Lauantaina 29.4. Tampereen Partiolaiset järjesti jälleen yhdessä Tiedekan kanssa vuoden kolmannen tiedelauantain Kalevassa. Joukko partiolaisia kokoontui tapahtumaan, jossa esiteltiin liikenneturvallisuuteen liittyviä juttuja. Tiedelauantait ovat Tampereen Partiolaisten ja Tiedekeskus Tiedekan yhdessä järjestämiä tapahtumia, jossa tutustutaan joka kerta eri aiheeseen tieteen näkökulmasta.

Kypärän toimintaan tutustumista

Ensimmäinen tehtävä oli miettiä, kelpaako näytteillä ollut kypärä enää käyttöön. Kypärää sai katsella ja käännellä miten halusi. Tutkimalla kypärää selvisi, että valitettavasti kypärä oli niin kulunut, ettei se kelvannut enää turvalliseen käyttöön. Kypärän käyttöikä on 3-5 vuotta, joten kypärätkin olisi hyvä uusia muutaman vuoden välein.

Punainen pyöräilykypärä seisovan naisen kädessä. Valkean neliön mallisen pöydän ääressä istuu kolme partiolaista kuuntelemassa.
Lapset kuuntelevat tarkkaavaisena opastusta pyöräilykypärästä. Kuva: Satu-Maria Turunen

Erilaisista kypäröistä eEnsimmäisenä esiteltiin pyöräilykypärän toimintaa. Kananmunasimulaatiolla lapset pääsivät kokeilemaan, kuinka hyvin kypärä suojaa törmäyksessä. Simulaatiossa kananmuna laitetaan minigrip pussiin pumpulin tms. kanssa ja kokeillaan, kuinka hyvin se kestää törmäystä. Lisäksi keskusteltiin siitä, miten tärkeää kypärän käyttö pyöräillessä on.

Kolme partiopoikaa partiopaidat päällä ovat pöydän ääressä. Yksi kurottaa kohti pumpulipussia. Yhdellä on kananmuna kädessä sekä pöydässä vierellä. Kolmas on ottamassa pumpulia pussista. Taustalla seisoo aikuinen ohjaaja.
Munien suojaamiseen käytettiin mm. pumpulia. Kuva: Satu-Maria Turunen

Miten heijastimet toimii

Seuraavana ohjelmassa oli jalankulkijaheijastimen toimintaperiaatteeseen tutustumista. Heijastimen toiminta perustuu siihen, että valoa voimakkaasti heijastava materiaali tekee kävelijän näkyvämmäksi paljon kauempaa kuin mitä muuten tapahtuisi. Mitä kauempaa kulkija havaitaan, sitä paremmat mahdollisuudet autoilijalla on väistää ja huomioida jalankulkijat. Täysin uutena asiana tuli se, että heijastin on suomalainen keksintö. Jalankulkijaheijastimen keksi pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti 1940- ja 50-lukujen taitteessa, kun Lehti kaipasi hevoskärryilleen lisänäkyvyyttä.

Etualalla pöydällä kuusi itsestehtyä pyöreää heijastinavaimenperää. Heijastimiin on piirretty ja kirjoitettu tusseilla kuvia. Taka-alalla poika piirtää heijastimeen tussilla.
Lauantaissa valmistuivat myös heijastimet omilla kuvituksilla. Kuva: Satu-Maria Turunen

Pyöräily- ja mopoturvallisuus

Illassa käytiin vielä läpi moottoripyörään liittyvää turvallisuutta. Osallistujille kerrottiin erilaisista turvallisuutta edistävistä suojaimista sekä tavoista turvata itseään liikenteessä. Pyöräilyssä voi käyttää samanlaisia suojaimia kuin moottoripyörissäkin. Aivan illan lopuksi osallistujat saattoivat halutessaan kokeilla moottoripyörän selässä istumista pyörän ollessa paikoillaan.

Vasemmassa reunassa punainen moottoripyörä. Tummiin varusteisiin ja kypärään pukeutunut motoristi näyttää seitsemälle tyttö- ja poikaseikkailjalle mallia kumartumisesta. Lapset seisovat rivissä Tiedekan ikkunan edessä.
Kuva: Satu-Maria Turunen
Kypäräpäinen naismotoristi tukee sivusta punaista moottoripyörää, jonka päällä istuu punatukkainen, mustaan verryttelyasuun pukeutunut seikkailijatyttö.
Lopuksi halukkaat saivat kokeilla moottoripyörän päällä istumista. Kuva: Satu-Maria Turunen

Tiedelauantait jatkuvat syksyllä ja niistä löytyy lisätietoa Tampereen Partiolaisten tapahtumakalenterista.