Rosvopaistia voi kokeilla valmistaa, vaikka syysretkellä. Paistin valmistaminen vaatii aikaa, jotta paistista tulee sopivan mureata. Tässä artikkelissa helpot ohjeet kuvien ja Harri Halmejärven provinkkien kera!
Rosvopaistin valmistamiseen saattaa mennä helposti koko päivä. Yleensä rosvopaisti valmistetaan maakuopassa ja sen voi valmistaa lähestulkoon minkä eläimen lihasta tahansa, esimerkiksi: sian, naudan, lampaan, poron tai hirven lihasta.
Jotta paistista tulee maukas, se on maustettava jo edellisenä päivänä. Mausteiksi sopivat suolan lisäksi erilaiset yritit. Maustamista varten voidaan valmistaa esimerkiksi marinadi, jolloin lihan annetaan ensin marinoitua jääkaapissa vähintään vuorokausi ennen paistamista. Marinointi ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
Hiekkainen maasto sopii paistamiseen parhaiten
Parhaiten rosvopaistin paistaminen onnistuu hiekkaisessa tai savisessa maastossa. Kuoppa on hyvä kaivaa ja valmistella hyvissä ajoin ennen lihan paistamista. Kuopan tulee olla riittävän syvä ja toisaalta myös leveä, jotta paisti mahtuu sinne. Tilaa tarvitaan myös kuopan kivillä vuoraamiseen. Tarvittaessa voidaan käyttää myös tiilis- tai liuskekiviä. Kivet asetellaan kuopan pohjalle ja reunoille hyvin tiivisti ja niiden päälle tehdään nuotio. Tämän jälkeen kuopassa poltetaan nuotiota 3-4 tuntia, jotta saadaan kunnon kerros hiillosta ja kuopan kivet kuumenevat riittävästi.
Jotta tehtävä ei käy yhdelle ihmiselle liian raskaaksi, on hyvä tehdä vaikka nuotionkohennusvuorot, jolloin jokainen pääsee vuorollaan huolehtimaan nuotiosta. Nuotiota voidaan vahtia myös yhdessä ryhmänä lauluja lauleskellen ja tarinoita kertoen.
Halmejärvi vinkkaa: Maakuopan alta poistetaan kaikki palava materiaali, joka saattaa syttyä kuopan lämmetessä ja sytyttää maastopalon. Maakuoppa vuorataan kivillä, mitä isompi kivi, sen paremmin kivi kerää itseensä lämpöä ja jakaa sitä pidempään. Tulta kuopan pohjalla pidetään useamman tunnin ajan, jotta lämpö saadaan varastoitua kuopan pohjalla oleviin kiviin.
Maakuopan voi vuorata myös tulitiilillä, jotka varaavat lämpöä luonnonkiviä paremmin. Koekeittiössä lihoja laittaessa tulitiilien lämpötila uunin pohjalla oli yli 500 astetta.
Paketoi liha tiiviisti
Lihat kääritään ensin voi- tai leivinpaperiin ja tämän jälkeen folioon. Koko paketin päälle kietaistaan vielä sanomalehtipaperia ja kanaverkkoa. Retkiolosuhteissa lihan säilyttämiseen kannattaa varustautua hyvin, ettei se mene pilalle.
Liha kannattaa ottaa pois jääkaapista muutama tunti ennen paistamista. Voipaperista revitään hieman paistia isompia paloja. Voipaperipalat kostutellaan märiksi ja ne pinotaan nipuksi. Kerroksia voi laittaa esimerkiksi kuusi. Tämän jälkeen paisti astellaan märkien voipaperinpalojen päälle. Paistin viereen voi laittaa myös esimerkiksi valkosipuleita antamaan makua. Valkosipulit voi työntää myös lihan sisään tehtyihin viiltoihin. Tämän jälkeen voipaperikerrokset kääritään hyvin tiivisti paistin ympärille. Myös foliokerroksia tarvitaan paistin ympärille useampi. Sanomalehtipaperit kostutetaan samalla tapaa kuin voipaperit ja myös ne kääritään hyvin tiukasti paistin ympärille. Tiivis paistopaketti asetellaan lopuksi kanaverkon päälle ja kanaverkko taitellaan paistin ympärille. Kanaverkosta tehty naru kannattaa asettaa siten, että siitä on helppo nostaa paisti. Rautalangasta voi myös punoa tai kierittää nauhan, josta vetämällä paisti saadaan kuopasta ylös kätevästi.
Halmejärvi vinkkaa: Lihan valmistuksessa on tärkeää, ettei neste pääse haihtumaan / pakenemaan lihasta, lihasta tulee muuten liian kuiva & koppura. Nesteen karkaamisen voi estää esimerkiksi alumiiniteipillä! Alumiinifolion sijasta voi käyttää myös raparperin- tai kaalin lehtiä.
Paisti kuoppaan
Ennen kuin paisti laitetaan kuoppaan, sieltä lapioidaan pois nuotion jämät esimerkiksi konttikärryyn tai peltisankoon. Paisti nostetaan kuumien kivien päälle. Kanaverkosta tehty kahva jätetään siten, että siitä on helppo nostaa paisti kypsänä pois. Kuumat hiilet lapioidaan paistin päälle. Kuopan teossa syntynyt hiekkakasa lapioidaan hiilien päälle. Tässä vaiheessa täytyy varmistaa, ettei hiekan ja kivien väliin jää turhia ilma-aukkoja. Jos tällaisia aukkoja on jäänyt, ne peitetään hiekalla. Ilma-aukot tunnistaa hiekasta nousevasta höyrystä.
Paistin annetaan muhia kuopassa paistin koosta riippuen 4-6 tuntia. Esimerkiksi kolmen kilon paisti tarvitsee kypsyäkseen 4,5 tuntia. Kun lihaa paistetaan matalassa lämpötilassa, se säilyttää mehukkuutensa ja aromit. Kuopan päälle kannattaa vielä sytyttää nuotio, joka takaa kuumuden ylläpitämisen. Tämän pikkunuotion hiilloksen päällä voi kypsentää foliossa esimerkiksi perunoita ja juureksia, jotka kannattaa paistaa kokonaisina.
Halmejärvi vinkkaa: Kuopan päällä pidetään tulta, jottei lämpö haihtuisi kuopasta liian nopeasti. Nyrkkisääntönä: ensimmäinen kilo 2 tuntia, loput kilo/tunti.
Kun paisti on kypsä, kerätään ensin talteen foliokasvikset ja –perunat ja poistetaan pikkunuotio. Tämän jälkeen lapioidaan hiekka pois ja lopulta nostetaan paisti pois kuopasta. Paistin nostamisessa kannattaa käyttää nahkaisia hanskoja. Jos käytössä on kottikärryt, voi paistin nostaa sinne. Kun paisti on hieman jäähtynyt, poistetaan kanaverkko ja kääreet. Lihaa paistaessa syntyy aina paistilientä, tämän voi ottaa talteen.
Ota huomioon:
- Kesällä tehtäessä tulee ottaa huomioon metsäpalovaroitukset.
- Paras maasto on hiekkamaasto, mutta myös sora- ja savimaastossa paistin tekeminen onnistuu.
- Välineet: lapio, kiviä, tiiliä tai kivilaattoja, kottikärryt, nahkaiset hansikkaat, kanaverkko, leivin- tai voipaperi, sanomalehtipaperi rautalanka ja kanaverkko.
- Kääreet tulee kääriä lihan ympärille tiivisti.
Onko teidän lippukunnan retkillä tehty rosvopaistia? Jos ei, nyt kannattaa lähteä kokeilemaan tätä herkkua!