Piirilehti Täplä

Täplä on neljä kertaa vuodessa painettuna ja verkossa jatkuvasti ilmestyvä Hämeen Partiopiiri ry:n jäsenlehti. Painettuna lehti jaetaan jokaiselle piirin ensimmäisen jäsenmaksuluokan jäsenelle Partio-lehden välissä. Tämän lisäksi Täplä ilmestyy verkossa, jossa julkaistaan myös sellaisia juttuja, jotka eivät painettuun lehteen mahdu tai ehdi. Lehden kohderyhmänä ovat kaikki jäsenet mutta sen lisäksi Täplä on tärkeä viestintäkanava nuorten jäsenten vanhemmille. Lehden toimituskuntaan kuuluvat kaksi päätoimittajaa, toimitussihteeri [piirin tiedottaja] sekä monia aktiivisia toimittajia ja valokuvaajia.

Täplän toimituskunta etsii jatkuvasti mukaansa uusia toimittajia ja kuvaajia, joten ota yhteyttä: tapla@partio.fi!

Selaa menneitä Täpliä Issuussa!

Aineisto

Aineisto toimitetaan piirin tiedottajalle (Anna-Emilia Piirainen) deadlineen mennessä.

Mediakortti 2021
Mediakortista löytyy mm. mainoksien koot

Toimittajan ohjeet (tulostettavat)
Toimittajan ohjeet on tarkoitettu apuvälineeksi kaikille lehtijuttujen kirjoittamisesta ja kuvaamisesta kiinnostuneille

Suomen Partiolaisten kuvaohje valokuvaajille ja siitä kiinnostuneille löytyy osoitteesta partio.fi/kuvaohje

Vuoden 2021 aineiston määräajat

Juttu ja tilatoiveet toimitussihteerille ao. päivämääriin mennessä. Huomaa, että lehti saattaa deadline-päivänä olla jo täynnä! Ole siis yhteydessä päätoimittajaan tai toimitussihteeriin hyvissä ajoin.

Lehden numero Juttu-/tilatoiveet toimitussihteerillä Valmis aineisto toimitussihteerillä Lehden ilmestymispäivämäärä
1/2021 14.12.2020 18.1. 19.2.
2/2021 22.3. 19.4. 21.5.
3/2021 19.7. 16.8. 17.9.
4/2021 27.9. 25.10. 26.11.

Julkaisija

Hämeen Partiopiiri ry
Ilmestyminen: 4 numeroa vuodessa
Levikki: n 8000 kpl
Painopaikka: PunaMusta, Forssa
ISSN: 1799-1153

Tekniset tiedot

Koko: 185 x 255 mm
Väri: neliväri CMYK
Sivumäärä: 20-28 sivua + kannet
Väriprofiili: Coated Fogra 39

Merkkimäärät

Täysin pitävää merkkimäärää on mahdotonta antaa: jos kuvia on paljon, tekstille on välttämättä vähemmän tilaa. Myös pitkä ingressi ja/tai otsikko vie tilaa itse jutulta. Mikäli kuvia taas ei ole ollenkaan, on tekstille runsaasti tilaa. Pyri kuitenkin pysymään annetuissa merkkimäärissä. Toimitus pidättää oikeuden lyhentää juttua tarvittaessa.

3 sivun juttu kuvineen: n. 5000 merkkiä
aukeama (2 sivua): 3000-4000 merkkiä
sivu: 1500-2500 merkkiä
1/2 sivua: n. 1500
Kolumnit max.: 1500 merkkiä

Juttujen ja kuvien toimitus​ lyhyesti

Lehtijuttu

Jutun voit toimittaa oikoluettavaksi kirjoitettuna vaikkapa wordille tai notepad-ohjelmalle. Et siis tarvitse kalliita ohjelmistoja osallistuaksesi Täplän tekoon.

Jotta toimituksen työ olisi vaivatonta, merkitse dokumenttiin selkeästi, mikä osa tekstistä on otsikko, ingreesi ja itse juttu, eli leipäteksti. Mieti myös valmiiksi mahdolliset kuvatekstit tai nostolaatikot ja muista ilmoittaa kuvaajan nimi! Älä koristele tekstiä turhaan, sillä toimituksen täytyy poistaat ekstistä kaikki tyylimuotoilut ennen taittoa.

Toimituksen työ helpottuu huomattavasti, jos teksti on sähköisessä muodossa. Kirjeet, skannatut tiedostot ja muut sellaiset toimituksen täytyy kirjoittaa uudestaan käsin, mikä vie aikaa.

Tarkempia ohjeita juttujen tekoon ja kuvaamiseen yllä.

Kuva

Pidä aina huoli, että käytössäsi on alkuperäinen, suurikokoinen kuvatiedosto, jonka julkaisuun on lupa. Painoa varten kuvan resoluution tulisi mielellään olla 300 dpi. Älä siis pienennä ja pakkaa kuvia, sillä se tekee kuvista julkaisukelvottomia. Huomaathan, että myös Facebook ja muut sosiaaliset mediat pakkaavat kuvatiedostoja!

Mikäli et ole varma, onko kuva sopiva lehteen, ole yhteydessä päätoimittajaan tai toimitussihteeriin. Jos kuva on liian suuri lähetettäväksi sähköpostilla, voit hyödytää esimerkiksi  tiedostojen välityspalvelut (esim. Wetransfer.com) sekä pilvipalveluita, kuten esimerkiksi Google Drive.

Kuvaa toimitettaessa on aina toimitettava myös tieto kuvaajasta.

Jos osoitetietosi ovat muuttuneet, muistathan korjata ne suoraan partion asiointipalveluun, johon pääset kirjautumaan omalla PartioID:lla. Muutospyynnöt voit tehdä myös osoitteeseen palvelu@partio.fi.

Mielipide Täplä-lehdestä

  • Risut ja ruusut Täplä-lehdestä.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.