Täplän toimittaja päätti tänä vuonna tehdä jutun Jukolasta. Mistä Jukolassa on kyse, ota siitä selvää tämän jutun avulla!

Onko se kirja vai kisa?

Maailman suurin viestisuunnituskilpailu, eli Jukolan viesti on järjestetty kesäkuussa jo vuodesta 1949 lähtien. Vaikka tapahtumapaikka vaihtelee vuosittain, kisassa itsessään on aina seitsemän osuutta, joiden pituus vaihtelee 7 ja 15 kilometrin välillä.

Jukolan viestissä kisataan myös Venlojen viesti, jossa kisaavat ainoastaan naiset. Vuonna 2023 näihin kisoihin osallistui yhteensä yli 18 000 kisaajaa. Jukolan viestin seitsemän osuutta mukailevat Jukolan seitsemää veljestä. Jukolan osuus, johon nykyään voivat osallistua kaikki sukupuoleen katsomatta, kisataan yöllä. Neliosuuksinen Venlojen viesti, joka on puhtaasti naisten kisa, kilpaillaan päivällä.

Jukolan kisakeskusalueelle voi pääsääntöisesti mennä ilmaiseksi katsomaan viestejä, mutta ruuasta ja juomasta joutuu luonnollisesti maksamaan.

Suurin osa kisasta käydään kisastadionin ulkopuolella, mutta kisakeskuksen alueella on todella isot näytöt, joilta voi tapahtumaa seurata livenä. Alueella on myös telttamajoitusmahdollisuus, mikäli tapahtumassa haluaa viihtyä pidempään.

Seitsemän nuorta naista seisovat rivissä partiohuivit kaulassa, kesähatut päässä ja shortsit jalassa. Taustalla hiekkatie ja metsä.
Maarian Kämmekkäiden kisaturisteja. Kuva: Antto Hautamäki

Jukolassa törmää myös partiolaisiin

Jukolaan voi ainakin johtajaikäiset osallistua talkoopesteissä, kuten partion tapahtumissakin. Vapaaehtoisia tarvitaan tuhansia useisiin eri tehtäviin. Vuoden 2019 Kangasalla kisatussa Jukolassa toimin itse it-valiokunnissa tarkistamassa maalin tulleiden suorituksia. Somevirtaani osui Jukolan jälkeen useita raportteja siitä, kuinka monet tutut partiolaisetkin olivat osallistuneet viestiin.

Porvoon kisajärjestäjät ovat tutkineet omaa hiilijalanjälkeään Hiiliviisas Jukola -hankkeella. Hankkeeseen liittyen Porvoon torilta oli nonstop – sähköbussiliikenne kisakeskukseen, jotta tapahtumaan olisi mahdollisimman helppo tulla ilman omaa autoa.

Seitsemän naista yhtenäisissä sinisissä juoksupaidoissa seisoo rivissä kisanumerot rinnassa. Taustalla keltainen ja sininen teltta.
Roineen Tyttöjen kisajoukkue. Kuva: RoTyn arkisto.

Haastattelussa Venla-konkari

Laura Arvonen Roineen Tyttöjen viestijoukkueesta kertoi, että RoTy oli nyt mukana Jukolassa 20. kerran.

Ensimmäistä kertaa kisattiin Sulkavalla vuonna 2003. Tänä vuonna meillä oli mukana kaksi joukkuetta

Laura kertoo.

Roineen Tytöt valmistautuvat kisoihin pitkällä tähtäimellä. Oppia kartutetaan mm. koloilloissa, partiokisoissa ja iltarasteilla. Joukkueen tavoitteena on paitsi löytää kaikki rastit mutta myös pitää hauskaa. Jokainen halukas pääsee mukaan joukkueisiin.

Laura muistelee, että kisojen ”mieleenpainuvimmat hetket olivat joukkueidemme onnistumiset, partiokaverit ja viestien startit”.

Kiinnostaisiko sinua osallistua Jukolan viestiin? Vuoden 2024 kisa järjestetään Kauhavalla ja nyt jos koskaan on paras aika alkaa kasaamaan kisajoukkuetta. Ei muuta kuin iltarasteille!