Sanna Parman Nokian Partiotytöistä.

ONKO PARTIO MYÖS AIKUISILLE?

Niinhän siinä kävi, että Sanna Parman päätyi aikuisena mukaan partioon vaikka oli vannonut, ettei aloittaisi uutta vapaaehtoistyötä. Mutta kun lapsi innostui partiosta, innostui myös äiti. Ja nyt on akelan [sudenpentulauman johtaja] pestin lisäksi pesti Johtajatulille sekä haussa pesti finnjamboree Kajolle. Hän on myös mukana suunnittelemassa oman lippukunnan leiriä sekä alueen or-vi -kisojakin [12-15 -vuotiaiden tarpojien kisa].

Elokuussa 2019 Sanna liittyi mukaan Nokian Partiotyttöihin ilman aiempaa partiokokemusta. Kun oma lapsi aloitti ryhmässä pyydettiin Sannaa mukaan avuksi viikkotoimintaan. Usein vanhemmat löytävät partion pariin juuri lastensa kautta, mutta mukaan voi lähteä myös ilman omia lapsia.

Rohkeasti mukaan! Jokaiselle löytyy se omanlaisensa tapa tehdä partiota

Sanna rohkaisee.
Sanna Parman partioystävän kanssa.

Sanna on ollut yllättynyt siitä, mitä kaikkea partio voikaan aikuisella tarjota. Pestejä on isoja ja pieniä, lyhytkestoisia, pitkäkestoisia sekä projektepestejä. Vaikka yleensä partiossa pestit kestävät vähintään yhden toimintakauden, on partiossa tarjolla myös esim. kesäleirin mittaisia pestejä. Aina ei siis aikuisenkaan tarvitse olla mukana viikkotoiminnassa tai sitoutua mukaan vuosikauksiksi. Hyvin usein siinä kuitenkin käy niin, että partio valtaa salakavalasti tilaa elämästä yhä enemmän ja enemmän – kuten Sanna ja moni muukin aikuisena mukaan lähtenyt hyvin tietää.

Motivaatio on tärkeä osa pestissä jaksamista:

Minua motivoivat samanhenkiset aikuiset sekä se, että voin olla mukana mahdollistamassa partiotoimintaa omalle ja muille lapsille

Sanna krtoo.

Partiosta löytyy samanhenkisen seuran lisäksi uusia tuttavuuksia ja joskus jopa uusia sydänystäviä. Ihan kuten lapset ja nuoret myös aikuiset voivat löytää partiosta läpi elämän kantavia ystävyyksiä.

MILTÄ PALUU PARTIOON TUNTUU?

Risto Isosomppi Kaukapartiosta palasi takaisin partion pariin harrastettuaan lapsena partiota. Kun oma lapsi innostui partiosta, ajatus paluusta kypsyi myös isän mielessä. Kun Ristoa pyydettiin mukaan viikkotoimintaan sekä avuksi tapahtumiin, vahvistui hänen päätöksensä palata partioon aikuisena.

Suurena motivaattorina Riston partioharrastuksessa on lasten harrastuksen ja elämysten mahdollistaminen. Hän nauttii siitä, kun näkee lasten nauttivan harrastuksesta ja pääsevän kokemaan asioita, joita he eivät välttämättä muuten pääsisi kokemaan.

On todella voimaannuttavaa olla lapsen elämässä tärkeänä aikuisena ja näyttää esimerkkiä sekä hyväksyä lapsi sellaisena kuin on

Risto sanoo

Partiossa Ristoa motivoi myös uudet ystävyyssuhteet, joita partion parista on löytynyt. Riston mielestä parasta partiossa ovat samanhenkiset ystävät sekä koulutukset, joita partiossa on tarjolla paljon. Partion monipuolisuus sekä laajuus onkin yllättänyt Risto positiivisesti. Partiota harrastaa tällä hetkellä lähes 60 000 ihmistä ympäri Suomea ja partiossa tehdään vuosittain n. 3 miljoonaa tuntia vapaaehtoistyötä.

Harrastusta harkitseville Risto sanoo, että

Rohkeasti mukaan! Alkuun pääsee vaikka lähtemällä oman lapsen kanssa lippukunnan retkelle ja tutustumalla muihin aikuisiin.

Risto kertoo lähteneensä mukaan ensimmäistä kertaa hieman aran tyttärensä yöretkelle ja on sillä tiellä edelleen. Parhaat hetket aikuisten kesken partiossa usein koetaan lasten mentyä nukkumaan, kun jäädään johtajien kanssa rupattelemaan. ”Koin heti kuuluvani joukkoon ja jakavani samat arvot muiden kanssa. Suuren vaikutuksen teki se, kuinka hienoa työtä ihmiset tekivät lasten ja nuorten hyväksi”, Risto kertoo.

HARRASTUKSESTA AMMATTI

Eipä tiennyt Anna-Emilia Piirainen, kuinka syvälle partioon voi sukeltaa, kun lähti tyttärensä kanssa Nokian Eräveikkojen aloitustilaisuuteen syksyllä 2017. Anna-Emiliaa oli partio kiinnostanut jo aiemmin, mutta koska hän ei tiennyt, että partioon voi liittyä aikuisena tai ilman omia lapsia, joutui hän odottamaan esikoisen kasvua ennen partion aloitusta. Mutta kun esikoistytär aloitti sudenpentuna, se oli menoa myös Anna-Emilialle.

Ensiksi tuli akelan [sudenpentulauman johtaja] pesti, minkä jälkeen Anna-Emilia löysi Hämeen Partiopiirin jäsenlehdestä Täplästä mainoksen piiripestistä. Nopeasti hän oli jo jäsenenä piirin viestinnän ja markkinoinnin ryhmässä.

Ensimmäinen puoli vuotta partiossa oli aikamoista pyöritystä. Asiat, tekemiset ja termit olivat uusia ja paljon oli opittavaa. Onneksi laumassa oli johtajaparina henkilö, joka kärsivällisesti opasti ja vastasi tyhmiinkin kysymyksiin,

muistelee Anna-Emilia.

Partion aloittamissa innosti partion arvot ja toiminta luonnossa. Tietysti yksi tekijä on myös harrastuksen mahdollistaminen lapsille, mutta tärkeimmäksi tekijäksi oman motivaation kannalta ovat nousseet ystävyyssuhteet, joita partion parissa on muodostunut jo useita. Toki mm. oman lippukunnan leirit ja retket ovat äärimmäisen hyviä paikkoja päästä irti arjesta ja päästä näkemään omien entisten sudenpentujen kasvua ja kehitystä.

Palkitsevin muistoni on reilun vuoden takaa, kun 3. vuoden sudenpennut sytyttivät nuotion vesisateessa yhdellä tulitikulla. Eivätkä itse pitäneet sitä kummoisenakaan suorituksena. Siinä oli akelat ylpeitä!

Anna-Emilia nauraa.

Yllätyksenä partiossa on tullut se, kuinka mukaansatempaavaa se on. Mahdollisuuksia kokea ja oppia on paljon myös aikuisille. Myös aikuisille on helppoa rakentaa koulutuspolkuja, sillä tarjolla on monenlaista ja -tasoista koulutusta. Partiosta voi myös tulla päivätyö, kuten Anna-Emilialle kävi. Reilu vuosi partion aloituksen jälkeen hän aloitti Hämeen Partiopiirin tiedottajana.

Elämääni ei välillä muuta mahdukaan, kuin partiota. Haluan silti kannustaa aikuisia kokeilemaan partiota, sillä partio on paljon monipuolisempi harrastus, kuin kuvitella saattaa. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin mielekästä tekemistä sellaisella panoksella, kuin itse on valmis antamaan vaikka ei olisi eläissään retkeillyt,

tuumaa Anna-Emilia

Partion aloittaminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Vaikeinta on varmaankin ottaa ensimmäinen askel eli kertoa jollekin halustaan aloittaa partio tai lähettää liittymispyyntö valitsemaansa lippukuntaan.

Tuija Piipponen Nokian Partiotytöistä

AHKERUUS PALKITSEE

Myös Tuija Piipponen Nokian Partiotytöistä palasi takaisin lapsuuden harrastuksen pariin vuonna 2017. Ajatus partioon palaamisesta oli kytenyt Tuijan mielessä jo pidemmän aikaa, kunnes se lopulta toteutui.

Kuluneeseen neljään vuoteen on mahtunut monenlaista pestiä. Tuija on toiminut sekä lippukunnassa, partiopiirissä kuin myös Suomen Partiolaisissa. Tuija on myös palkittu aktiivisuudestaan ansiomerkillä.


Parasta partiossa on Tuijan mukaan yhteisöllisyys ja verkostot. Partiossa luotuja verkostoja voi hyödyntää myös työelämässä, sillä partion parissa tutustuu monen alan ammattilaisiin. Tärkeää on tietysti myös lasten harrastuksen mahdollistaminen sekä uudet kokemukset, joista partiossa pääsee osalliseksi.

Olen yllättynyt siitä, miten hyvin partio kulkee ajassa mukana,

Tuija sanoo.

”Sekä Suomen Partiolaiset että partiopiirit miettivät jatkuvasti, miten toimintaa kehitetään eteenpäin”, hän jatkaa. Näin korona-aikana on kehitetty kiihtyvällä tahdilla uusia etäosallistumisen muotoja eri-ikäisille partiolaisille.

Tuijan vinkki muille aikuisille on, että rohkeasti mukaan toimintaan! Jokaiselle löytyy oman näköinen ja kokoinen pesti, vaikka viikottaisessa toiminnassa ei voisikaan olla mukana.

Tuija Piipponen leirikasteessa.
Leirikaste pitää olla myös aikuisilla.