Hämeen partiopiirissä etsitään jatkuvasti mahdollisuuksia perustaa uusia lippukuntia alueille, jossa partiotoimintaa ei ole vielä tarjolla. Tavoitteena on, että yhä useammalla lapsella, nuorella ja aikuisella olisi mahdollisuus harrastaa partiota omalla paikkakunnalla, lähellä kotiaan. Tampereen Vuoreksessa tartuttiin toimeen ja alueella asuvat aktiiviset partiotaustaa omaavat aikuiset perustivat uuden lippukunnan, Vuoreksen Valloittajat.

Vuoreksen Valloittajat on Hämeen partiopiirin tuorein lippukunta, jonka perustamiskokous on pidetty aivan äskettäin, 23.4.2021. Lippukunnan perustamisessa mukana ollut Hanna Sipola kertoo lippukunnan syntyneen Hämeen Partiopiirin kannustamana. Luonnon ympäröimälle, uudelle ja kehittyvälle asuinalueelle haluttiin perustaa uusi lippukunta. Sipola kertoo, että Vuoreksessa asuu paljon lapsiperheitä, joten hän koki lippukunnan perustamisen alueelle mahdollisuutena. Yhtenä kannustimena lippukunnan syntyyn toimi myös lähilippukuntien suuret jäsenmäärät, joten Sipola ja muut toimintaan sitoutuneet päättivät viedä ajatusta lippukunnan perustamisesta eteenpäin.

Vuoreksen Valloittajien perustamiskirjaa allekirjoittaa lippukunnanjohtaja Mikko Kuitunen.
Vuoreksen Valloittajien perustamiskirjaa allekirjoittaa lippukunnanjohtaja Mikko Kuitunen. Kuva: Vuoreksen Valloittajat

Lippukunnan perustamiseen tarvitaan ennen kaikkea aktiivisia asiaa ajavia henkilöitä. Hanna Sipola kertookin, että yhteisenä haaveena oli saada luotua mielekästä partiotoimintaa omalle asuinalueelle. ”Sellainen toimi hyvänä motivaattorina”, Hanna toteaa ja lisää: ”Tavoitteenamme on saada toiminta käyntiin syksyllä 2021 perhepartion, sudenpentujen, seikkailijoiden ja aikuisten voimin”. Sipola toivoo myös, että toiminta saadaan käyntiin ilman hankaloittavia koronarajoitteita.

Aluksi toimintaan ei vaadita paljon: Vuoreksen Valloittajat hyödyntävät kolonaan Vuoreksen koulua ja lähimetsästä löytyvää metsäeskarilaisten paikkaa. Lisäksi läheltä löytyy nuotiopaikallisia uimarantoja, joissa on mahdollista hyödyntää koloillan aktiviteetteina muun muassa kanootteja ja sup-lautoja. Kun peruspaketti on kasassa, ja lippukunnalta löytyy koloillan vetäjiä, päästään jo hyvin alkuun.

Vuoreksen Valloittajat tunnistaa heidän upeasta huivistaan, joka on lippukunnan nimen mukainen: huivia koristaa vuoren siluetti, joka on myös heidän tunnuksensa. Huivin väreinä on vaaleanvihreä pohja, jossa harmaa vuorisiluetti.
Vuoreksen Valloittajat tunnistaa heidän upeasta huivistaan, joka on lippukunnan nimen mukainen: huivia koristaa vuoren siluetti, joka on myös heidän tunnuksensa. Huivin väreinä on vaaleanvihreä pohja, jossa harmaa vuorisiluetti. Kuva: Vuoreksen Valloittajat

Jotta toiminta saadaan kunnolla käyntiin, tarvitsee lippukunta myös jäseniä mukaan toimintaan. Aluksi täytyy tehdä toimintaa tutuksi ja näkyväksi sekä herättää asukkaiden mielenkiinto. Sipola on luottavainen.

Vuoreksesta löytyy kyllä roppakaupalla potentiaalisia partiolaisia. Sekä nykyisiä, että tulevia, joille voimme tarjota partioelämyksiä ja hyvää meininkiä.

Hanna Sipola