Perhepartiosta pikkulapsiperheet saavat vertaistukea ja uusia ystäviä. Mukanaolo tuo lisäksi mukavaa vaihtelua arkeen ja opettaa lapsille hyödyllisiä taitoja. Marja Tammi rohkaisee kaikkia lippukuntia käynnistämään perhepartiotoiminnan, koska se on kivaa ja se tuo kouluikäiset lapset vanhempineen osaksi lippukunnan toimintaa.

Elettiin kesää 2019, kun joukko äideiksi tulleita ilvestyttöjä, pienten lasten vanhempia kokoontui pohtimaan, olisiko aika käynnistää perhepartiotoiminta Härmälän Ilvestyttöihin. Tuumasta toimeen ja yhteys silloiseen lippukunnanjohtajaan, joka näytti vihreätä valoa. Toiminta käynnistettiin syksyllä 2019.

Reipas perhepartiolainen Härmälän Ilvestytöistä.

Ryhmä nimettiin Metsäoraviksi. Lapsille tuli perhepartion oravatunnuksen mukainen oranssi huivi ja niihin minikokoinen ilvestyttöjen huivimerkki. Perhepartion aikuiset ryhtyivät käyttämään partiohuivia ja niihin tuhattaituri Eeva ompeli oranssit huiviholkit, joihin oli ommeltu perhepartion oravatunnus. Toimintaan saatiin heti mukaan myös perheitä, jolla ei ollut aikaisempaa kokemusta partiosta. Syksyn 2019 aikana perhepartio kokoontui kerran kuukaudessa sunnuntaisin. Toiminnassa on alusta lähtien painottunut retkeily ja tutustuminen partiolle ominaisiin juttuihin, kuten huudot, sisaruspiiri jne. Myös eväät ovat olleet tärkeässä roolissa, sillä eihän eväitä tohdi unohtaa retki- saati partiotoiminnasta. Keskimääräinen osallistujamäärä on ollut alusta alkaen noin 18 lasta ja aikuista.

Jo jouluna 2019 osallistujat toivoivat lisää toimintaa. Siksipä ryhmä kokoontui kevätkaudella 2020, ensimmäiset 2,5 kuukautta, kaksi kertaa kuukaudessa, pääsääntöisesti sunnuntaisin. Retkeily tuli tutuksi ja lapset ja aikuiset tutustuivat toisiinsa. Sitten tuli korona, joka ensin hieman lamaannutti toimintaamme, ja jäimme kuulostelemaan, mitä sen vuoksi tapahtuu. Pian totesimme, että turha jäädä odottelemaan ja aloitimme etäpartiotoiminnan.

Ensin perhepartiolaiset tekivät etäpartiobingoa. Se sisälsi erilaisia perhepartio-ohjelmaan kuuluvien taitojen opettelua, arjen taidoista retki- ja luontotaitoihin. Kevään aikana teuimme #kotikolona ja Meidän Meri -merkit. Kesäkuussa koitti vihdoin kesäretken aika. Koronarajoitukset eivät sallineet osallistumista lippukunnan kesäleirille, mutta järjestimme samannimisen retken, samaan ajankohtaan päivän mittaisena. Retken nimi oli Kohokohta 20 ja osallistujia oli 25 henkilöä. Päivään mahtui ongintaa, ”geokätköilyä”, veistelyä, uimista, leikkiä ja ruoan valmistusta trangialla. Retki oli niin kiva, että vieläkin muistelemme sitä, ja haaveilemme uudesta retkestä.

Rairuohon kasvatuspurkkien valmistusta.
Lapsen tekemä rairuohon kasvatuspurkki.
Rairuohon kasvatuspurkkien valmistusta. Kuva: Härmälän Ilvestytöt

Syksyllä 2020 ehdimme kokoontua muutaman kerran. Niistä yksi ikimuistoinen oli Ylöjärven Yltä ja Alta kohteessa tapahtunut retki. Saimme kiipeillä, liukua, hyppiä lätäköissä, valmistaa ruokaa trangialla ja nauttia yhdessäolosta. Syksyllä askartelimme myös joulukortteja Kuuselan palvelukotiin ilahduttamaan vanhuksia. Retket ovat sujuneet hyvin, vaikka meillä on ollut mukana lapsia alle 2-vuotiaista eskarilaisiin. Toimintaan on yritetty sisällyttää iän mukaisia tehtäviä. Vanhemmat lapset auttavat pienempiä ja isommat osaavat jo itse.

Keväällä 2021 toimintakausi käynnistyi koronan vuoksi etäpartiona. Olemme pitäneet yhteyttä viestein ja lyhyiden Teams-kokousten avulla. Kevään etäpartiossa on askarreltu istutuspurkit kierrätysmateriaaleista ja niihin on valittu hyötykasvinsiemenet, jotka posti toi jokaiselle kotiin. Olemme osallistuneet myös Ilvestyttöjen juhlavuoden aloitustapahtuman rasteihin. Rasteilta opimme arviointia, puulajeja ja ensimmäisiä karttamerkkejä. Posti toi meille juhlavuoden aktiviteettipassit, jotka sisälsivät myös perhepartiolle omat tehtävät. Parhaillaan mietimme, missä juhlavuoden tapahtumassa esiinnymme ja millä tavalla. Olemme haastaneet myös jokaisen perheen tekemään jäätelöä ulkona, lunta hyödyntäen.

Perhepartiolaisten tekemiä merkkejä.
Kuva: Härmälän Ilvestytöt

Ajatuksia perhepartion aikuisilta:

Itse en aikanani partioon jostain syystä ole mennyt, niin nyt pääsee toteuttamaan sitä haavetta. Lisäbonuksena saa olla mukana juuri oman lapsen kanssa, perheen. Retket ovat olleet parasta antia lapsen mielestä, samoin kaverit ja yhteiset leikit.

Riikka

Vaikka on ollut koko ikänsä partiossa, on perhepartio tuonut siihen tosi mukavan lisän. Lasten kanssa on tullut oltua mukana, myös ”normaalissa toiminnassa”, mutta perhepartiossa on ollut ihan mahtavaa, kun kaikki muut ovat samassa tilanteessa ja lapset on otettu huomioon kaiken toiminnan keskiössä. Vanhana partiolaisena on myös mukava avata partiota uusille harrastajille tämän toiminnan kautta.

Elina

Lasten kanssa partio on tosi erilaista, mutta kivaa. Erityisesti se, että ohjelmat on suunniteltu lasten mukaisesti ja on tullut paljon uusia kavereita.

Katri

Lapset ja samanhenkiset vanhemmat tekemässä yhdessä partiojuttuja. Se on ihan huippua.

Hannu

Enää partio ei ole vain perheen äidin juttu, vaan koko perheen yhteinen harrastus. Partiotoiminta on yllättänyt monipuolisuudellaan.

Jari

Ihanaa, kun oma perhe on lähtenyt mukaan itselle rakkaaseen harrastukseen. On ollut myös hienoa, kun partion juttuja on saanut opettaa tekemisen kautta uutena partioon tulleille.

Maria

Vinkkejä muille lippukunnille, jotka harkitsevat perhepartiotoiminnan käynnistämistä:

  1. älkää miettikö, vaan lähtekää rohkeasti toteuttamaan
  2. vaikka kaikki osallistujat eivät asuisi lippukunnan toiminta-alueella, laadukkaalla toiminnalla saatte parhaimmillaan kokonaisia perheitä mukaan partioharrastuksen
  3. tapaamisiin ei tarvitse suunnitella montaa aktiviteettia, koska pienten lasten kanssa esim. eväiden syönti on jo hitaampaa kuin isompien kanssa. Pienet kaipaavat aikaa omille leikeille ja sillä aikaa vanhemmat voivat vaihtaa ajatuksia keskenään
  4. retket luontoon ovat oikein oivallisia, ja kävelymatkoja pystyy suunnittelemaan sopiviksi eri-ikäisille
  5. ottakaa tapaamisiin ja retkille mukaan myös vierailijoita, lasten kummeja ja isovanhempia
  6. aluksi kokeneempien partiolaisten kannattaa ottaa vastuuta tapaamisten suunnittelusta. Pikkuhiljaa vastuuta voi antaa ja siirtää uusille vanhemmille.
  7. kannattaa lähteä rohkeasti mukaan lippukunnan muuhun toimintaan, esiintymään vaikka joulujuhlaan
  8. erilaiset merkit innostavat myös perhepartioikäisiä lapsia. Niitä voi keksiä ja vaikka askarrellakin itse.
  9. etätoimintaan voi hyödyntää etäilyyn suunniteltuja merkkejä, sopeuttaa ikätasoon. Perhepartiolle 30min Teams-tapaaminen on riittävä aika.
  10. ottakaa rennosti. Suunniteltu ohjelma voi jäädä toteutumatta väsymyksen tai kiukuttelun vuoksi mutta se ei haittaa. Kaikki osallistuvat vanhemmat todellakin ymmärtävät ja vertaistukea riittää.