Oletko koskaan miettinyt, miten piirin tapahtumat ja toimenpiteet saavat alkunsa? Toiminnansuunnitteluprosessi on monivaiheinen ja moniulotteinen projekti. Piirin toimintaa ohjaa partion strategia ja kaikki toiminta, jota piirissä tehdään edistää partion valtakunnallisten tavoitteiden toteutumista.

Strategian valmistuminen itsessään on pitkä prosessi. Marraskuussa partion jäsenkokouksessa käsiteltävää ja hyväksyttävää partion strategiaa on valmisteltu jo lähes kaksi vuotta. Moni hämäläinenkin on päässyt vaikuttamaan siihen, esimerkiksi syyskokouksen yhteydessä.
Strategialuonnoksen pohjalta käynnistyvä toiminnansuunnittelu alkaa piirissä yhteisellä aloituksella, johon kutsutaan eri toiminnanalojen ja ryhmien puheenjohtajat. Piirissä toimii noin 150 luottamushenkilöä – ”luottista” eli vapaaehtoista ja jokaisella on mahdollisuus osallistua toiminnansuunnitteluun.

Luottamushenkilöitä seminaarissa 2020
Luottisseminaarissa elokuussa 2020 tehtiin toimintasuunnitelmaa vuodelle 2021. Kuva: Harri Halmejärvi

 

Tänä vuonna yhteinen aloitus järjestettiin verkossa. Tapaamisessa käytiin läpi partion strategialuonnosta vuosille 2021-2026. Lisäksi ideoitiin toimenpiteitä ja käytiin läpi toiminnansuunnittelun yhteistä aikataulua. Tapaamisen jälkeen jokainen ryhmä pääsi ideoimaan omaa toimintasuunnitelmaansa.

Suunnittelutyö budjetteineen kootaan lopulta piirihallituksessa ennen piirin syyskokousta. Syyskokoukselle esiteltävä toimintasuunnitelma on koko suunnittelutyön tiivistys. Siihen piirihallitus nostaa tärkeimpiä toimenpiteitä ja teemoja. Lopullinen toimintasuunnitelman on syyskokouksen hyväksymä ja siihen kirjattuja asioita piirissä edistetään seuraavan kahden vuoden aikana.

Buffetpöytä luottamushenkilöseminaarissa elokuussa 2020.
Luottissemman tarjoilut olivat Täplä Cateringin käsialaa. Kuva: Anna Parkkomäki

 

Paras tapa päästä vaikuttamaan piirin toiminnansuunnitteluun on osallistua piirin tapahtumiin, esimerkiksi aluetapaamisiin ja vastata piirin kyselyihin: lippukunnista tulleet toiveet kuullaan! Toinen erinomainen mahdollisuus vaikuttaa on lähteä piiriluottikseksi ryhmään, jonka aiheet kiinnostavat. (Piirin toiminnanalathan ovat: lippukuntatuki, ohjelma, koulutus, viestintä ja markkinointi, kehitys, aikuis- ja luottisryhmä sekä yhteiskuntasuhteet.) Vaikuttamisen lisäksi pääsee tekemään palkitsevaa vapaaehtoistyötä ja pitämään hauskaa! Eniten toiminnansuunnitteluun pääsee vaikuttamaan tietenkin asettumalla ehdolle piirihallitukseen. Piirihallitus ei ole pelottava paikka. Se vaatii toki tekijältään, mutta ei ole rakettitiedettä. Seuraavat hallituksen jäsenet valitaan syyskokouksessa, nähdäänhän siellä?