Monelle ystävyydensolmu on tuttu tavasta, jolla partiohuivi solmitaan perinteisen merimiessolmun sijaan. Ystävyydensolmun sitoo partiohuiviin yleensä toinen partiolainen, ja suomalaisessa partioperinteessä ystävyydensolmu symboloi tutuimmin nimensä mukaisesti rikkoutumatonta ystävyyttä.

Tämän vuoksi toisen tekemää ystävyydensolmua tulisi kantaa huivissa osoituksena ystävyyssuhteesta, avaamatta solmua ilman pakottavaa syytä. Näin ystävyys säilyy rikkoutumattomana. Usein nuoret partiolaiset tekevät tätä kaunista ja symmetristä solmua partioleireillä ja -tapahtumissa toinen toisilleen. Ystävyydensolmulle ei kuitenkaan ole ikärajaa ja sen harjoitteluun voi hyvin käyttää ihan tavallisen koloillan.

Solmulla on pitkä historia

Ystävyydensolmua on käytetty jo pitkään ympäri maailmaa partiossa ja sen ulkopuolella, eikä sille voida määrittää yksittäistä alkuperää. Ystävyydensolmu tunnetaan eri nimillä esimerkiksi kiinalaisessa, japanilaisessa, amerikkalaisessa ja kelttiläisessä solmuperinteessä. Kiinalaisessa solmutaiteessa samaa pohjaa hyödynnetään hieman koristeellisempaan ”hyvän onnen solmuun”, jonka pitäisi tuoda kotiin onnea ja menestystä.

Suomessa ystävyydensolmu tunnetaan myös nimellä neljän tuulen solmu. Ystävyydensolmun symboliikkaan liittyvätkin nimenomaan sen neljä erottuvaa kulmaa tai neliötä, jotka eri partioperinteissä voivat symboloida esimerkiksi ”maailman neljää kolkkaa”, WAGGGS:in neljää partiokotia tai suomalaisittain partion lupausta, ihanteita, Ole valmis -tunnusta ja palvelua. Ystävyydensolmu symboloi yleisesti ottaen ystävyyttä jokaisen partiolaisen välillä – solmut sitoneiden partiolaisten välisen ystävyyden lisäksi.

Vinkki koloiltaan

Kurkkaa tarina ystävyydensolmun opetteluun Partiowikistä osoitteesta fi.scoutwiki.org/Ystävyydensolmu

Ohje ystävyydensolmuun partiohuivin kiinnityksessä:

  1. Vie vasen huivin pää oikean ylitse.
  2. Vie sama pää nyt oikean huivin pään ali vasemmalle ja uudelleen ali oikealle. Nyt toisen pään pitäisi muodostaa väärin päin oleva S-kirjain.
  3. Vie vielä koskematon huivin oikea pää ylös mutkien alta. Väärinpäin olevan S-kirjaimen pitäisi olla edelleen nähtävissä.
  4. Vie äsken ylös viety huivin pää nyt alas ensin kahden ensin yli ja sitten sisään lenkistä.
  5. Nyt huivissasi on löysä ystävyydensolmu. Kiristele päitä tasaisesti, kunnes saat solmuun neljä tasaista neliötä näkyviin.