Täplä numerossa 3/2022 käsiteltiin sudenpentujen ja seikkailijaikäkausien toiminnan ohjaamista ja mikä tekee siitä just parasta partiossa. Haastateltavilla akeloilla Hannu Heikkisellä ja Matti Kupiaksella sekä sammolla Petri Isoluomalla löytyi paljon hyviä vinkkejä, joita kannattaa hyödyntää nuorien partiolaisten kanssa toimimisessa, jotta kaikilla olisi mukavaa ja partioillat sujuisivat suunnitellun mukaan.
“Jaa porukka, jos mahdollista pienempiin vartioihin, niin jokainen pääsee tekemään.” Pienet partiolaiset opettelevat vasta tiimityötaitojaan, ja pienemmässä ryhmässä jokaiselle riittää hommaa. Liian iso ryhmä helposti voi sulkea pois niitä hiljaisempia ja ujompia partiolaisia, mutta pienessä ryhmässä muiden huomiointi on helpompaa.
“Ohjelmaa suunnitellessa kannattaa myös hyödyntää seikkailijoiden kiinnostusten kohteita, sillä se helpottaa mielenkiinnon ylläpitoa.” Ohjelman suunnittelu niin, että ujutetaan mukaan muitakin mielenkiinnon kohteita, pitää ryhmän mukana toiminnassa, eikä ajatus ala karkailemaan niin helposti. Jo pienikin hetki, jossa harjoitetaan muitakin kiinnostuksen kohteita, helpottaa koloillan toiminnan toteuttamista.
“Pyri luomaan hyvä yhteishenki ja sopivan kokoiset vartiot. Hyödynnä kaverisuhteita näissä. Äläkä unohda hauskanpitoa. Meillä tykkäävät kovasti retkeillä, joten sitä kannattaa silloin toteuttaa usein.” Toimi ryhmän mielenkiinnon mukaisesti ja koita löytää aktiviteetteja, joista ryhmä nauttii. Mitä parempi yhteishenki ryhmässä on, sen helpompaa sen johtaminen on. Heti aloitusillasta lähtien kannattaa panostaa lapsien yhteishenkeen, jotta kukaan ei jäisi ryhmän ulkopuolelle heti alussa. Lapsien mielenkiinto ei pysy kasassa liian totisella meiningillä, joten sisällytä iltaan myös hauskanpitoa ja suunnittele ohjelma niin, että se on hauskaa lapsille.
“Seikkailijoiden kanssa ei tarvitse olla mitään mahtipontista ja tajunnan räjäyttävää toimintaa. Perusasioita harjoittelemalla saa hyviä kokemuksia.” Älä siis stressaa liikaa ohjelmasta, vaan anna sen elää, toteuta ne niin kuin ryhmälle on parhain!
“Laumanjohtajan tulee olla se turvallinen aikuinen, joka on helposti lähestyttävä, mutta samalla selkeästi johtaja”. Tämä oli mielestäni tärkein vinkki, jonka akelat Matti ja Hannu jakoivat. Toiminnan johtajana täytyy lapsilla toimia turvallinen mutta jämäkkä johtaja, jotta toiminta on kaikille mieluista. Jämäkkyyttä tarvitaan, jotta lapset toimivat ohjeiden mukaisesti ja kunnioittaen johtajaa, mutta on myös tärkeää, että johtaja on lähellä ja luo ympäristöstä turvallisen ryhmälleen.
“Ennakkosuunnitteluun kannattaa panostaa – suunnittelemme puolivuotiskauden viikko-ohjelman, retket, leirit, kisat. Kun tällainen ohjelmarunko on olemassa, mahdolliset muutokset on ketterä toteuttaa. Tämä mahdollistaa erikoisempien ohjelmien toteutuksen, kuten rekka-auton saaminen liikenneturvallisuusiltaan.” Älä luo liian tarkkaa suunnitelmaa jokaiselle minuutille, mutta luo toimiva runko ohjelman ympärille, jotta toiminta on sujuvaa ja tilaa muutoksille löytyy. Näin on mahdollista toteuttaa mahdollisimman hyvin tarvittava ohjelma kasaan, eikä suoritukset jää viime tinkaan.
“Sudenpentuikäisten mielenkiintoa on haastava pitää pelkässä teoriassa, mutta olemme saaneet suoritettua aktiviteetit konkreettisen tekemisen kautta. Melkein kaiken ohjelman voi tehdä ulkona ja olemme pyrkineet välttämään sisällä kololla olemista mahdollisimman paljon. Tilannetajua vaaditaan usein – jos esimerkiksi huomataan, ettei illan teema toimi, vaihdetaan lennosta johonkin muuhun tekemiseen.” Helposti nuorempien partiolaisten mielenkiinto voi lopahtaa, jonka takia on hyvä pitää muuttumavaraa ohjelmassa. Välillä lapset voivat olla väsyneitä päivän muiden puuhien jälkeen koloillassa, jolloin voi olla vaikeaa toteuttaa vaativaa ohjelmaa. Tällöin on hyvä olla Plan B, johon vaihtaa toiminnan onnistumisen vuoksi.
“Puututaan matalalla kynnyksellä asiattomaan käytökseen.” Partiossa ei suvaita kiusaamista tai asiatonta käytöstä, jonka takia on tärkeää tarkkailla ryhmän toimintaa ja puuttua välittömästi asiattomuuksiin. Tehdään toiminnasta turvallista ja mukavaa kaikille.
“Yhteishengen luominen heti alussa on tärkeää – tehdään yhdessä lauman säännöt, keksitään nimi ja huuto. Kokemuksellisia juttuja heti alkuun, esim. lyhyt päiväretki makkaranpaistoineen.” Ryhmän hitsautuminen yhteen on tärkeä osa lauman yhteensulautumista. Heti alussa, kun ryhmä oppii tuntemaan toisensa ja toimimaan yhdessä tällaisten toimintojen kautta, helpottaa se kovasti myöhemminkin ryhmän yhteistyötaitoja ja toimintaa.
“Yhteydenpito vanhempiin tärkeää. Alkuun esimerkiksi vanhempainilta, jossa päästään tutustumaan johtajien ja vanhempien kesken ja samalla esitellään toimintaa. Muutenkin avoin ja keskusteleva yhteydenpito vanhempien suuntaan.” Kun johtaja on aktiivisesti yhteydessä vanhempiin, tulee myös vanhemmille turvallisempi olo toimintaa kohtaan. Vanhemmat haluavat tietää lapsiensa tiedoista ja taidoista, joita partiossa kehitetään. Kannattaa siis aktiivisesti olla yhteydessä lauman vanhempiin ja luo heihin luottavainen side.