Ryttylän Eräveikkojen Kuovit-tarpojavartio kirjoittivat osana luovuus-tarppoa muistojaan talviretkeltä. Retki järjestettiin helmikuussa 2023 yhdessä Lammin Evonkävijöiden kanssa.

Leiri alkoi 10.2. illalla, kun kokoonnuttiin leiripaikalle. Teltoille jouduttiin kaivamaan paikat hankeen (tämä oli iso homma). Pj-teltat pystytettiin ja sitten mentiin syömään lättyjä suolaisella ja makealla täytteellä. Nukkumaan käytiin klo 24 pintaan ja herätiin noin klo 8 aikaan, jonka jälkeen lähdettiin Kuovien kanssa pitämään sudenpentujen ohjelmarataa. Ohjelmassa oli mm. jousiammuntapiste.

Viisi partiopoikaa kasaamassa puolijoukkuetelttaa talvisessa metsässä. Yksi partiolainen on lähdössä pois. Taustalla kolme partiolaista keskustelee.
Puolijoukkueteltan pystytystä. Kuva: Saila Suominen

Teltassa oli välillä lämmin. Välillä jouduttiin nukkumaan makuupussi supussa, kun lämpö ei oikein riittänyt. Viimeisenä ohjelmanumerona oli veistelyä, jossa pienimmät tekivät keihäitä ja kisasivat, kuka heittää keihään pisimmälle ja isommat pääsivät tekemään nuolia.

Vihreä puolijoukkueteltta talvisella metsäaukiolla.
PJ-teltassa kelpaa nukkua kamiinan lämmittäessä. Kuva: Saila Suominen

Oli ilta ja yhdeltä ohjelmapisteeltä oli jäänyt ylimääräiseksi heinäpaaleja. Ja siinä mietittiin, mitä niille voisi tehdä. Loppujen lopuksi päätettiin polttaa kaikki heinäpaalit. Sitten kun paalit alkoivat palaa, jäätiin siihen ihmettelemään tulta.

Ruokakin valmistuu talviolosuhteissa ihan helposti. Kuva: Saila Suominen

Retkellä oli hyvät paikat. Katos ja siellä valaistus ja penkit. Lunta oli noin 20 cm, joten puolijoukkueteltoille piti kaivaa hankeen omat alueet. Ruokahuolto pelasi hyvin ja mukana oli mukava porukka. Kiitos siitä lammilaisille. Sää oli vilpoinen ja aamupalalla kinkku leivän päällä oli jäässä.

Rastipisteen materiaaleja. Kuva: Saila Suominen

Ohjelmana oli päiväretkeläisille tarpojien järjestämät rastit. Selvästi suosituin oli jousiammunta, kohteena ilmapallot. Samoajat lähtivät talvihaikille ja se kesti yhden yön. Kansainvälisyys toteutui myös, koska päiväohjelmassa oli mukana ukrainalaisia. Huippukohta oli päiväohjelmien päätyttyä illalla, kun poltettiin heinäpaalit. Siitä tuli kova lämpö. Teltassa kipinämikot pitivät huolen teltan lämmöstä, teltassa olikin sisällä mukavan lämmin. Kipinämikkovuorossa istuttiin kiilapenkillä. Viimeisenä päivänä kiilat olivat jäätyneet maahan, niitä otettiin irti moskalla ja rautakangella. Teltta oli mukava laittaa pakettiin. Yhteiset tavarat tuotiin peräkärryllä. Oli mukavaa, mennään toisenkin kerran!


Lyhyet tarinat kirjoittivat Kuovit-vartion Matias, Onni, Tatu, Leevi ja Miika. Kiitos mukavista muisteloista!