Aiheuttaako ”säänmukainen pukeutuminen” päänvaivaa? Etkö ihan ole varma, mitä pukea pienen sudenpennun tai itsesi ylle syksyn tai talven kylmillä ilmoilla? Lue alta Täplän vinkit kerrospukeutumiseen.

Tässä kuvasarjassa annamme vinkit siihen, mitä pukea päälle partioretkille. Samat kerrospukeutumisen säännöt pätevät myös muuhun ulkoiluun, joten pistähän vinkit talteen.

Aluskerros

Alimmaiseksi puetaan lämmin kerrasto, mielellään merinovillainen. Villa-asu lämmittää märkänäkin, siirtää hyvin kosteutta, ei kutita eikä ala haista, kuten keinokuitu. Jalkaan villaiset sukat, esimerkiksi merinovillaa.

Aluskerros.

Välikerros

Välikerrokseen on tarjolla useita vaihtoehtoja: fleece, villa tai keinokuidut. Fleece on eristävä eikä se sido kosteutta. Taukoja ja iltaa varten voi väliasuksi lisätä villapaidan, ohuen vanu- tai untuvatakin tai -liivin. Pitkille vaelluksille kannattaa suosia villaisia vaatteita, jotka on helppo huoltaa ja puhdistaa tuulettamalla. Untuva on herkkä kastumiselle, eristää märkänä huonosti ja kuivuu hitaasti, joten kostealla kelillä kannattaa suosia muita vaihtoehtoja.

Kuorikerros

Päällimmäisen kerroksen on oltava tarpeeksi väljä, jotta sen alle mahtuvat niin alus- kuin väliasutkin. Mitä rankemmasta fyysisestä suorituksesta on kyse, sen tärkeämpää on vaatteiden hengittävyys. Kuorikerros voi koostua useasta erilaisesta asusteesta.

Poutasäällä riittää tuulipuku, retkeilyasu tai anorakki. Perinteinen sadeasu suojaa parhaiten sateelta mutta ei hengitä, minkä vuoksi sen sisäpinta kastuu helposti hiestä. Kalvoilla varustetut kuoriasut hengittävät jossain määrin ja pitävät vettä. Usein ongelmana on puutteellinen hengittävyys. Sadeviitta on kätevä suoja sadetta vastaan. Se on kevyt ja suojaa myös reppua tai rinkkaa.

Paukkupakkasilla kannattaa pakata mukaan myös pakkasen kestävä kerros taukoasuksi. Untuva- tai toppatakki ja -housut tai pilkkihaalari toimii myös kylmässä säässä. Hiihtoretkillä tulee pukeutua niin, ettei tule liian hiki. Hiihtoretkillä kannattaakin tauon ajaksi ottaa mukaan paksumpi takki vilustumista vastaan.

Jalkaan syksyllä on syytä laittaa kumisaappaat tai oikeasti vettä pitävät kengät. Talvella tarpeeksi korkeat talvikengät yhdessä housujen lumilukkojen kanssa estävät lumen pääsyn kenkään. Hanskoja ja sukkia kannattaa ottaa mukaan useampi pari, jotta aina on kuivat varusteet saatavilla. Suomen sää saattaa talvellakin olla vetinen ja märkä.

Yöasu

Yön yli retkillä on tärkeää panostaa myös yöasuun. Paras yöasu on merinovillainen kerrasto, pipo sekä villasukat. Yöt ovat viileitä ja siksi myös yöasun on oltava lämmittävä. Tarvittaessa kaulaan voi laittaa vielä lämpöisen putkihuivin. Makuupussin on syytä olla myös kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitettu tai talvimakuupussi. Myös makuupusseja voi käyttää kerroksittain. Ohut silkkinen sisäpussi lisää lämmöneristävyyttä ja pitää makuupussin puhtaampana. Kovilla pakkasilla voi käyttää kahta makuupussia sisäkkäin, kunhan muistaa samat periaatteet kuin pukeutumisessa: päällisenä kerroksena kannattaa käyttää paremmin kosteutta kestävää kuitupussia ja sen sisään tulee jäädä riittävästi väljyyttä.

Yöasu pitkillä villasukilla.

 

Mallina Anni Järvinen / Nokian Eräveikot