Partiossa on aktiivisilla jäsenillä usein kiire ja iskee helposti vauhtisokeus. Välillä pienikin ajatus tai vinkki saattaa muuttaa paljon. Kuhmoisten Korpisudet listasi Täplän lukijoille kuusi vinkkiä lippukunnan arjen parantamiseksi.

Pienilläkin teoilla on merkitys

  1. Pyytäkää partioon vierailevia aikuisia. Pyytäkää askartelugurua vetämään jollekin ryhmälle korttien tekoa, purjehtijoita opettamaan vesillä liikkumista ja sienien asiantuntijaa viemään metsäretkelle. Tämä vähentää ryhmänjohtajien työtä, monipuolistaa toimintaa ja parhaimmassa tapauksessa vierailija saattaa ajanmyötä muuttua partiolaiseksi. Kun partiolle antaa pikkusormensa, niin… J Päättäkää koko lippukunnan voimin saada mahdollisimman moni lippukuntaan mukaan, jotta kaikki ottavat uudet potentiaalit jäsenet innolla vastaan ja he taas kokevat olevansa tervetulleita porukkaan.
  2. Unelmoikaa isosti ja kehittäkää lippukuntaa koko johtajiston voimin. Ja ottakaa nuo yllämainitut vierailijat myös mukaan, sillä yhdessä tehdyt päätökset sitouttavat ja motivoivat. Jos lippukunnassa on liian vähän aikuisia ja kiire puskee päälle, jää tämä helposti tekemättä. Mutta suunnittelu, ideointi ja tavoitteiden yhdessä asettaminen saattaa parhaillaan ratkoa noita ongelmia ja hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, myös lippukunnassa.
  3. Kertokaa piiriin ongelmanne ja onnistumisenne. Piiristä on saatu apua meille mitä erikoisempiin asioihin: meille on tulostettu mainoksia, saatu käytännön neuvoja, lainattu pakohuonepeliä johtajahuoltoon, järjestökoordinaattori kävi pitämässä meille lippukunnan kehittämisestä työpajan yms. Hieno apu oli saada myös asiantunteva valmentaja piiristä päiväksi luoksemme auttamaan meille uuden ikäkauden toiminnansuunnittelussa ja hän ratkoi myös ROK-kurssi ongelmamme omien kontaktiensa kautta. Apu oli uskomattoman suuri ja emme olisi uskoneet yhden rastin lomakkeessa kohtaan ”tarvitsemme apua” vaikuttaneen näin paljon.
  4. Kouluttautukaa. Kaikki koulutukset tuovat aina uusia ajatuksia, auttaa lippukunnan kehittämisessä ja parasta antia ovat uudet tuttavuudet. Vahva suositus muuten Ko-Gi-kursseille: ne eivät ole niin korkealentoisia, työläitä ja HC-partiolaisten juttu miltä ne vaikuttavat. Mahtava kurssi, jossa on tarjolla partiota parhaimmillaan, ihania ystävyyksiä ja samalla tulee myös pohdittua omaa sekä lippukunnan toimintaa hyvinkin monelta suunnalta. Ko-Gi-kurssi sopii kaikille PJ-kurssin jälkeen muutaman vuoden aktiivisessa pestissä toimineelle partiolaiselle.
  5. Verkostautukaa muiden lippukuntien kanssa, olitte sitten iso tai pieni lippukunta. Olisiko vaikka yhteiseen johtajahuoltoon kutsuminen tai yhteisen retken järjestäminen kiva tapa? Yhteistyö ei ole keltään pois ja se avaa mahdollisuuksia. Joskus jostain kontaktista saattaa olla vuosienkin jälkeen yhtäkkiä hyötyä.
  6. Satsatkaa nuoriin. Kaikki ikäkaudet ovat tärkeitä partiossa, mutta valitettavan monessa, varsinkin pienemmässä lippukunnassa nuorten toiminta hiipuu ja pahimmillaan partio joudutaan lopettamaan kun oman ikäkauden tarjontaa ei ole tarjolla. Satsatkaa nuorten toimintaan, järjestäkää edes jotain partiota, mikäli ette pysty sitä täysin partio-ohjelman mukaisesti toteuttamaan sitä, pitäkää monipuolista ja ennenkaikkea hauskaa partiota. On todella sääli ”hukata” vuosien työ ja hyvä johtajanalku, joka olisi juuri alkamassa hyödyttämään lippukuntaa ja toisi oman panoksensa lippukunnan arkeen.

Haaste muille lippukunnille

Me heitetään haaste, kertoisivatko seuraavaksi meidän ihanat naapurit ja mahtavat yhteistyötaho Sahalahden Sinisudet omia hyviä vinkkejään lippukunnan arkeen?