Turkka Salo on pitkänlinjan partiokouluttaja ja vapaaehtoinen niin piirissä kuin Suomen Partiolaisissakin. Turkka on tässä jutussa pohtinut partion koulutusjärjestelmää ja sen antia hänen omalle partiopolulleen.

Umpilaavun edessä mies ja nainen partiopaidoissa ja huivit kaulassa kouluttamassa ryhmää nuoria partiolaisia.
Partiokoulutuksia voidaan järjestää mitä moninaisimmissa paikoissa. Kuva: Niko Rautanen

Aika juoksee nopeasti. Havahduin tuossa itsekin siihen, että yhtäkkiä olen tehnyt vuosia vapaaehtoistyötä Hämeen Partiopiirissä vapaaehtoistuessa ja erityisesti koulutusjärjestelmän mukaisten koulutusten parissa, piirihallituksen jäsenenä, koulutusryhmän puheenjohtajana, monien huikeiden kurssistaabien jäsenenä ja johtajana, sekä Ko-Gi-ohjaajana ja koulutusohjaajana. Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja nyt on hetki hyvä tehdä jonkinlaista katsausta menneeseen ja pohdiskella myös tulevia aikoja.

Koulutusjärjestelmä mahdollistaa laadukkaan pestitoiminnan

”Partion koulutusjärjestelmällä halutaan aktivoida aikuisia kouluttautumaan. Kouluttautumisen avulla varmistutaan siitä, että partiokasvatusta toteuttavilla vapaaehtoisilla on pestissään tarvittava osaaminen.”

Lähikuva käsistä tekemässä nahkanarusta wogglea.
Partiojohtajaperuskoulutuksessa osallistujat väsäävät nahkasta wogglen, jonka saa ripustaa huiviin kurssin suoritettuaan. Kuva: Anna Parkkomäki.

“Koulutusjärjestelmä on Suomen Partiolaisten aikuiskoulutuksen kokonaisuus. Koulutuskokonaisuudet on suunnattu pääosin pestilähtöisesti. Koulutuskokonaisuus sisältää ne asiat, mitä pestissä aloittavan vapaaehtoisen tulisi osata. Moduuli on koulutuksen sisältökokonaisuus. Moduulille on määritelty tavoitteet. ne jäsentelevät koulutusosaamisen eri alueita ja koulutuskokonaisuudet muodostuvat niistä nousujohteisesti. “

Tätä tuumailleissa päädyin katselemaan Suomen Partiolaisten nykyisiä koulutus- ja moduulikarttoja. Laskeskelin että olen kouluttanut tai ollut kouluttautumassa nykyisen koulutusjärjestelmän mukaisissa koulutuskokonaisuuksissa, joita on 13 erilaista jos ei lasketa mukaan täydentäviä tai taitokoulutuksia, yhteensä kymmenellä ja suurimmalla osalla näistä useammankin kerran. Erilaisia moduuleita järjestelmässä on yhteensä 53 ja näistä itselläni on osallistuttuna tai koulutettuna 46 eli seitsemää vaille kaikki.

Valmista ei tule koskaan

Jäin pohtimaan mitä kaikkea tästä on itselleni tarttunut puseroon ja mitä kouluttautumisesta partiossa voisin ja haluaisin sanoa ja jakaa. Päällimmäisenä nousi mieleen muutamia pointteja:

Koostekuva partiokoulutuksista käytettävistä menetelimistä. Kuvissa erilaisia papereita pöydillä, metsässä, kaatuneen puun päällä.
Opetusta koulutuksissa järjestetään monilla menetelmillä. Kuva: Turkka Salo.
  • Tärkeintä partiokouluttautumisessa ja partiossa ylipäätään on ihmiset. Teoriaa voit lukea vuosia, mutta partiota tehdään aina yhdessä toisten kanssa itselle ja muille. Koulutuksen asiasisällöt ovat tärkeitä ja tukevat pestiä, mutta koulutuksista tarttuu parhaimmillaan mukaan ihmisiä, ajatuksia, vertaistukea, ystäviä. Kuka vaan voi kouluttaa ketä vaan, katsokaa vaikka sudenpentujen nokkapentua tai seikkailijaa kertomassa toisille, miten trangia kootaan. Parasta partiolaista ei ole.
  • Kouluttautuminen tukee onnistuessaan siihen suunnattua pestiä, mutta lähes aina myös monia asioita sen ympärillä, omassa arkielämässä, työelämässä, vapaa-ajassa; asiat linkittyvät toisiinsa, verkostot kasvavat; joku tuntee jonkun, joku on tehnyt jotain, joku osaa auttaa, vaikka vain kuuntelemalla, vaikka ei nyt niin huomenna, ensi vuonna, seuraavalla leirillä, seuraavassa mäessä.
  • Aina riittää opittavaa, kouluttaja on usein se, joka oppii kaikista eniten.
  • Omaa polkuaan voi ja kannattaa suunnitella, asiaosaamista voi ja kannattaa hankkia etupeltoon. Kouluttautumiselle myyty vapaa-aika maksaa pääsääntöisesti itseään takaisin. Oikein jäsennelty ja ymmärretty teoriaosaaminen tuo varmuutta ja itseluottamusta, joka auttaa jaksamaan ja ymmärtämään asioiden suhteita, ei lisää painetta siitä, että tätäkinkö minun pitäisi osata toimittaa.
  • Partio on iloinen leikki. Älä puske väkisin, luota itseesi, toimi omilla vahvuuksillasi, ole aina ja kaikessa oma itsesi, naura, sano myös ”ei” tuntematta siitä pahaa omaatuntoa. Et ole korvaamaton. Ole itsellesi armollinen. Voit myös sanoa, että nyt en jaksa.
  • Partiossa osataan. Paljon. Paljon on myös asioita, joita tunnistetaan, että voimme kehittää ja tehdä paremmin. Kehittämiseen voi ja saa osallistua kaikki. Älä aliarvioi itseäsi tai ideoitasi. Kyseenalaista, kysy, haaveile.
  • Älä tunne alemmuutta tai ylemmyyttä käydyistä tai käymättömistä koulutuksista. Ne eivät määritä sinua vaan ovat tarkoitettu tukemaan osaamista ja sitä kautta jaksamista. Partiota ja partiokasvatusta voi tehdä eri tasoilla. Kaikille on tilaa ja paikkansa. Iloitse ja ole silti ylpeä saavutuksista, omista ja muiden. Kerro ja näytä niistä ja niitä muille.
Kuusi pientä kuvaa, joissa erikokoisia ihmisryhmiä.
Vuosien varrella koulutuksia on kertynyt Tusalle lukuisisa. Kuva: Turkka Salo

Lähde rohkeasti mukaan kouluttautumaan tai kouluttamaan, yli piirirajojen, äläkä pelkästään juuri tällä hetkellä voimassa olevan pestin rajoissa. Monissa piireissä kouluttamaan voi hakeutua ympäri vuoden, esim. ottamalla yhteyttä piiritoimistolle. Ota myös kaveri mukaan!