Partiojohtaja-peruskoulutus (pj-pk) on yksi partion johtajakasvatuksen peruskivistä. Koulutuksen suorittaneilla on valmiudet toimia partiojohtajana lippukunnissa ja tiettyjen pestien edellytyksenä on pjpk:n suorittaminen.

Kuvassa vartiot pystyttämässä laavuja
Kurssiin kuuluu yksi yö ulkona, jonka vietimme reilun 10 asteen pakkasessa. Kuva: Kirsi Nevalainen

Oma partiourani on nyt saavuttanut taaperovaiheen ja koin, että on aika suorittaa pjpk. Osallistun vuoden 2019 ensimmäiselle kurssille, jonka kurssinjohtajana toimii Teemu Syväterä. Ensimmäinen viikonloppu Laitikkalassa on nyt takana ja projekti eli johtamisharjoitus laitettu alulle.

Millaista kasvua tällainen reilut 20-vuotta työelämässä ja esimieskokemustakin omaava ihminen kokee kurssilla? Eikö kaikki ole jo ”vähän niinku nähty”? Ei, koska johtaminen työelämässä ja harrastuksessa on niin erilaista. Työelämässä johdettavat ovat tietyssä mielessä pakotettuja tottelemaan, harrastuspiireissä kaikki on vapaaehtoista. Ja tämä, jos mikä tuo tietyt haasteet. Tämän lisäksi johtaminen yleisesti kehittyy ja muuttaa muotoaan jatkuvasti, joten uutta opittavaa riittää senkin puolesta.

Kuvassa hampurilaisien paistoa nuotiolla
Teemana oli matka maailman ympäri ja koska perjantai-illan vietimme Yhdysvalloissa, paistoimme hampurilaisia nuotiolla. Kuva: Kirsi Nevalainen

Ensimmäisen viikonlopun aiheina olivat mm. turvallisuus, tapahtuman johtamien ja johtaminen partiossa. Ohjelmaa toteutettiin partiomaiseen tyyliin osittain ulkona, mikä on loistava tapa pitää kursseja ja palavereita. Aina ei töissäkään tarvitse pönöttää kokoushuoneissa, vaan keskustelun voi tehdä vaikkapa kävelylenkin lomassa.

Uutta asiaa itselle oli ihmisten johtaminen vapaaehtoistyössä. Kuinka motivoida ihmisiä, kuinka saada tapahtuman staabi innoissaan mukaan toimitaan. Se ei aina ole helppoa, mutta toivottavasti kurssin oppien avulla onnistun. Partion johtamismalli on loistava työkalu, jota voi hyödyntää erilaisissa johtamistehtävissä sekä omassa kasvussa johtajaksi.

Kuvassa koulutusmateriaaleja pjpk:lla
Kuva: Kirsi Nevalainen

Olen varsin tuore partiolainen, jolla ei ole aiempaa kokemusta partiosta. Vaikka pjpk:n harjoitustyö on minulle haaste, otan sen kuitenkin innolla vastaan, koska pjpk:n tavoitteena on myös kasvaa johtajana. Eikä kasvua tapahdu, jos projekti ei anna haastetta. Kurssilla perehdytään myös johtajuuden itsearviointiin, johon Suomen Partiolaiset ovat tehneet toisen loistavan työkalun.

Kurssillamme oli aivan loistava henki, josta saimme positiivista palautetta myös kurssin staabilta. Itse koen, että parasta antia tällaisissa tapahtumissa on aina tutustuminen uusiin ihmisiin. Partiossa eri ikäiset voivat luontevasti toimia keskenään ja oppia toisiltaan ikään katsomatta. Kokemukseni mukaan monissa harrastuspiireissä ikäerot aiheuttavat tiettyä kuppikuntaisuutta, mitä taas partiossa ei mielestäni ole. Juuri tämä tasa-arvoisuus on #parastapartiossa .

Kuvassa partiolaiset pelaamassa Uno-peliä
Hyvin pystyy 16 hengelläkin pelaamaan Unoa. Kuva: Kirsi Nevalainen