Heinolalaisen Kymen Vartiot -lippukunnan kolon pihalta kuuluu vasaroiden pauketta ja sahan suhinaa. On maanantai-ilta ja koolla ovat Hirvet, toisen vuoden seikkailijapojat. Yksi seikkailijoiden ihanteista on rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä, ja sillä asialla hirvetkin nyt ovat: nikkaroinnin tuotoksena valmistuu nimittäin ötökkähotelleja.

Ötökkähotellin rakentaminen aloitetaan sahaamalla laudoista sopivan kokoiset pätkät hotellin seiniksi. Seiniä tarvitaan luonnollisesti neljä, kahta eri pituutta. Sahaaminen tuottaa välillä haasteita, ja silloin tällöin laudatkin lentelevät vilkkaiden seikkailijoiden käsissä. Jokainen saa kuitenkin seinät sahattua ja voidaan siirtyä naulaamiseen. Seinät naulataan ensin kiinni toisiinsa, jonka jälkeen kiinnitetään neliönmuotoinen taustalevy. Taustalevyt sampo Merja ”Mekku” Uurainen on ystävällisesti järjestänyt pojille oikean kokoisiksi sahattuina.

Naulausvaiheessakaan ei säästytä kommelluksilta. Varustus vanhan pappilan pihassa ei vastaa puutyöluokkaa, ja seinät eivät tahdo pysyä paikoillaan ilman apuvälineitä. Enemmistö hirvistä nimeääkin naulaamisen projektin haastavimmaksi vaiheeksi. Kun vaikeimmasta vaiheesta on selvitty, edessä on onneksi hauskin osa: hotellin sisustaminen! Pojat keräävät kolon pihalta muun muassa käpyjä, kaarnaa, heiniä sekä männyn oksia ja neulasia täytteiksi hotelleihinsa. Neliönmuotoisen kehikon sisälle asetetaan vielä kulmittain yksi vanerinpala pitämään täytteet mukavan kuohkeina. Viimeisenä kiinnitetään verkko, joka pitää täytteet paikoillaan, mutta päästää pörriäiset lentämään läpi uuteen majapaikkaansa. Pienistä haasteista huolimatta hirvet vaikuttavat tyytyväisiltä kättensä jälkiin.

Lopputulos on kyllä aika pro

Lari myöntää.
Partiolainen esittelee ötökkähotelliaan.

Kotona tai mökillä ötökkähotellin voi ripustaa vaikka aidan tolppaan tai puuhun vähän etäämmälle rakennuksista. Pörriäisiä toki toivotaan vieraiksi sankoin joukoin, mutta ihmisten ja ötököiden välisten konfliktien välttämiseksi ötököiden asumukselle kannattaa valita terassia tai leikkipaikkaa rauhallisempi sijainti.

Mutta miksi niitä ötökkähotelleja ylipäätään rakennettiin? Vastaus tulee hirviltä kuin apteekin hyllyltä: tarvitaan enemmän ötököitä! Eläinlajien säilyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ovat jo sellaisenaan oivallisia syitä auttaa ötököitä, mutta hyönteisistä huolehtiminen on elintärkeää myös ihmisten kannalta. Maailman kaikista viljelykasveista kolme neljäsosaa on hyönteispölytteisiä, joten pörriäisten kadotessa katoaa pian myös ruoka ihmisten pöydistä. Ötököitä uhkaavat muun muassa elinympäristöjen väheneminen, hyönteismyrkyt ja ilmastonmuutos, ja niiden määrä onkin rajussa laskussa niin Suomessa kuin maailmallakin. Ötökkähotellin perustamalla voi tarjota hyönteisille paikan, jossa ne voivat viettää yönsä tai talvehtia, ja jatkaa tärkeää työtään kasvien pölyttäjinä.

Näin rakennat ötökkähotellin!

Tarvitset:

 • Lautaa
 • Vanerilevyä
 • Nauloja
 • Ohutta, pienisilmäistä metalliverkkoa
 • Käpyjä, oksia, heiniä yms. sisustamiseen
 • Sahan
 • Vasaran
 • Niittipyssyn tai nitojan
 1. Aloita sahaamalla seinät laudasta: kaksi pidempää ja kaksi lyhyempää, kappaleiden pituus riippuu laudan paksuudesta, tavoitteena on saada hotellista suunnilleen neliön muotoinen.
 2. Sahaa vanerilevystä sopivan kokoinen taustalevy ja keskikappale
 3. Leikkaa metalliverkosta sopivan kokoinen etukappale
 4. Kiinnitä seinät toisiinsa naulaamalla
 5. Kiinnitä taustalevy naulaamalla
 6. Aseta keskikappale paikoilleen ja täytteet se molemmille puolille
 7. Nido metalliverkko etupuolelle

Lisää ötökkähotellimalleja löydät mm. tästä Ylen artikkelista.

Ps. tekikö teidän lauma/vartio/joukkue jotain kivaa tai erikoista? Olisiko teidän vartiolla vinkki, jonka haluaisitte jakaa muille? Juttuideat ja valmiit jutut Täplään lähetät kätevästi osoitteella tapla@partio.fi. Mukaan mahtuu aina, joten rohkeasti juttua tulemaan!