Suomen Partiolaisten ”Reppu -opas seikkailijalle ja tarpojalle” on pakattu tiedoilla, joita nuori partiolainen tarvitsee. Tämä partio-ohjelman mukainen taitokirja koostuu yhdeksästä osa-alueesta, jotka on höystetty havainnollistavin piirroksin ja kuvin. ”Mutta Reppu ei ole partion oppikirja. Ennemmin se on muistilappu, sillä partiossa opitaan tekemällä. Jos haluat siis löytää partio oppikirjan, täytyy sinun lähteä metsään, istua iltanuotiolle ja laulaa epävireisen kitaran tahdissa. Purjehtia ensimmäistä kertaa. Rämpiä sateen läpi lämpimään telttaan, huokaistaksesi ’selvisimme!’”, kertoo kirjan toimituskunta alkusanoissaan.

Kirjassa on hyviä vinkkejä ja se toimii hyvänä tietopankkina esim. retkillä.

Mitä tarkoittaa fendari?

Ensimmäinen osa partio yhteiskunta käy läpi partioliikkeen historian aina nykypäivään asti, tutustuttaen lukijansa nykyaikaisiin partioperinteisiin, kuten huutoihin, lauluihin ja leikkeihin. Toisessa, viestintään keskittyvässä osiossa pureudutaan valokuvaukseen, lehtijuttuihin ja nettietikettiin. Saat vinkkejä muun muassa videoiden kuvaamiseen ja omien nettisivujen luomiseen. Kolmas osio luonto ja ympäristö vie lukijansa retkelle suomalaiseen luontoon, tutustumaan sen ihmeellisiin eläimiin, kasveihin sekä sääilmiöihin. Suunnistus ja navigointi -osio opastaa retkeilijän takaisin kotiin vaelluksiltaan. Tämän osion luettuasi tunnet kartan ja kompassin toimintaperiaatteet, yleisimpiä karttamerkkejä ja koordinaatiston. Viidentenä opas neuvoo partiolaista, joka on veneellä vesillä kertoen vastauksen esimerkiksi kysymyksiin ”Miten toimin hätätilanteessa merellä?” ja ”Mitä tarkoittaa fendari?”.

Oikean elämän sudenpennun käsikirja

Liikkuminen ja leiriytyminen sisältää ohjeet vaellukselle ja leirille lähtöön varustelistoineen ja tulenteko-ohjeineen. Opit valitsemaan oikean majoitteen ja kulkuneuvon matkalle sekä tiedät minkälaisia apuvälineitä jokaisen partiolaisen olisi hyvä kantaa mukana retkillään. Kädentaidot-osiossa päästäänkin oppimaan niitä paljon puhuttuja solmuja. Kuvalliset ohjeet opastavat tärkeimpien solmujen tekoon, joilla voit pystyttää teltan tai kiinnittää veneen laituriin. Osio sisältää myös käsityövinkkejä, joita voit tehdä vaikka kesäleirin vapaa-ajalla tai kavereiden kanssa koloillassa. Ehkä jopa kirjan tärkein osio, ensiapu, antaa perusteet hätäensiapuun, avun kutsumiseen ja yleisimpien vaivojen tunnistamiseen sekä hoitoon. Tiedätkö jo, miten tajutonta potilasta hoidetaan? Entä miten sidot nyrjähtäneen nilkan? Kirjan viimeinen osio Ravinto ja terveys päästää lukijan partion ytimeen, eli ruuan äärelle. Parrasvaloissa loistaa puhtaus leiriolosuhteissa, ruuanlaitto ja terveelliset elämäntavat, sekä tietysti makoisat retkireseptit.

Näillä tiedoilla ja taidoilla et varmasti jää neuvottomaksi yllättävimmissäkään tilanteissa. Ota siis Reppu mukaan seikkailuillesi ja yllätä partiokaverisi kaikella mitä olet jo oppinut!

Ps. Reppu-kirja on oivallinen apuväline myös sammoille ja muillekin retkeilijöille, ei pelkästään partiolaisille. Reppu-kirjaan voit tutustua myös sähköisesti Issuussa: https://issuu.com/suomenpartiolaiset/docs/reppu_2018