Koko yhteiskunta ja maailma elää tällä hetkellä todella poikkeuksellisia aikoja. Myös kaikki harrastustoiminta on tauolla, ja partiokin pitää kolot kiinni aina toukokuun loppuun saakka.

Olemme erittäin onnekkaassa asemassa, sillä partiota voi helposti harrastaa myös kotona. Partion ja muiden harrastusten merkitys kasvaa lasten ja nuorten arjessa erityisesti näinä erikoisina aikoina. Harrastuksia ja tekemistä kaipaa niin lapsi kuin vanhemmatkin. Onkin siis tärkeää, että nyt kun uudenlainen arki alkaa jo vähitellen tuntua uudelta normaalilta ja energiaa ehkä riittäisi myös vapaa-ajan tekemiselle, partio tarjoaisi näitä mahdollisuuksia ja ideoita.

Hyödyllistä partiota perheiden arkeen

Partio on siitä kiitollinen harrastus, että sen puitteissa voi tehdä lähes mitä vain. Sen vuoksi onkin tärkeää miettiä, miten lapsi tai nuori voisi osallistua etäpartiotoimintaan niin, että siitä olisi kotiympyröissä toisaalta hyötyä ja etäpartiota voisi tehdä myös ilman vanhemman jatkuvaa läsnäoloa. Perheissä eletään sen verran kuormittavaa aikaa muutenkin, että on hyvä, jos pystymme partiossa minimoimaan vanhempien läsnäolon. Millaisella partiotoiminnalla voisimme keventää vanhempien kuormaa ja tarjota hetken hengähdystauon myös heille? Olisiko nyt hyvä, jos sudenpentu tekisi päivän hyvän työn joka päivä kotona esimerkiksi kotitöiden merkeissä? Tai voisiko tarpojakokouksen järjestää etäyhteyksin?

Partion arvot korostuvat erikoisina aikoina

Poikkeusaikana korostuu myös paljon partion ydinarvoja, esimerkiksi yhdessä tekeminen, toisten auttaminen ja rakkaus luontoon ja ympäristöön. Metsään pääsee onneksi edelleen ja sinne kannattaa myös partiolaisia näinä aikoina kannustaa, toki turvavälit ja hygienia huomioon ottaen. Olisiko teillä esimerkiksi mahdollista järjestää lähimetsään rastirataa, jolla lippukuntalaiset voisivat seikkailla omalla ajallaan? Tai voitteko järjestää valokuvakilpailun, jossa kauneimman kevätkuvan ottanut saa palkinnon?

Toisaalta yhdessä tekemisen merkitys korostuu näinä aikoina: me olemme tässä tilanteessa kaikki yhdessä. Viime aikoina on kannustettu fyysiseen etäisyyteen ja henkiseen läheisyyteen. On tärkeää jakaa fiiliksiä ja yrittää saada aikaan myös vuorovaikutusta ryhmien välillä, etäyhteyksin tai kuvaterveisin. Pienikin viesti tai yhteydenotto voi olla koko viikon tärkein hetki.

Heikompien auttaminen on näinä aikoina erityisen tärkeää. Toki kaikilla ei ole mahdollisuutta auttaa tässä tilanteessa muita vaikkapa oman terveydentilan vuoksi, mutta kannustan kaikkia, jotka voivat auttaa, tekemään niin. Positiivisia kaikuja kuuluu lippukunnista, kuinka johtajisto on innostunut järjestämään kauppa-apua alueen riskiryhmäläisille. Toisaalla lippukunnan abit järjestävät läksyjelppiä etäyhteyksin ala- ja yläkoululaisille. Partion arvomaailma voidaan tuoda nyt hyvin ilmi laajemmallekin yleisölle pienin teoin kriisin keskellä.

Piiri luo matalan kynnyksen etäpartiopakettia

Poikkeusaikakin päättyy ja toivottavasti jo syksyllä pääsemme jatkamaan normaalia viikkotoimintaa. Kesän leireistä tehdään linjauksia huhtikuun lopulla. Piiri on myös valmistelemassa paraikaa matalan kynnyksen etäpartiopakettia, josta voi saada jotain mukavaa myös partiopaitaa koristamaan… Seuraathan siis ilmoittelua tiiviisti!

Ajatukseksi jätän kaimani lausahduksen:

Pienillä ystävällisyyden osoituksilla ja vaatimattomilla palveluksilla voimme joskus aavistamattoman paljon keventää ja kirkastaa jonkun lähimmäisemme harmaata arkipäivää.
– Anni Collan

Kuvassa piirinjohtajaehdokas Anni Ylinen
Kuva: Salli Saastamoinen

Toivon kaikille jaksamista ja positiivista mieltä kaiken keskelle. Nähdään toivottavasti pian!

Anni
piirinjohtaja