaisen kulttuurin näyttelykeskus Siida.

Postiosoite Lapinhämeeseen

Lapinhäme
Muotkantie 172
99830 Saariselkä

Etäisyydet ja saapuminen Lapinhämeeseen

Tampereelle 1000 km, Rovaniemelle 250 km, Ivaloon 46 km, Saariselälle 15 km.

Lapinhämeeseen voi matkata joko junalla Rovaniemelle ja sieltä bussilla Kiilopäälle tai esimerkiksi lentäen Ivaloon ja bussilla kahden kilometrin päähän leirikeskuksesta. Hyvä vaihtoehto etelästä saapuville on myös ajaa oma auto yöjunaan ja ajella aamulla rauhassa Rovaniemeltä Lapinhämeeseen

Peruutusehdot

Lapinhämeen peruutuksissa sovelletaan seuraavia ehtoja:

  • Jos peruutus tapahtuu 1 kk ennen vuokra-aikaa, ei varausta laskuteta.
  • Jos peruutus tapahtuu 2 vkoa ennen vuokra-aikaa, laskutetaan varaajalta 1/2 varaushinnasta.
  • Jos peruutus tapahtuu 1 vko tai alle viikko ennen vuokra-aikaa, laskutetaan varaajalta koko varaushinta.