World Scout Moot on WOSM:n vaeltajaikäkaudelle suunnattu maailmanlaajuinen leiri. Se järjestetään neljän vuoden välein eri puolilla maailmaa. Seuraava Moot-leiri järjestetään Irlannissa heinäkuussa 2021, ja sinne odotetaan jopa 6 000 osallistujaa. Vuoden 2017 Moot-leiristä kokemuksistaan Täplälle kertoi Eeva Blomberg.

Olin noin kolmen kuukauden verran yli-ikäinen lähtemään Mootille 2017 Islantiin osallistujana, joten ilmoittauduin mukaan International Service Team (IST) joukkoihin. En ollut koskaan aikaisemmin käynyt Islannissa, mutta maa oli kiehtonut minua jo pitkään nimenomaan eksoottisen ja haastavan luontonsa vuoksi. Heti kun näin ilmoituksen kansainvälisestä partioleiristä Islannissa, tiesin että tuonne haluan aivan ehdottomasti lähteä.

Vesiputouksia Islannissa.
Vesiputouksilla. Kuva: Eeva Blomberg

 

Osallistuin myös leiriä edeltävälle oheismatkalle. Meillä oli aivan loistava ja asiantunteva opas, joka kertoi meille maan kulttuurista ja ihmisistä. Vierailimme todella mielenkiintoisissa ja mieleenpainuvissa luontokohteissa, kuten paikoissa, joita löytyy aurinkokunnastamme vain Islannista ja Marsista… Vaelsimme luonnossa ja pääsimme myös katsomaan eräänä iltana paikallista jalkapallopeliä. En tuntenut ketään etukäteen ennen kuin lähdimme matkaan, mutta tutustuin hyvin nopeasti muihin Suomen joukkueen partiolaisiin. Koko matkan ajan joukkueessa vallitsi partiomainen, todella hyvä yhteishenki.

Eeva Blomberg Islannissa Moot 2017 -leirillä.
Kuva: Eeva Blomberg

 

Oheismatkan jälkeen alkoi varsinainen leiriosa. Meidät jaettiin ensin eri puolille Islantia poluille ennen varsinaista suurta leiriä, jonne kaikki partiolaiset lopulta kokoontuivat. Työskentelin IST:inä ohjelmassa, mikä tarkoitti sitä että käytännössä pääsin osallistumaan samoihin aktiviteetteihin osallistujien kanssa. Kaikki osallistujat ovat Mootilla 18 vuotta täyttäneitä aikuisia, mikä oli virkistävää vaihtelua minulle totuttuani johtamaan lapsiryhmiä lippukunnassani. Teimme huikeita vaelluksia Islannin luonnossa ja vierailimme unohtumattomissa, suomalaiselle eksoottisissa kohteissa.

Telttayöpymistä Islannissa.
Telttamajoitusta leirillä. Kuva: Eeva Blomberg

 

Lopulta kuitenkin parasta leirissä olivat uudet kansainväliset ystävät, joita sain leirin aikana. Yhteishenki leirillä oli aivan mieletön, ja tutustuin ihmisiin ympäri maailmaa. Uuden kanadalaisen ystäväni kanssa jatkoimme viestittelyä leirin jälkeen aktiivisesti, ja puolitoista vuotta Mootin jälkeen hän oli luonani käymässä Suomessa. Seuraavaksi minun olisi tarkoitus mennä vierailemaan hänen luokseen Kanadaan! Osa uusista kansainvälisistä tuttavuuksistani Mootilla osallistuivat kutsustani Päpan Kliffa-leirille kesällä 2018, ja Mootin IST Facebook-ryhmämme toimii edelleen aktiivisena!

Partiolaisia Moot-leirillä Islannissa.
Kuva: Eeva Blomberg

 

Leiri oli ensimmäinen kansainvälinen partioleirini, joten lähdin matkalle varsin avoimin mielin. Täytyy sanoa, että matka ylitti reippaasti kaikki odotukseni.

Kokemukseni Moot-leiriltä ovat ehdottomasti yksiä parhaista partiomuistoistani!

Leirillä kokemaani tunnelmaa ja kaikkia ikimuistoisia kokemuksia on vaikea kuvata sanoin. Moot on jotain, mikä täytyy vain itse lähteä kokemaan!

Partiolaisia Moot-leirillä Islannissa.
Kuva: Eeva Blomberg

 

Seuraava World Scout Moot -leiri järjestetään Irlannissa heinäkuussa 2021. Leirimatkalle ilmoittaudutaan kesällä 2020 – pysy siis kuulolla, ja ota seurantaan Mootin Suomen joukkueen Facebook-sivut ja Instagram: @mootirlanti2021 Lisätietoja leirimatkasta löydät myös netistä: partio.fi/nyt/moot