Vuoden ensimmäisessä Täplässä päästiin hiilineutraalin muonituksen makuun. Tässä helppoja, mutta sitäkin herkullisempia vinkkejä ja reseptejä, joita hyödyntää leiriruokaa suunnitellessa huomioiden myös ympäristön!

Muista huomioida leirin muonitusta valmistellessa/toteuttaessa:

  • Hyödynnä satokautta: aina tehokkainta ei ole suosia kotimaista (vaikka yleisesti ottaen on myös tärkeää huomioida tuotteiden kotimaisuus), vaan on hyvä huomioida myös ulkomaiset satokaudet! Satokausikalenterin sivuilta löytyy joka kuukauden satokausituotteet listattuna, ja sivulta on hyvä tarkistaa oman leiriajankohdan aikaiset satokausituotteet. Esimerkiksi helmikuun satokausituote on bataatti.
  • Korvaa liha kasvisproteiinilla. Monesta ruoasta saa ekologisempaa vaihtamalla lihan johonkin kasvisproteiiniin tai jopa jättämällä lihan vain pois. Kokeile lihan tilalle härkistä ja muita papuja, soijaa tai nyhtökauraa
  • Vähennä hävikkiä – älä tee ruokaa yli tarpeen! Hävikki kasvattaa leiriruoan hiilijalanjälkeä huomattavasti. Hyödynnä netistä löytyviä laskureita ainesosien laskemiseen, äläkä valmista ruokaa kuin tarvittava määrä. Esimerkiksi Ruokatieto-sivustolta löytyy hyviä vinkkejä aterioiden annoskoon kasaamiseen.
  • Muista myös erilaiset säilytysmahdollisuudet ja hävikin hyödyntäminen. Jos ruokaa on enemmän kuin tarvittaisiin, anna ruokaa leiriläisten mukaan kotiin lähdettäessä tai hyödynnä hävikki seuraavan päivän ruoassa.
  • Älä ota liikaa stressiä: jo pienellä ajatustyöllä leiriruoasta saa ympäristöystävällisemmän. Yritä parhaasi, se riittää!

Hiilineutraalimpaa leiriruokaa suunnitellessa tärkeintä on hyödyntää yllä mainittuja sekä painetussa Täplässä (1/2021) nostettuja keinoja. Jotta sinun olisi helpompi lähestyä hieman erilaisia ja uudenlaisia ruokalajeja muonituksessa, keräsin muutamia reseptejä, jotka itsessään ovat jo hyviä vaihtoehtoja leiriruokailuun. Näissä resepteissä on helppo hyödyntää muun muassa satokautta sekä kasvisproteiineja.

Erilaiset keitot

Keitot ovat helposti toteutettavissa leiriolosuhteissa, ja ne maistuvat myös monelle. Kasvissosekeiton hyviä puolia on sen helppo muokkaaminen – on helpompi hyödyntää satokautta, kun ainesosia voi muokata ja vaihtaa oman mielen mukaan. Kasvissosekeiton voi toteuttaa vain parilla ainesosalla, kuten kukkakaalilla ja porkkanalla, tai sitten lisätä mukaan esimerkiksi palsternakkaa tai lanttua.

Kasvissosekeitto valmistuu leirikeittiössäkin vaivattomasti:

  • Keittoon valitut pilkotut kasvikset heitetään kattilaan, ja niitä keitetään, kunnes ne ovat pehmeitä (n. 15 minuuttia). Kaada osa keitinvedestä pois, ja soseuta keitetyt kasvikset tasaiseksi. Lisää sekaan vielä ruokakermaa. Mausta keitto halutulla tavalla. Aikaa keiton tekemiseen ei kulu edes 30 minuuttia, vaan ruoka valmistuu nopeasti.
  • Linkki bataattisosekeiton ohjeeseen: https://www.arla.fi/reseptit/bataattisosekeitto/
  • Myös muunlaiset keitot sopivat leirikeittiöön. Hyödynnä eri kasvisproteiineja helposti: esimerkiksi nyhtökaurakeitto on hyvä vaihtoehto perinteisen jauhelihakeiton tilalle. Senkään valmistus ei ole monimutkaista, vaan se luonnistuu helposti.

Keiton valmistus muistuttaa paljolti jauhelihakeiton valmistusta:

  • keittoon laitettavat vihannekset (peruna, porkkana, sipuli) kuutioidaan ja keitetään. Kasvisten sekaan kattilaan heitetään kasvisliemikuutio ja muut haluttavat mausteet. Nyhtökaura ruskistetaan, jonka jälkeen se lisätään myös kattilaan. Keitto on valmista, kun vihannekset ovat pehmenneet tarpeeksi.
  • Tarkempi ohje nyhtökaurakeiton valmistukseenn: https://www.meillakotona.fi/reseptit/nyhtokaurakeitto

Padat ja laatikot

Padat ja laatikot ovat loistavia leiriruokia määränsä vuoksi: niitä on helppo valmistaa isollekin määrälle ihmisiä, eikä ne ole yleensä kovinkaan monimutkaisia. Kokeile valmistaa esimerkiksi tofupataa. Se valmistuu alle tunnissa! Tofupadan valmistukseen tarvitset riisiä, sipulia, vehnäjauhoja, kasvislientä, tofua ja halutut mausteet (sekä halutessa esimerkiksi herkkusieniä).

Tofupadan valmistus:

Kastikkeet

Myös perinteiset kastikkeet toimivat hyvin leiriolosuhteissa. Kastikkeista saa pienellä vaivalla muokattua lihattomia, ja ne maistuvat kaikille retkeilijöille. Perinteisen jauhelihakastikkeen tilalla voi kokeilla esimerkiksi soijabolognesea, joka on yhtä maittava vaihtoehto.

Ja muista: aina ei tarvitse onnistua täydellisesti. Hyödynnä seuraavalla leirillä muutamaa yllämainittua vinkkiä ja reseptiä ja pääset jo lähemmäksi hiilineutraalia tavoitetta!