Olen puolihuolimattomasti lupautunut varsinaisen piiripestini ohella kirjoittamaan Täplään aina silloin tällöin. Kun lupauksen lunastamisen aika sitten tulee, saan ensimmäiseksi juttuaiheekseni piirin kasvisruokakurssin. Kuulostaa hyvältä, ajattelen, mutta mistä näkökulmasta lähestyisin aihetta?
Töiden takia en pääse itse osallistumaan kurssille, mutta pelkkä kouluttajien ja osallistujien haastatteleminen tuntuu nähdyltä. Kaipaan jutulleni käytännönläheisempää kulmaa. Ratkaisu tarjoillaan yllättäen eteeni kuin tilauksesta. Lippukuntamme vakituinen muonittaja on estynyt ja lippukuntaviikonloppuun tarvitaan muonittajaa. Näkökulmani on löytynyt: toimittaja testaa! Pestaudun siltä seisomalta toiseksi muonittajaksi ja lähetän sähköpostin kasvisruokakurssin kouluttajalle Päivi Jaatiselle, jossa pyydän kurssin reseptejä testattavaksi.
Sekaruokaa kasvispainotuksella
Päivi vastaa nopeasti ja alamme muonittajaparini kanssa suunnitella viikonlopun ruokalistaa. Retken teema on Suomen Partiolaisten meneillään olevan ohjelmapainotuksen mukaisesti “sanoista tekoihin”. Kaksivuotinen ohjelmapainotus tutustuttaa partiolaiset YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, joten kasvisruoka sopii retken teemaan mainiosti. Matkassa on vain yksi mutka. Lippukuntamme vakiomuonittaja on suosinut varsin perinteisiä retkiruokia, ja kasvisruokia on ollut listalla kauniisti sanottuna harvakseltaan. Liian suurta shokkia välttääksemme päädymme pitämään kasvisruokapäivän sunnuntaina. Aamiaisella tarjolla on maitotuotteita, mutta lounaasta suunnittelemme vegaanisen. Kurssin resepteistä testattavaksi valikoimme kasvisjauhispyörykät amerikanitalialaisessa kastikkeessa.
Retkiviikonloppu lähestyy ja sähköpostit sinkoilevat ees taas, kun kahdessa kaupungissa vuorotöiden lomassa budjetoimme ja kokoamme ostoslistaa verkkoruokakauppaa apuna käyttäen. Erilaisia kasviproteiineja on tänä päivänä tarjolla runsaasti. Tuttujen soijan ja tofun lisäksi tarjolla on useiden eri valmistajien herne-, härkäpapu- ja kaurapohjaisia “lihankorvikkeita”. Osa näyttää hämmentävän paljon lihalta ja tuotekuvauksissa lupaillaan, että eroa jauhelihaan ei edes huomaa. Myös erilaisia kasvismakkaroita ja -nakkeja on tarjolla runsaasti. Pohdin, miksi kasvisruoan pitäisi näyttää ja maistua lihalta? Monet kasviproteiinit ovat hyvin brändättyjä ja hinnat ovat sen mukaisia. Teemme lopulta budjettitietoisen päätöksen ja valitsemme proteiinilähteeksi perinteisen tumman soijarouheen. Vegeretki-sivuston mukaan puolen kilon pussi soijarouhetta vastaa 2,8 kiloa jauhelihaa, joten yhdestä pussista kokkaa koko lippukunnallemme ja hintaa pussilla on vain muutama euro. Edullisuus on siis soijan ehdoton plussa, mutta toki silläkin on kääntöpuolensa. Soijan viljely aiheuttaa metsäkatoa muun muassa Brasiliassa, onko se siis raaka-aineena kestävän kehityksen teemaan sopiva? Valtaosa tuotetusta soijasta käytetään kuitenkin eläinten rehuksi lihatuotannossa. Soijan valitseminen lautaselle vähentää siis tarvetta lihatuotannolle, ja niin hassulta kuin se kuulostaakin, vähentää soijanviljelyn kokonaistarvetta. WWF:n mukaan ihmisille tarkoitetut soijatuotteet on myös useimmiten valmistettu Euroopassa kasvatetusta vastuullisuussertifioidusta soijasta.
Aika ryhtyä sanoista tekoihin
Olen retkiviikon perjantaina vielä töissä, joten muonittajaparini joutuu suorittamaan urotyön ja käymään yksin ostoksilla. Pienehkön kaupungin ruokakaupan muut asiakkaat ovat keskipäivällä eläkeläisiä, jotka arvuuttelevat onko muonittajaparillani todella iso perhe, vai mihin kolme ostoskärryllistä ruokaa on menossa. Retkipaikalla kasseista purkautuu soijarouhekastikeainesten lisäksi aineksia niin nuotiohampurilaisiin kuin marjapiirakkaankin. Aika kuluu kokkaillessa kuin siivillä ja lauantaipäivän mittaan analysoimme onnistumistamme ruokamäärien arvioinnissa. Kana-wokkia olisi lounaalla mennyt ehkä enemmänkin, leipää on kyllä ihan liikaa ja irtokarkkeja johtajille ihan liian vähän…
Sunnuntaina on viimein itse kasvisruokatestin vuoro. Päiviltä saamani reseptin kasvisjauhis on jo ehtinyt matkan varrella vaihtua soijarouheeksi, ja nyt päätämme ajankäytöllisistä syistä luopua myös pyöryköiden pyörittelystä ja panostaa kastikkeen huolelliseen haudutteluun. Ajatus on kuitenkin tärkein. Maustamme soijarouheen huolellisesti ja hauduttelemme tomaattikastiketta pitkän kaavan mukaan. Lopputulos tuoksuu herkulliselta ja näyttää aivan jauhelihakastikkeelta. Ruokalaulu lauletaan ja retkenjohtaja kertoo, että tarjolla on kestävän kehityksen teeman mukaisesti kasvislounas. Kannamme kastikekattilan ja vähän ylikeitetyn pastan tarjoilupöytään ja jäämme jännittyneinä odottamaan reaktioita. Kastike uppoaa niin sudenpentuihin kuin samoajiinkin ja moni käy ottamassa lisää. Kukaan ei nyrpistele nenäänsä. Uskaltaudun kyselemään kommentteja ja saan ainoastaan positiivisia vastauksia. Jes, onnistuimme! Yksi tarpoja epäilee, olemmeko ehkä kuitenkin huijanneet ja tarjoilleet oikeasti jauhelihakastiketta. Teinipojan suusta kuultuna otan tämänkin kommentin kehuna. Ehkä seuraavalla lippukuntaretkellä tarjoillaan jo päivittäin kasvislounas.
Faktaa
MITÄ? Piirin kasvisruokakurssi, jolla kokeillaan erilaisia kasviproteiineja ja kokataan niin pienemmän porukan retkellä, kuin isommallakin leirillä toteutettavia kasvisruokalajeja.
MILLOIN? Seuraavan kerran keväällä 2024. Seuraa siis piirin tapahtumakalenteria!
MIKSI? Täplä Catering on järjestänyt muonituskursseja useilla eri teemoilla, Suomen Partiolaisten kasvisruokalinjauksen myötä alettiin toivoa myös kasvisruokakurssia.
KENELLE? Vaeltajille ja aikuisille.
Sitten vielä se resepti
Vegejauhispyörykät (V)
- 250 g vegejauhista
- 1 sipuli
- 1 rkl öljyä
- 1 dl kauramaitoa
- ½ dl korppujauhoa (G, kun käytät gluteenitonta korppujauhoa)
- 1 tl basilikaa
- 1 tl timjamia tai oreganoa
- paistamiseen/pyöryköiden sivelyyn ruokaöljyä
- Hienonna kuorittu sipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipuli pehmeäksi.
- Yhdistä kulhossa kauramaito, korppujauho, mausteet ja vegejauhis. Lisää kuullotettu sipuli. Sekoita tasaiseksi massaksi.
- Muotoile pyöryköiksi. Aseta uunipellille ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Sivele öljyä pyöryköille, niin ne muuttuvat paistettaessa ruskeammaksi. Vaikka kasvispyörykkä olisi kypsä, väri jää punaiseksi ilman öljyllä sivelyä.
- Voit paistaa pyörykät myös paistinpannulla. Kuumenna tilkka ruokaöljyä ja paista kasvispullia noin 10-15 minuuttia välillä käännellen.
Amerikanitalialainen tomaattikastike (V, G)
- 1 pieni sipuli
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
- 2 rkl tomaattiketsuppia
- ¼ tl suolaa
- 1 tl basilikaa
- 1 tl timjamia
- 1 rkl tuoretta persiljaa
- paistamiseen ruokaöljyä
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota sipuli.
- Lisää tomaattimurska, vesi, suola, tomaattiketsuppi ja mausteet. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä, kunnes kastike sakenee.
- Yhdistä kasvispyörykät tomaattikastikkeeseen. Anna kypsyä hetki. Lisää hienonnettu persilja.