Hämeen Partiopiirissä lippukunnilla on lukuisia tapoja viettää joulujuhlaa tai pikkujouluja. Täplän toimituskunta lähestyi muutamia lippukuntia ja pyysi heitä kertomaan perinteistään.

Useissa lippukunnassa joulujuhlaa vietetään sisätiloissa, mutta Iitissä Kymen Kotkat totesivat joitakin vuosia sitten, että pikkujoulut olisi kiva järjestää ulkona. Niinpä perinteisiin kuuluu nykyään kokoontuminen Pukkikankaan laavulla, jossa juhlaa vietetään nuotion äärellä. – Pikkujouluissa jokainen ryhmä toteuttaa oman näköisiään, itsensä ylittäviä esityksiä ja jopa näytelmiä, kertoo Kymen Kotkista Jari Nisula. Lisäksi juhlassa paistetaan makkaraa ja tikkupullia ja nautitaan niistä mehun kera. Juhlaan kuuluu aina myös ikäkausien partiolupausten anto, jouluisia lauluja ja leppoisaa yhdessäoloa.

Kaksi lahtelaista partiolaista sankarihaudoille laskettavan seppeleen kanssa.
Monissa lippukunnissa viedään seppeleitä ja kynttilöitä sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä tai joulun aikaan. Kuva: Markus Kuoppala

 

Multialla joulutauolle jäädään joulukuun puolenvälin paikkeilla. Ennen tauolle jäämistä vietetään yhteistä puurojuhlaa, joka alkaa kaikille avoimella perheiden joulukirkolla. – Pienellä paikkakunnalla perheet kulkevat samoissa harrastuksissa, jonka vuoksi yhteiset tilaisuudet ovat mainio tapa toimia, kertoo Jaana Lehtomäki Kulhan Kulkijoista. Puurojuhlassa nautitaan seurakunnan kanttorin valmistamaa joulupuuroa eli riisipuuroa, joka on kuulemma oikein herkullista! Juhlaan kuuluu myös jouluista ohjelmaa, merkkien jakoa ja lupausten antamista.

Hämeenlinnassa Nummen Eränkävijöissä joulujuhlaa vietetään itsenäisyyspäivänä. Väki kokoontuu kirkkoon, jossa muutamat ryhmät esittävät kepeää ohjelmaa. – Lippukunnan ja Suomen lippu ovat tärkeässä roolissa, ne tulevat kirkkoon virallisessa lippukulkueessa, kuvailee Anu Niemi Nummen Eränkävijöistä. Kirkossa on myös virallisempaa ohjelmaa, johon kuuluu lupausten annon lisäksi ansiomerkkien jakoa, lippukunnanjohtajan puhe sekä mahdollisuuksien mukaan myös seurakunnan partiotyöntekijän kertoma tarina. Kirkosta siirrytään lippukulkueessa ulos, jossa jokainen saa hautakynttilän sankarihaudalle laskettavaksi. Seppeleen ja kynttilöiden laskun jälkeen lauletaan. Arvokkaan ulkotilaisuuden jälkeen herkutellaan vielä glögillä ja nisulla ja muistetaan johtajia.

Seurakunnan partiotyöntekijä laulattaa joululauluja kirkossa.
Seurakunnan partiotyöntekijät osallistuvat usein myös lippukuntien juhliin esimerkiksi laulattaen joululauluja. Kuva: Markus Kuoppala

 

Härmälän Ilvestytöt ja Härmälän Haukat viettävät Tampereella yhteistä joulujuhlaa. Juhla pidetään aina samana päivänä eli 9. joulukuuta. Joulujuhlaan osallistuvat kaikki lippukunnan jäsenet ja vanhemmat. Tässä juhlassa on perinteisten partiojoulujuhlissa tapahtuvien asioiden lisäksi myös monia omintakeisia perinteitä: joulujuhlassa jaetaan lippukuntien omat ansiomerkit, esimerkiksi Vuoden Ilvestyttö. – Ansiomerkki jaetaan reippaalle ilvestyttöhenkeä välittävälle ilvestytölle, joka voi olla minkä ikäinen tahansa. Sen lisäksi samoaja-vaeltaja -aikuinen, joka on ottanut vastuuta lippukunnassa, huomioidaan myös. Hän saa ansioistaan merkiksi ”tupsuhuivin” eli huivin, jonka päihin on ommeltu punaiset tupsut, Anni Ylinen Härmälän Ilvestytöistä paljastaa. Joulujuhlassa nähdään myös joulupukki, joka jakaa kaikille mukana oleville karkkeja tai pikkupaketteja. Tunnelmaa luodaan joululauluilla ja seurakunnan partiotyöntekijän pitämällä hartaudella.

Hauskalta kuulostavia ja omannäköisiään joulujuhlia jokainen! Iloista juhla-aikaa kaikkiin lippukuntiin!