Täplän toimitus haastatteli partioviikon kunniaksi nuorta partiojohtajaa Lahdesta. Jutussa Riisi – 16-vuotias samoaja Lahden Katajaisista – kertoo, miten hänestä tuli partiojohtaja ja mitä se hänelle merkitsee.

Olen Siiri Kujala, partiossa Riisi. Kesän lopussa tulee kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun aloitin partion. Olin ollut pienestä asti kiinnostunut partiosta mutta seitsemännen luokan jälkeen lopetin kaikki muut harrastukseni, ja silloin oli juuri sopiva hetki aloittaa partio. Olimme sopineet tarpojavartion luotsin kanssa, että, menisin tapaamaan ryhmän tyttöjä ravintolapäivänä. He olivat silloin tekemässä varainkeruuta Jamboreeta varten. Vartion luotsi kertoi Jamboreen olevan kahden vuoden päästä Amerikassa. Innostuin ja menin ensimmäiseen kokoukseen heti seuraavalla viikolla. Siitä se sitten lähti!

Teimme yhdessä monia erilaisia varainkeruita Jamboreeta varten. Myimme muun muassa makkaraa Lahden Joulutorilla. Olemme olleet upeilla retkillä ja osallistuneet muutamiin kisoihin. Niistä mieleen jäi erityisesti lippukuntaretki, jossa saimme samoajakasteen ja SM-kisat 2018 syksyllä, jotka olivat meidän ensimmäiset yökisat. Ehdottomasti paras partiotapahtuma on ollut World Scout Jamboree kesällä 2019. Se oli oheismatkoineen ikimuistoinen kokemus. Olen myös saanut osallistua erilaisiin koulutuksiin mm. ensiapukoulutukseen ja ROK:een. Ennen ryhmänohjaajakoulutustani olin syksyn apujohtajana tarpojavartiossa. ROK:n aikana jatkoin tarpojavartion kanssa kevään loppuun. Syksyllä 2019 aloitin ystäväni kanssa seikkailijajoukkueen johtajana eli sampona. Meidän apuna on myös yli 18-vuotias sampo.

Mielestäni partio antaa hyvät eväät elämään. Johtajuus on yksi niistä taidoista. Partiossa vanhemmat johtavat nuorempia ja näin taidot siirtyvät sukupolvilta toisille. Partiossa opitaan johtamaan kaikkia tasavertaisesti ja tulemaan kaikkien kanssa toimeen. Näistä taidoista on paljon hyötyä tulevaisuudessa ja työelämässä. Partio on antanut minulle erittäin hyvät mahdollisuudet tulla hyväksi johtajaksi. Aina oppii jotakin uutta ja kehittyy paremmaksi johtajaksi. Mielestäni partiojohtajan tärkein ominaisuus on jämptiys, mutta huumoria pitää olla myös mukana. Minä olen oppinut johtajana toimiessani vastuullisuutta ja aktiivisuutta. Kukaan muu ei hoida sinun hommiasi! Sampoystäväni kuvaili minua vastuuntuntoiseksi, organisoivaksi ja lapsista välittäväksi johtajaksi.

Minun haaveeni on olla joskus lippukunnanjohtaja. Olemme jo suunnitelleet kaiken valmiiksi sampoystäväni kanssa tyylillä: ”Sitten, kun minusta tulee lippukunnanjohtaja…”. Ystävästäni tulee varalippukunnanjohtaja.

Kaikille teille, jotka haluaisitte johtajaksi tai olette nuoria johtajia:

uskaltakaa pyytää apua, teidän ei tarvitse selvitä yksin, mutta uskaltakaa rohkeasti kokeilla uutta ja ryhtyä johtaman!

Meidän samoajavartio on aktiivinen instagramissa, joten kannatta käydä katsomassa @piraatit ja meidän lippukunta on @lahdenkatajaiset!