“Sait sanat salamasta irti:
Lähen nyt miehistä metsälle, urohista ulkotöille Tapiolan tietä myöten, Tapiolan talojen kautta. Terve vuoret, terve vaarat, terve kuusikot kumeat, terve haavikot haaleat, terve tervehyttäjänne!”

Kuva: Niko Rautanen

Akaan alueen lippukunnat järjestivät viime viikonloppuna piirin talvimestaruuskilpailut. Oranssit, vihreät, siniset, punaiset, ruskeat ja harmaat vartiot kokoontuivat Lempäälässä yhteensä ennätyksellisen 65 vartion voimin. Joukkueiden lähdettyä matkaan päästiin kisaamaan tutuissa partiotaidoissa, kuten ensiapu, suunnistus ja kätevyystehtävät. Kisoihin saattoi myös valmistautua etukäteen tutustumalla Suomen linnoihin sekä maakuntien nimikkokasveihin ja tunnuseläimiin. Erikoisuutena mukana oli myös luiden tunnistusta ja ympäristönsuojelua myyttien hengessä.

Kuva: Niko Rautanen

Kilpailun teemana olivat myytit eli jumaltarut. Tärkeimpänä tarustona oli tietysti  Kalevala. Eräällä rastilla tutustuttiin riimukirjoitukseen ja toisella Ymir-hahmoon, joka on eräs mytologinen olento. Sampo-kätevyysrastilla valmistettiin käsimylly.

Kuva: Niko Rautanen

Tämän talven mielenkiintoinen talvisää aiheutti kilpailun järjestäjille harmaita hiuksia. Kisareittiä jouduttiin muokkaamaan useaan otteeseen. Säänherra suosi kisaajia kuitenkin sen verran, että kisapäivänä halukkaat aikuiset pääsivät hiihtämään. Toisaalta leuto talvisää toi kisaan myös helpotusta, kun kätevyystehtävässä ei tarvinnut vääntää poran kampea sormet punoittaen kuten silloin, jos pakkasta olisi ollut parisenkymmentä astetta.

Kuva: Niko Rautanen

Kilpailun päätyttyä Er-Ha:n pojilla (Tampereen Kotkat) olisi vielä riittänyt energiaa. Pojat jäivät kaipaamaan kisatehtäviin enemmän toiminnallisuutta, ja heidän mielestään kilpailu olisi voinut olla rankempikin. Mukavimpia rasteja olivat Sammon valmistaminen eli kätevyystehtävä sekä ympäristön suojeluun liittynyt Alkumunan suojelu. Myös lähdössä ollut suunnistus sai pojilta kiitosta.

Er-Ha Tampereen Kotkat: Aapeli Haataja, Iivari Hollanti, Lauri Mäenpää, Vallu Muttilainen ja Santtu Ruhanen (kuvassa Aapeli, Iivari ja Lauri).  Kuva: Niko Rautanen

Tyttövartio Aavikkoketut (Ylöjärven Otavat) olivat myös tyytyväisiä kisaan. He olivat samoilla linjoilla Er-Ha:n poikien kanssa, eivät myöskään kokeneet kilpailua ainakaan liian raskaaksi. Aavikkokettujen mielestä hauskin rasti oli Freijan tulilla, jonka toteutus ei tyttöjen omasta mielestä mennyt aivan putkeen. Mukavaa heillä oli siitä huolimatta ruokaa paistellessa. Toinen tytöille mieluinen rasti oli Hiljainen hiihtäjä -ensiapurasti.

Aavikkoketut, Ylöjärven Otava: Enni Kajas, Nea Typpö, Pinja Hirsimäki, Anni Uusi-Niemi, Sonja Huitula (kuvassa Enni, Nea, Pinja ja Anni). Kuva: Niko Rautanen

 

Kuva: Niko Rautanen


“Miesty metsä, kostu korpi, taivu ainoinen Tapio! Saata miestä saarekselle, sille kummulle kuleta, jost on saatavana, erän toimi tuotavana!” 

Kuva: Niko Rautanen

Tulokset:

Ruskea:

 1. Konna, Keurusseudun Partiolaiset
 2. Teuvo, Tampereen Lokit
 3. Tähti, Pirkkalan Pirkot

Harmaa:

 1. Sujuva, Harjun Pojat
 2. Nu-Ha, Tampereen Kotkat
 3. Köli, Harjun Veikot

Sininen:

 1. Tätskyt, Keurusseudun Partiolaiset
 2. Kalliohyppijät, Ylöjärven Otavat
 3. Siilit, Kaukapartio

Punainen:

 1. Kurkkumopot, Tampereen Eräpojat
 2. Aarnikotkat, Kaskenkaatajat

Oranssi:

 1. Idefix 1, Tampereen Lokit
 2. Peloton Pesukarhu 1, Forssan Tornitulet ja Tornihaukat
 3. Oudotdäppäävät, Hollolan Hirvenhiihtäjät

Vihreä:

 1. Tehopekoni, Tampereen Eräpojat
 2. Me, Lahden Katajaiset
 3. Er-Ha, Tampereen Kotkat