Lahden Sinisten seikkailijaryhmä Merikarhut on toiminut jo neljä vuotta. Vaikka muutama henkilö ryhmässä on vaihtunut, niin uusia on tullut aina tilalle ja parhaimmillaan erilaisiin touhuihin lähdetään 16 seikkailijan vahvuudella. Samaan aikaan Merikarhujen kanssa kokoontuu partiopikkuvelilauma Luotsikarhut. 14-päisen lauman kokous on tarkoituksellisesti sijoitettu limittäin Merikarhujen kanssa.

Molempia ryhmiä luotsaavat samat akelat Petri Juvonen ja Jari Pöyhönen. Kuten monessa lippukunnassa johtajien löytäminen viikkotoimintaan ei ole helppoa, mutta riittävän suuret nuoret ikäkaudet ovat lippukunnan jatkuvuuden elinehto. Leikkisästi olemme todenneet, että meillä on varattu partiolle aikaa kaksi tuntia viikossa – sisältäen matkat. Limittämällä ryhmät yhteen, saamme tehostettua omaa ajankäyttöä suhteessa poikien määrään. Mistä lie johtuu, mutta ryhmäkoot on saatu pysymään melko suurina.

Kuvassa Lahden Sinisten tarpojat purjehtivalla leirillä 2018.
Kuvassa Lahden Sinisten tarpojat purjehtivalla leirillä 2018. Kuva: Harri Halmejärvi

 

Ryhmien toiminnan suunnittelussa on kaksi perusperiaatetta, joista tingitään vain olosuhteiden pakosta: kuukaudessa on aina vähintään yksi kokous muualla kuin kololla ja vanhemmat ovat aina tervetulleita niihin. Toimintamalli on otettu käyttöön alusta saakka ja pojat ovat tottuneet siihen, että pääosin ollaan jossain menossa ja milloin kenenkin vanhemmat ovat mukana. Kenenkään ei tarvitse nolostella oman vanhemman mukanaoloa ja vanhemmille taas on helppo myydä osallistumista iltapurjehdukselle, peräpään valvontaa metsäretkelle tai apukäden paikkaa kohdevierailulle. Vanhemmista alkaa luonnollisesti muodostua verkosto toiminnan ympärille ja huomaamatta suunnistusharjoitukseen tai hiihtolenkille ilmestyykin juottorasti jo kysymättä, kun vanhemmat voimaantuvat omaan rooliinsa toiminnan tukijoina.

Ottamalla vanhemmat mukaan mahdollistetaan siis tietysti se kaikkein oleellisin: Toiminta ulkona kololta ja erilaisissa ympäristöissä suurellakin joukolla: uinti ja vesiturvallisuus, suunnistus ja navigointi, hiihto tai luistelu, vierailu jäteasemalla tai paloasemalla, ensiapukoulutus tai puutyöt ammattikoululla, purjehtiminen, varainkeruu, maastoretket ja monta muuta. Erityisesti nuorille pojille tekeminen ja touhuaminen tuntuvat olevan luontevin tapa olla ja ulkona johtaja pääsee monesti koloiltaa helpommalla. Kaikki nämä ovat partion peruskauraa, mutta ilman määrätietoista suunnittelua saattaa unohtaa sen, kuinka mukavaa on aikuisena partiossa tulla keskellä viikkoa illalla kotiin savunhajuisissa vaatteissa – tai mikä parasta keväisen ukkoskuuron kastelemana ensimmäiseltä iltapurjehdukselta…