Koitos on Suomen Partiolaisten uusi kahdeksanosainen Youtube-sarja, joka alkoi elokuussa. Nimi kuvastaa tapaa, jolla sarjassa seikkailevat tubettajat joutuvat poistumaan mukavuusalueeltaan. Koitoksen tuotannosta vastaa Splay One ja sarjan viikoittain ilmestyvät jaksot julkaistaan torstaisin Splay Suomen Youtube-kanavalla.

Koitoksen aikana neljä suomalaista tubettajaa Julia Ahonen, Pernilla Böckerman, Roni Back ja Roponen, eli Mikael Vuori kiertävät ympäri Suomea testaamassa kykyjään erilaisissa partiotaidoissa. Kesän aikana tubettajat pääsivät vierailemaan partioleireillä aina Sarriojärveltä Lapin Partiolaisten piirileiri Kajahukselta Evolle, jossa Hämeen omalla Ilves-leirillä kuvattiin sarjan huipentava finaalijakso.

”Mun käsitys partiosta oli alun perin se, että ollaan vaan teltoissa metsässä. Tässä matkan aika olen kuitenkin oppinut, että täällähän on vaikka minkälaista aktiviteettia tarjolla”, Roponen summaa kokemuksiaan. ”Myös mun käsitys partiosta on muuttunut kovasti. Partiosta välittyy sellainen rento ja mukava fiilis. Täällä tehdään monipuolisia asioita ja opitaan yhdessä uutta”, Pernilla täydentää.

Kuvassa tubettajat Pernilla Böckerman, Julia Ahonen, Roni Back ja Roponen Ilves19-leirillä.
Pernilla, Julia, Roni ja Roponen. Kuva: Atte Kesti

 

Sarjan kuvauksissa tubettajia ovat päässeet auttamaan vapaaehtoiset partiolaiset ja jokaisessa jaksossa on mukana partiotuomari tai -tuomaristo, joka pisteyttää tubettajien suoritukset. Pisteitä kilpailijat saavat myös kommentaattoreilta, Jesse Braunilta ja Ville Kankareelta, eli Vinkareelta. Kahdeksan jakson jälkeen eniten pisteitä saanut joukkue voittaa.

”Päällimmäisenä Koitokselta jäi mieleen kaikki leirit ja kaikki tehtävät, mitä olemme suorittaneet. Ne ovat olleet todella erilaisia, kuin mitä olen ajatellut partiosta”, Pernilla kertoo. ”Itselle isoimpana yllätyksenä tuli, että on olemassa meripartiota. Oli siistiä päästä purjehtimaan”, Roponen sanoo.

Partiossa opitaan paljon uutta. Yksi partion perusajatuksista onkin tekemällä oppiminen. Kaikille annetaan mahdollisuus kokeilla ja oppia uutta. Myös tubettajille uudet ja erikoiset tilanteet ovat olleet opettavaisia.

Kuvassa tubettajat Pernilla Böckerman, Julia Ahonen, Roni Back ja Roponen Ilves19-leirillä.
Tubettajien tervehdykseen Raffun katokselle kerääntyi valtava joukko leiriläisiä. Kuva: Atte Kesti

 

”Kaikki tehtävät ovat opettaneet jotain uutta minulle, opin paljon käytännön taitoja, kuten leiripaikan tekemistä, sekä tulusten käyttöä, mutta myös ihmistaitoja. Esimerkiksi erilaisten ihmisten kanssa toimimista”, Roponen kertoo. ”Olen oppinut paljon itsestäni, ja siitä miten reagoin uusissa ja erilaisissa tilanteissa”, Pernilla kertoo.

Partio on valtakunnallinen harrastus ja partiolaisia löytyy ympäri Suomen, eri-ikäisiä ja eri paikkakuntalaisia. ”Parasta on ollut kohdata niin paljon eri paikoista tulevia ihmisiä, mukana on ihmisiä vauvasta vaariin. Samalla on päässyt hieman pois omista kuvioista. Helsingissä olen helsinkiläisten kanssa, partiossa olen päässyt kohtaamaan paljon erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista”, Pernilla kertoo.

”Koitoksen kuvaukset ovat tarjonneet mukavan tauon arjesta. On saanut nauttia hetkestä ja nähnyt omaa kotimaataan”, Roponen muistelee kuvauksia. ”Luonnon keskellä ja Koitosta kuvatessa on voinut unohtaa puhelimen ja sosiaalisen median melkein kokonaan. Mukavan porukan keskellä ei ole tarvinnut ajatella koko ajan sitä. Melkein kuin lomalla olisi ollut, vaikka töitä tässä onkin tehty”, Pernilla kiteyttää.

Kuvassa Koitos-sarjan kuvastiimi Ilves19-leirillä.
Koitos-sarjan kuvauksiin päivän aikan osallistuneet leiriläiset yhdessä tubettajien kanssa. Kuva: Atte Kesti