Perhepartio on varsin tuore Suomen partiolaisten toimintamuoto, sillä partioneuvoston kokous linjasi sen hyväksytyksi partion toimintamuodoksi vasta keväällä 2018. Perhepartio on kuitenkin tempaissut lukuisia perheitä ja lippukuntia mukaansa jo aikaisemmin ympäri Suomea.

Lippukunnalle perhepartio on mahdollisuus tutustuttaa alle kouluikäisiä lapsia partiotoimintaan sekä sitouttaa tuoreita ja palaavia aikuisia partiolaisia lippukunnan toimintaan. Perhepartion tarkoitus ei ole imitoida sudenpentujen partio-ohjelmaa, vaan toiminta on vapaamuotoisempaa ja rennompaa tutustumista partio-ohjelmaan. Perhepartio tarjoaa parhaimmillaan koko perheelle yhteistä, vauhdikasta tekemistä. Vanhemmille tarjolla on myös tilaisuus verkostoitumiseen ja säännöllisiin tapaamisiin muiden vanhempien kanssa. Kiireinen vanhempi, joka ei ehdi pienten lasten vuoksi johtaa laumaa lippukunnassa, voi toimia ohjaajana perhepartiossa lapset mukana kulkien. Kokoontumisissa jokaisen lapsen mukana on oma aikuinen. Vaikka perhepartioryhmässä lapsen mukana on yleensä vanhempi, myös isovanhempi, täti, setä tai muu lapsen läheinen voi hyvin olla toimintaan osallistuva perheenjäsen.

Kuvassa isä leikkii piilosta lapsen kanssa metsässä
Kuva: Eeva Helle

Perhepartioryhmä voi kokoontua ryhmälle sopivassa tahdissa, esimerkiksi kerran kuukaudessa, jolloin yksittäinen kokoontuminen voi olla hieman pidempi. Koska perhepartioryhmässä voi olla eri ikäisiä lapsia, tehdään partiota lasten ja perheiden ehdoilla. Vastuuta tapaamisista ja retkistä voi hyvin kierrättää kaikkien ryhmän vanhempien välillä ja tapaamisesta vastaavan vanhemman lapsi voi auttaa valmisteluissa kykyjensä ja ikänsä mukaan. Näin pienimmätkin partiolaiset voivat ottaa omia pieniä vastuutehtäviä. Vastuuta kierrättäessä perhepartioryhmän ohjaajan pesti ei ole liian suuri tuoreellekaan partiolaiselle. Perhepartiolaiset voivat myös oman toimintansa lisäksi osallistua lippukunnan järjestämiin tapahtumiin, leireille ja muihin tilaisuuksiin.

Perhepartioryhmille ja perhepartioryhmän ohjaajille on tarjolla paljon materiaaleja, joita kannattaa hyödyntää. Verkosta löytyy perhepartioryhmän ohjaajan opas osoitteesta https://partio-ohjelma.fi/perhepartio-ohjaajan-opas/. Perhepartio sai myös oman virallisen partio-ohjelmansa tänä vuonna. Ohjelma löytyy osoitteesta https://www.partio.fi/lippukunnille/partio-ohjelma/perhepartio/. Perhepartion uusi ohjelma koostuu kuudesta osasta: arjen taidoista, retkeilytaidoista, kädentaidoista, ulkoilutaidoista, lippukunnan toimintaan tutustumisesta ja luontotaidoista. Ohjelman kaikki osat ovat kuitenkin tarkoituksella valinnaisia, sillä perhepartion ohjelmaa voidaan tehdä luovalla otteella ja ryhmän omassa tahdissa. Perhepartioryhmän ohjaajille järjestetään myös koulutuksia, jollainen on Hämeen piirissä luvassa esimerkiksi 28.3.2020 kevätkokouksen ja johtajapäivän yhteydessä.

Lippukuntien kasvutarinoita: Lähteen Vartijat -lippukunnan perhepartio

Lahtelaiselle Lähteen Vartijat -lippukunnalle perhepartio on tuonut lippukunnan retkille mukaan aikuisia apukäsiä, ja toimintaan osallistuvien lasten ja aikuisten muodostaman iloisen porukan. Perhepartion toiminta aloitettiin lippukunnassa noin kolme vuotta sitten, ja osallistuvien perheiden määrä on sinä aikana lisääntynyt muutamasta perheestä noin kymmeneen perheeseen. Lasten iät vaihtelevat alle kouluikäisistä jo koulun aloittaneisiin, sillä perhepartioryhmä Karhunpennut vetäjineen on halunnut pitää ovet avoinna kaikille toiminnasta kiinnostuneille perheille. Tärkeintä onkin lasten halu lähteä mukaan vanhempien kanssa yhteiseen kivaan tekemiseen.

Kuvassa pienet perhepartiolaiset evästauolla
Kuva: Eeva Helle

 

Karhunpennut kokoontuvat kuukausittain ja ovat aina ulkona esimerkiksi laavulla, nuotiopaikalla, päivävaelluksilla tai jopa yhden yön retkillä. Toiminnasta vastaa Ulla Isoluoma miehensä Petri Isoluoman kanssa. Hiljattain ohjelmavastuuta on kuitenkin aloitettu kierrättämään perheeltä toiselle. Karhunpennut ovat päässeet tekemään, oppimaan ja kokeilemaan monenlaista solmutauluista luonnon tutkimiseen ja jäätelön tekemiseen. Perheiden kanssa yhdessä toimiminen on ollut hauska lisäys partion toimintamuotoihin Lähteen Vartijoissa. Perheiden erilaiset rytmit ja kiireet töissä ovat tuoneet haasteita yhteisten tapaamisaikojen löytämiseen, joihin mahdollisimman monet pääsisivät. Perhepartio on tuonut lippukunnalle ja osallistujille kuitenkin enemmän mahdollisuuksia ja onnistumisia kuin haasteita.