Korona: kysymyksiä ja vastauksia vastauksia HP:n lippukunnille

Koronavirus: kysymyksiä ja vastauksia vastauksia HP:n lippukunnille

Kysymys: Suomen Partiolaiset lähetti koronavirustiedotteen kaikille partiolaisille ja huoltajille torstaina 12.3. Tuleeko lippukunnan vielä erikseen informoida jäseniään?

Vastaus: Jos lippukunta ei vielä ole asiasta ole viestinyt, kannustamme siihen, sillä se antaa lippukunnan toiminnasta hyvän kuvan partioperheille. Suosittelemme myös päivittämään tiedon toiminnan perumisesta ainakin 15.4. asti lippukunnan nettisivuille ja somekanaviin. Jos lippukunta joutuu tauon takia perumaan retken tai muun tapahtuman, olettehan erikseen yhteydessä ilmoittautuneisiin.

Kysymys: Jos lippukunnalle ilmoitetaan, että partiolainen on sairastunut koronavirukseen, pitääkö asiasta informoida lippukunnan muita jäseniä?

Vastaus: Sairastunut ja hänen perheensä saavat ohjeet muiden informointiin terveydenhuollon viranomaisilta. Lippukunnan tehtävä ei ole asiasta tiedottaa, ellei siihen tule viranomaisilta ohjetta. Muistathan yksityisyydensuojan – ethän levitä huhupuheita.

Kysymys: Kun retkiä joudutaan perumaan, tuleeko lippukunnan palauttaa jo kerätyt retkimaksut perheille?

Vastaus: Suosittelemme, että mikäli lippukunnalle ei ole ehtinyt aiheutua kustannuksia retkestä (kuljetuksista, ruuasta, ohjelmasta), maksut palautetaan. Jos kustannuksia on jo ehtinyt syntyä, suositus on, että laskette, olisiko osittainen palautus mahdollinen. Retkimaksuthan on tarkoitettu nimenomaan retken kulujen kattamiseen, ei muuhun toimintaan.

Kysymys: Mitä jos lippukunta ohjeistuksesta huolimatta päättää jatkaa viikkotoimintaa tai lähteä retkelle?

Vastaus: Suosittelemme vahvasti, että kaikki lippukunnat noudattavat Suomen Partiolaisten ohjeistusta, jonka mukaan kaikki kasvokkain tapahtuva partiotoiminta on tauolla ainakin 15.4. asti. Vain rajoittamalla ihmisten välistä kohtaamista voidaan koronavirusepidemia taltuttaa.

Kysymys: Mitä jos joukko samoajia päättää kuitenkin retkeillä omin päin, onko partiovakuutus voimassa?

Vastaus: Suomen Partiolaisten antama ohjeistus partiotoiminnan tauosta ei vaikuta partiovakuutuksen voimassaoloon. Partiovakuutus on voimassa toimintasuunnitelman mukaisessa partiotoiminnassa. Jos retki on suunniteltu ja se liittyy ryhmän toimintaan, vakuutuksen voi olettaa olevan voimassa. Jos kyseessä on kaveriporukan muu retkeily, partiovakuutus ei ole voimassa. Tarkemmin asiasta voi kysyä suoraan Lähi-Tapiolasta.

Kysymys: Joutuuko lippukunta maksamaan varaamansa Hämeen Partiosäätiön leirialueen, vaikka retki joudutaan perumaan?

Vastaus: Tämänhetkisen tilanteen mukaan 15.4.2020 asti olevat varaukset voi poikkeuksellisesti perua maksutta.

Kysymys: Voimmeko luvata perheille, että toiminta jatkuu normaalisti 15.4. jälkeen?

Vastaus: Seuraamme tilannetta ja viranomaispäätöksiä päivittäin ja ohjeistamme, jos tilanne muuttuu. Kukaan ei voi varmuudella sanoa, milloin epidemia on saatu hallintaan.

Kysymys: Lippukunnastamme ryhmä tai henkilö on ilmoittautunut piirin tapahtumaan tai kurssille. Onko ne kaikki peruttu ja joudummeko maksamaan osallistumismaksut?

Vastaus: Osa tapahtumista ja kursseista on peruttu, osa siirretään uuteen ajankohtaan ja osa toteutetaan etäyhteydellä. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään asiasta tietoa, sekä lippukunnille lähetetään tiedote asiasta tiistaina 17.3.2020.

Kysymys: Toteutuvatko kesän leirit?

Vastaus: Tällä hetkellä olemme viranomaisten ohjeistuksen varassa ja uskomme, että kesään mennessä tilanne on rauhoittunut ja leirit voidaan pitää suunnitellusti.

Kysymys: Miten toimitaan lippukunnan kevätkokouksen kanssa, jos se sääntöjen mukaan pitäisi pitää maaliskuun aikana?

Vastaus: Lippukunta voi päättää pitää kokouksen partiotoiminnan tauosta huolimatta, siirtää sen myöhempään ajankohtaan tai toteuttaa sen etäkokouksena, jos lippukunnan säännöt mahdollistavat etäosallistumisen.
Lippukunnan olisi hyvä ihan ensimmäiseksi selvittää, mitä lippukunnan säännöissä sanotaan. Suomen Partiolaiset selvittää Patentti- ja rekisterihallitukselta poikkeustilanteen vaikutusta kokouksen siirtämiseen, ja heti kun saamme lisätietoja, informoimme lippukuntien johtokolmikoita sähköpostilla.

Kysymys: Mistä vinkkejä etäpartioon?

Vastaus: Suomen Partiolaiset kokoaa parhaillaan vinkkejä partiotoiminnan toteuttamiseksi poikkeusolosuhteissa. Käy jättämässä parhaat vinkkisi etäpartion toteuttamiseksi, parhaat sovellukset hyödynnettäväksi, erilaiset partio-ohjelman soveltamistavat sekä lasten ja nuorten online-osallistamismahdollisuudet Suomen Partiolaisten kasvatusvaliokunnan Padlettiin. Etäjohtamisesta voit lukea lisää: https://www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/johtaminen-partiossa/riippumattojohtaminen-ja-etapartio/


Suomen Partiolaiset ja piiri seuraavat viranomaisten päätöksiä ja ohjeita päivittäin. Jos tilanne muuttuu tai heti kun on uutta informoitavaa, ohjeistamme lippukuntia.

Onko sinulla vielä kysyttävää? Voit olla yhteydessä toiminnanjohtaja Tommi Nyman 050-3110919  tommi.nyman@partio.fi