Lippukunnat saavat joka vuosi vastattavakseen Paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä -kyselyn. Kyselyssä kysytään muun muassa, miten partiolaiset viihtyvät pesteissään ja minkälaisena kukin näkee lippukunnan toiminnan. Tavoitteena Paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä -kysellä on selvittää, minkälaista partiossa on toimia vapaaehtoisena. Lippukunnat saavat kyselyn vastaukset hyödynnettäväkseen, ja niiden avulla nähdään, missä asioissa lippukunnissa on onnistuttu ja missä on parantamisen varaa.

Tässä jutussa eri-ikäiset partiolaiset kertovat: mikä partiossa on parasta ja miten partio eroaa muista harrastuksista?

Eino Majuri, Topias Saarelainen ja Akseli Nissinen ovat kolmannen vuoden sudenpentuja Pirkkalan Sotkapojista kertovat, että heidän mielestään ”partiossa on parasta retket ja leirit. Partio eroaa muista harrastuksista siinä, että partiossa ei tule hiki. Toisaalta partiossa voi suunnistaa.” Kuuntele poikien koko haastattelu.

Kuvassa Eino (vas.), Topias ja Akseli. Kuva: Pihla Suhonen

Voitto Vellamo on 12-vuotias Kaukapartion Lumikot Seikkalija-ryhmästä

Voiton mielestä parasta ovat leirit, partiotaitokisat ja kaverit. ”Partion joulukampanjoissa myyminen on kivaa.
Partio on tosi monipuolista, ei keskitytä vaan yhteen asiaan. Välillä ollaan yötä leireillä ja partio on myös aika halpa harrastus”, Voitto summaa.

Kuvassa Voitto on viime kesän Kaukapartion kesäleirillä (Atlantis – kadonnut kesäleiri).

Elsa Liukkala on 14-vuotias tarpoja Tammerosta.

”Partiossa on monipuolista tekemistä yhdessä monen ikäisten nuorten kesken. Nuoret johtavat nuoria. Partio on hyvää vastapainoa kilpailuhenkisille urheiluharrastuksille”, Elsa jatkaa.

Kaverit, yhdessä tekeminen ja yhteishenki. Partiossa saa vastuuta jo nuorena, kun pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumia, kuten isoja tapahtumia ja leirejä.

Elsa Liukkala

Kuvassa Elsa Liukkala.

Stella Korpua ja Jenna Alanen ovat samoajia Pirkkalan Pirkoista. Stellasta parasta ovat ”kaverit ja yhdessä tekeminen. Partio on ”joukkuelaji”, jossa ollaan muiden kanssa ja päästään tekemään yhdessä”. Jennan mielestä puolestaan partion parasta antia on se, että ”aina [on] jotakin kivaa ja tuutta. Ei aina vain samaa ohjelmaa”. Kuuntele tyttöjen koko haastattelu.

Kuvassa Jenna (vas.) ja Stella. Kuva Pihla Suhonen.

Aino Henttonen ja Minttu Latvala Pirkkalan Pirkoista ovat 2. vuoden seikkailijoita. Heistä kavereiden lisäksi partiossa on parasta, että toiminta on monipuolista, ei esimerkiksi pelkkää urheilua. ”Partiossa ei tehdä vain yhtä asiaa”, Aino toteaa. Kuuntele tyttöjen koko haastattelu.

Kuvassa Aino (vas.) ja Minttu. Kuva Pihla Suhonen.

Reetta Piili, perhepartio, Messukylän Metsätytöt

”Parasta on ehdottomasti uuden oppiminen, kokemukset sekä yhteisöllisyys. Partio eroaa muista harrastuksista juurikin edellisten asioiden vuoksi ja näitä en ole kokenut muualla, sekä jatkuva uuden oppiminen sekä itsestäni, että maailmasta ympärilläni. Huikeimmat kokemukset harrastuksissa olen kokenut juurikin partiossa”, Reetta kertoo.

Matti Riekki, Vuoreksen Valloittajat, on juuri aloittanut partiossa

”Mielestäni partiossa on parasta yhteisöllisyys sekä reipas tekeminen lasten ja muiden samanhenkisten aikuisten kanssa. Minulle partio yhdistyy voimakkaasti luontoon, ja tämän syksyn yksi kohokohta on ollut ensimmäinen telttaretki Seikkailija-lauman kanssa”, Matti kertoo ja jatkaa: ”Harrastan jossakin määrin tavoitteellisesti kestävyysliikuntaa, mikä on usein melko yksinäistä ja itsekeskeistäkin tekemistä. Partioharrastus tuo tähän erinomaista vastapainoa koska se ei ole suorituskeskeistä ja on toisaalta yhteisöllistä ja ulospäin suuntautunutta. Partio on myös yhteinen harrastus omien lasteni kanssa.”

Kuvassa Matti Riekki, melontareissulla Inarijärvellä.

Annika Pankko on Tammeron lippukunnanjohtaja sanoo, että ”parasta partiossa on oh yhdessä tekeminen! Mikä vaan, missä puhalletaan porukalla yhteen hiileen, on hauskaa ja antoisaa.”

Partio on moneen muuhun harrastukseen verrattuna todella monipuolinen: voi vaeltaa, retkeillä, johtaa, kehittää itseään pesteissä, kilpailla, reissata ulkomailla tai edustaa hienoissa juhlissa. Partiosta saa lisäksi tärkeitä taitoja työelämään, joita ei koulun penkillä opita.

Annika Pankko