Tampereen Metsänkävijät on vuonna 2022 perustettu lippukunta, jonka ensimmäisen toimintavuoden elämää Täplä seuraa lippukunnanjohtajan kirjallisella avustuksella.

Syksyinen viikkotoiminta

Syksyllä 2022 viikkotoiminta aloitettiin yhdellä ryhmällä, mutta syys-lokakuun taitteessa päätimme jakautua kahdeksi ryhmäksi, koska kolo alkoi käydä hieman ahtaaksi suuremmalle ryhmälle. Saimme myös paremmin ikäryhmiä tukevaa ohjelmaa järjestettyä, kun vanhemmat seikkailija- ja tarpojapojat muodostivat oman ryhmän. Ensi syksynä heistä jo kaikki ovat tarpojia, joten he pääsevät nyt ryhmäytymään tiiviiksi porukaksi. Vedimme loppusyksyn kahden ryhmän voimin, joista sudenpentu- ja seikkailijaryhmän nimeksi valittiin Ketut ja seikkailja-/tarpojaryhmän nimeksi päätettiin Ilvekset.

Aikuinen partiojohtaja antamassa ohjeita kahdeksalle 7-12 -vuotiaalle partiolaiselle käpän pihamaalla.
Syysretkellä. Kuva: Milla Tilhe.

Syksy täyttyi yhteisistä retkistä

Lippukunnan syksy oli toiminnantäyteinen ja se piti sisällään kaksi lippukunnan yhteistä viikonloppuretkeä, yhden päiväretken sekä seikkailijajoukkueen oman kämppäretken. Lippukunnan syysretki järjestettiin marraskuussa Valkeekiven leirikeskuksessa Siivikkalassa. Pääsimme hyödyntämään naapurilippukuntiemme retkeilyaluetta ja on hienoa nähdä, kuinka meidät on otettu lämpimästi vastaan myös lähilippukuntiemme suunnalta.

Partiopoika aniilinpunainen pipo päässä pumppaamassa vettä vihreään ämpäriin metsittyneellä kämpällä syksyllä.
Lippukunnan kämpällä vedet pumpataan kaivosta. Kuva: Perttu Aimola

Saimme eräältä vanhalta metsänkävijältä hänen sukunsa vanhan mökin lippukunnan retkeilyn tukikohdaksi. Omistusta emme saaneet, mutta rajattoman käyttöoikeuden mökille. Rakennus nimettiin Torpaksi ja se sijaitsee Hattulan Vuohiniemessä. Helsingin Metsänkävijöiden konkarikilta Rullarit, joka käsittää yhdeksän vanhaa mänkijää, talkoili kesän lopussa ja syksyn alussa Torpalla laittaen asioita järjestykseen siellä, koska alue on ollut käytännössä käyttämätön kymmenen vuoden ajan. He saivat mm. uusittua liiteriin katon ja raivattua piha-aluetta.

Symboliikalla on vahva merkitys myös mänkijätoiminnassa

Partion symboliikka ja tunnukset ovat olleet heti alusta saakka isossa roolissa meidänkin lippukunnassa. Lippukunnan tunnus hyväksyttiin jo toiminnan alkumetreillä ja tunnusten saamisella on selkeä nousujohteisuus: sudenpentulupauksen annettuaan partiolainen saa sinivalkoisen mänkijähuivin, seikkailijat saavat ommella partiopaitaansa lippukunnan tunnuksen ja tarpojat saavat lupauksen annettuaan Mänkijämerkin paitansa oikean taskun laskokseen. Ensimmäiset lupaukset annettiinkin jo syksyn yhteisretkellä Tammelan Metsänkävijöiden kanssa.

Tampereen Metsänkävijät luovuttivat partiosauvan Helsingin Metsänkävijöille. Samalla Perttu Aimola vastaanotti puheenjohtajan nuijan. Kuva: Veera Melvasalo.

Itsenäisyyspäivän retki Helsingin Metsänkävijöihin

Itsenäisyyspäivänä suuntasimme pääkaupunkiimme katsomaan Helsingin Metsänkävijöiden itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia ja katsomaan, miltä perinteinen partiojuhla näyttää. Samalla onnittelimme 105-vuotiasta isoveljeä lahjoittamalla heille partiosauvan, jonka yläpäässä oli puinen Mänkijämerkki. Myös lippukuntamme sai suurelta mänkijäpersoonalta, Jude Ahoselta lahjaksi puheenjohtajan nuijan, jota koristi niinikään Mänkijämerkki. Nuijassa komeileva merkki on aikoinaan 1960-luvulla Juden itsensä saama.

Jude Ahoselta lahjaksi saatu puheenjohtajan nuija. Kuva: Perttu Aimola

Oma toimintakauden päätösjuhlamme pidettiin 10.12. Raholan koululla ja siellä oli jälleen tilaisuus antaa lupauksia. Tilaisuudessa myös luovutettiin metsänkävijöiden ansiomerkkejä aktiivisille ja tunnollisille lippukuntalaisille: yksi Sudenpääsolki esimerkilliselle seikkailijalle ja yksi Pronssinen karhunkäpälä nuorelle ryhmänjohtajalle.

Ansioituneet metsänkävijät saivat joulujuhlassa palkintonsa. Kuva: Perttu Aimola.

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, niin syksy oli vauhdikas ja toimintaa riitti – oikeastaan joulutauko tuli yllättävänkin nopeasti vastaan. Kevät on jo ehtinyt pitkälle ja askelmerkit muistorikkaaseen kevääseen ovat loistavat. Tulevien kuukausien huipentumat tulevat olemaan toukokuussa Hämeen Partiopiirin paraati sekä alkukesän leiri, joita en itse malta odottaa.