YSP-kurssi eli Young Spokespeople-kurssi on 15­–22-vuotiaille partiolaisille suunnattu viestinnän ja markkinoinnin kurssi. YSP-toiminta aloitettiin Suomessa vuonna 2010. YSP-kurssi järjestetään vuosittain, joten tänä vuonna pidetty kurssi oli jo yhdestoista.

YSP:it ovat partion medialähettiläitä. He voivat esimerkiksi tuottaa sisältöä partiolaisten somekanaville, järjestää tapahtumia, edustaa partiota mediassa, kirjoittaa juttuja partiolehtiin tai valokuvata partiotapahtumia. Joka vuosi kurssille otetaan 25 viestinnästä kiinnostunutta partiolaista ympäri Suomen. Haku kurssille tapahtuu syksyllä, syys-lokakuussa. YSP:it kouluttautuvat tammikuussa yhden viikonlopun ajan ja toimivat sen jälkeen pestissä Suomen Partiolaisilla ja Hämeen Partiopiirissä seuraavat kaksi vuotta. Kurssin kouluttajat ovat aikuisia partiolaisia, jotka ovat jo kokeneempia viestinnän ja markkinoinnin tekijöitä. Kurssin sisältöön kuuluu monenlaista työskentelyä viestintään liittyen. Aiheita ovat muun muassa esiintyminen, partion edustaminen mediassa, kuvaaminen, sosiaalinen media ja kriisiviestintä. Kurssin jälkeen YSP-toiminnasta löytyy vaihtoehtoja YSP:eille paljon, ja jokaiselle varmasti löytyy tehtävää oman kiinnostuksen mukaan.

YSP-kurssin päiväohjelma 2020

Perjantai

Perjantaina kaikki kurssilaiset saapuivat Riihimäelle. Kurssilla oli partiolaisia lähes kaikista partiopiireistä ympäri Suomea. Kokoonnuimme Riihimäen juna-aseman aulaan tutustumaan toisiimme. Bussikyytiä odotellessa oli hyvää aikaa jutella ja tutustua uusiin ihmisiin. Illalla leikimme tutustumisleikkejä ulkona ja söimme herkullista pizzaa iltapalaksi.

YSP-kurssilaisia luennolla 2020.
Kurssin ensimmäinen luento. Kuva: Atte Kesti

Lauantai

Lauantaiaamu alkoi lipunnostolla. Kun lippu oli nostettu, syötiin aamupalaa ja aloitettiin päivän varsinainen työskentely. Puhuimme partiojärjestön edustamisesta ja siitä, miten pystymme luomaan hyvän ja aidon kuvan partiosta mediassa. Opimme myös partion eri somekanavista ja tutkimme niiden sisältöä ja kohderyhmiä. Mietimme millaisia ovat hyvät somekuvat ja millainen on hyvä esiintyjä. Välissä söimme lounasta, jonka mahtava keittiömme valmisti. Iltapäivällä tutustuimme syvemmin kirjoittamiseen, kuvaamiseen, esiintymiseen ja someen pienemmissä ryhmissä omissa linjoissamme. Pääsimme myös työstämään projektiamme pienryhmissä. Meille jaettiin projektien aiheet ja suunnittelimme niiden toteutusta. Ahkeran työskentelyn jälkeen menimme saunaan ja valmistauduimme illan ysp-gaalaan. Gaalassa esittelimme projektityömme ja pidimme hauskaa yhdessä.

Sunnuntai

Sunnuntaina keittiömme oli valmistellut meille sunnuntaibrunssin. Söimme hyvin ja aloitimme sen jälkeen viimeisen työskentelysessiomme. Saimme tärkeää tietoa kriisiviestinnästä. Ennen loppusiivousta kävimme läpi, mitä kaksivuotiseen YSP-pestiin kuuluu. Siivouksen jälkeen otimme vielä ryhmäkuvat ulkona ja lähdimme bussilla kohti Riihimäen juna-asemaa. Juna-asemalla tunnelma oli haikea, kun kaikki kurssilaiset lähtivät koteihinsa.

Luentoa esiintymisestä kuuntelemassa YSP-kurssilaisia.
Lauantaina opittiin esiintymisestä. Kuva: Atte Kesti

Kenelle kurssi sopii?

Selja:
Kurssi sopii kaikille 15–22-vuotiaille partiolaisille, jotka ovat kiinnostuneet viestinnästä ja markkinoinnista. Kurssille lähtiessä ei tarvitse olla kokemusta viestinnän tai markkinoinnin tekemisestä. Jos kokemusta kuitenkin löytyy jo, voi kurssilta löytää uusia näkökulmia ja tapoja viestintään ja markkinointiin. YSP-kurssi on myös hyvä reitti päästä mukaan Suomen Partiolaisten tai oman partiopiirin toimintaan, koska YSP-pestiin kuuluu yhteistyötä SP:n ja piirin kanssa.

Miksi haitte YSP-kurssille?

Selja:
Kuulin YSP-kurssista ensimmäistä kertaa partion Instagram-tililtä. Menin YSP-toiminnan nettisivuille lukemaan lisää kurssista ja kiinnostuin siitä. Kokemusta minulla ei ollut, mutta kiinnostusta viestintää ja markkinointia kohtaan löytyi. Suomen Partiolaisten ja Hämeen partiopiirin toiminta kiinnostivat minua myös, ja YSP-kurssin kautta pääsin siihen helposti mukaan.

Alva:
Halusin nähdä partiosta aivan uudenlaisen puolen ja haastaa itseäni. Kurssi tarjosi minulle hyvän mahdollisuuden kehittää viestinnän taitoja ja samalla tutustua partiolaisiin ympäri Suomea.

Ulkoilevia YSP-kurssilaisia.
Ulkoilu piristää kouluttautumisen lomassa. Kuva: Atte Kesti

Mitä hyötyä kurssista on partion ulkopuolella?

Selja:
Kurssilla opittuja viestinnän taitoja voi hyödyntää vaikkapa omia somekanavia päivittäessä. Koulussa viestintätaidoista on myös hyötyä, koska ne helpottavat esimerkiksi kirjoittamista ja esiintymistä. Joissakin kaupungeissa on nuorille kesätyöpaikkoja, joissa he pääsevät tekemään yrityksen somea ja viestintää. Kurssista on siis hyötyä niin töissä kuin opiskellessakin.

Alva:
Kurssista on paljon hyötyä jokaiselle esimerkiksi työelämässä, tai erityisesti, jos on kiinnostunut lähtemään opiskelemaan mediaa ja viestintää. Kurssi antaa hyvän peruspohjan asioista, joista jokaisen olisi hyvä tietää viestintään liittyen.

Mitä odotit kurssilta? Vastasiko kurssi odotuksia?

Selja:
Kurssille lähtiessä en tarkalleen tiennyt mitä odotin kurssilta. Lähdin kuitenkin hyvillä mielin ja rohkeasti sinne vieläpä ihan yksin, enkä todellakaan kadu päätöstä. Odotin ainakin saavani uusia kavereita ja tietysti oppivani uutta viestinnästä ja markkinoinnista. Niiltä osin kurssi kyllä vastasi odotuksia.

Alva:
Lähdin kurssille sen suurempia ajattelematta, mutta viikonlopusta tulikin yksi suosikeistani partion parissa. Ehdottomasti paras käymäni kurssi!

Kurssin muonituksesta vastasi @kreisikitczen.
Kurssilla loistavasta ruuasta vastasi @kreisikitczen. Kuva: Atte Kesti

Mikä oli parasta kurssilla?

Selja:
Parasta kurssilla oli uudet partiokaverit, hyvät keskustelut ja uuden oppiminen. Kurssi opetti paljon uutta viestinnästä ja markkinoinnista ja kiinnostuin niistä entistä enemmän. Monet hyvät keskustelut toivat uusia näkökulmia partioon. Oli mahtavaa tutustua muihin kurssilaisiin, joiden kautta sain kuulla eri lippukuntien ja piirien toiminnasta. Kurssilla verkostoituu hyvin ja uusia partiokavereita voi tavata myöhemmin suuremmissa partiotapahtumissa ja kisoissa.

Alva:
Uusiin ihmisiin tutustuminen, kurssin vetäjät ja kaikenlainen yhdessä tekeminen viikonlopun aikana oli parasta. Mieleeni jäi varmaan kuitenkin parhaiten oman linjani koulutussetti, josta sain paljon uutta tietoa irti itseäni kiinnostavasta aiheesta.

Millaisia suunnitelmia teillä on YSP-kurssin jälkeen?

Selja:
Kuvaaminen ja kirjoittaminen kiinnostavat minua eniten. Tällä hetkellä olen Hämeen Partiopiirillä kuvauspestissä ja kirjoittamassa piirin lehteen Täplään. Piirin juttujen lisäksi päivitän myös lippukuntani Instagram-tiliä. Olen tänä vuonna tekemässä myös YSP-kurssilla aloitettua projektityötä. Luvassa on siis paljon kaikenlaista kivaa tekemistä. Joskus lukion jälkeisessä tulevaisuudessa saattaisin ehkä hakea opiskelemaan viestintää tai tällä hetkellä se ainakin kiinnostaa.

Alva:
Saimme YSP-kurssilta jälkityötehtäväksi jonkin tempauksen suunnittelun pienemmissä ryhmissä ja olemme myös pestattuina medialähettiläiksi pariksi vuodeksi. Jotain tapahtumakuvausta tiedossa siis ainakin. Yhtenä vaihtoehtona lukion jälkeen olen myös miettinyt medianomin opintoja ja tätä suunnitelmaa YSP-kurssi kyllä tuki entisestään.