Partiotoiminta Hämeessä täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Piirin varapuheenjohtaja Henri ”Henkka” Backman aloittaa kirjoituksellaan 100-vuotis juttusarjan.  Tervetuloa matkalle muistoihin matkan varrelta.

Hämäläistä partiotoimintaa on ollut jo 100 vuotta. Vuonna 1921 maailma oli kovin erilainen kuin tänään, mutta uskon, että partiolaiset ovat pohjimmiltaan olleet kuitenkin samanlaisia kuin tänään. Tällä hetkellä meidän toimintaa haastaa korona, mutta siitä selvitään niin kuin on selvitty sodista, muista taudeista, jäsenkadoista ja monesta muusta asiasta, joka on haastanut meitä partiolaisia vuosien varrella.

Olemme valmiita auttamaan, kantamaan vastuuta ja vaikuttamaan yhteiskunnassa. Otamme uudet tavat ja kehityksen rohkeasti vastaan ja muokkaamme toimintaa tarvittaessa etätoiminnaksi, järjestämme virtuaalisia iltanuotioita ja sisaruspiirejä. Teemme kodista kolon ja nopasta lähetettävän boksin. Itse Baden-Powell olisi ylpeä toimenpiteistä mitä korona-aikana on tehty.

Hämeen Partiopiirin varajohtaja vuonna 2020 Henri Bakcman.
Kuva: Henri Backman

Toinen mikä kuvaa hyvin nykypäivän partiota ja herättää myös keskustelua on digitaalisuus. Edellisellä Ilveksellä koodattiin metsän siimeksessä ja erilaiset applikaatiot on arkipäivää. Tarvitseeko partiolainen metsässä nettiä vai pitäisikö leireillä oli oma postitoimisto ja leirileima? Uudesta ja ihmeellisestä tulee arkipäivää myös partiossa, ja mikä on herättänyt 100 vuotta sitten keskustelua saattaa herättää keskustelua myös tänä päivänä, mutta toisesa näkökulmasta. Mikä ennen on ollut normaalia saattaa nyt olla jo kyseenalaista.

Partiossa meitä on monen ikäisiä. En tiedä onko vielä elossa partiolaista, joka olisi elänyt koko meidän historian ajan ja kokenut partion muutoksen näiden vuosien ja vuosikymmenten ajan. Sen tiedän, että paljon on partiolaisia, joilla on lukuisia tarinoita kerrottavaksi vuosien varrelta. Tarinoita kuinka sodan aikana toimittiin ilmavalvonta ja lähetti tehtävissä, tarinoita ensimmäiseltä Finnjamboreelta, tarinoita kolkkapoika- ja tonttuajoilta, tarinoita kuinka Taruksen varusteet eivät vieläkään ole kuivuneet ja tarinoita lukuisista iltanuotioista ja sisaruspiireistä.

Me kaikki olemme osa Partion tarinaa. Kysy, kuuntele, kerro ja kirjoita muistiin. Tehdään yhdessä tänä vuonna ja tulevina vuosina historiaa, jota sitten 100 vuoden päästä partiolaiset voivat muistella.

”Henkka” Henri Backman
Varapuheenjohtaja, Hämeen Partiopiiri