Kohu on samoajaikäisten eli vuonna 2005–2008 syntyneiden oma leiri. Hämeen Partiopiiri järjestää leirin, mutta leirille voi osallistua yli piirirajojen. Leiriä ei järjestetä joka vuosi, vaan noin kolmen vuoden välein, eli tämä on ainutkertainen mahdollisuus päästä hengailemaan vain samoajien kesken.

Kohulta mukaan uusia kavereita

Ympäri Hämeen Partiopiiriä, ja piirien ulkopuoleltakin, koostuva leiriläisten porukka takaa mahdollisuuden tutustua uusiin partiokavereihin. Leirille voit lähteä joko yksin tai oman lippukunnan samoajaporukan kanssa – joka tapauksessa kannattaa olla avoin uusille tuttavuuksille! Ei siis haittaa, vaikka et tuntisi muita leirille tulijoita. ”Itse menin tietämättä, keitä on tulossa paikalle ja loppujen lopuksi leiristä tuli yksi parhaimpia millä olen ollut”, Mika Kiikan Leiripeikoista muistelee. Myös Laura Tervakosken Tervaksista kertoo saaneena uusia kavereita, ja ystävyys yli kotipaikkakunnan rajojen on säilynyt: ”sain kokonaisen uuden kaveriporukan, jonka kanssa vieläkin aktiivisesti nähdään, vaikka kaikki eivät samalla paikkakunnalla asukkaan.”

Parasta aikaa leirillä on kavereiden kanssa hengailu. Vuoden 2021 Kohulla vietettiin aika paljon aikaa meloen, suppaillen ja uiden. Kuva: Selja Hilden.

Kohulla tärkeää on, että kaikilla on mukavaa ja kukaan ei jää yksin. Kuura Hollolan Hirvenhiihtäjistä muistelee parasta leirimuistoaan: ”paras leirimuisto on ehdottomasti se, miten tunsi kuuluvansa porukkaan!” Leirillä on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, jotka ohjaavat leiriläisiä ja sen tekijöitä toimimaan siten, että kaikilla on hyvä olla. Taattua siis on, ettei yksin tarvitse jäädä ja leirille voit tulla juuri omana itsenäsi. ”Tunsin Kohulta ennen leiriä vain yhden tyypin, mutta kotiin lähdin yli kymmenen kaveria rikkaampana”, Elina Vammalan Nuotiosiskoista iloitsee.

Uusia oppeja ja hauskanpitoa

Tänä vuonna leirin teema on juhlat. Ohjelma on rakennettu siten, että juhlia riittää ja päivät ovat samoajille mieluisia. ”Kohulla käytiin erilaisissa ohjelmissa, kanotoitiin, uitiin, syötiin, vietettiin aikaa kavereiden kanssa ja biletettiin”, Laura Tervakosken Tervaksista toteaa. Tämä pätee myös tänä vuonna ja Kohulla luvassa on ohjelmaa laidasta laitaan. Vapaa-ajan lisäksi leirin aikana päästään käsittelemään syvällisempiäkin teemoja oppien uutta itsestä ja muista. Leiriläiset pääsevät mm. harjoittelemaan taitoja, joilla sovintoa voidaan edistää sekä partiossa että omassa arjessa. Tai miltä kuulostaa stereotypioiden pohtiminen sekä tyttöjen oikeudet? Tätä kaikkea, ja paljon muuta, on luvassa leiripäivien aikana. Kuitenkin hauskanpito ja rento meininki on iso osa Kohua. ”Kohulta saa uusia partiokokemuksia juuri oman ikäisten partiolaisten kanssa. Kohulla ohjelma on suunniteltu juuri samoajille sopivaksi ja vapautta leirillä on sopivasti”, Laura muistuttaa.

Ei ole samoajaleiriä ilman bileitä! Kuva: Arttu Uotila.

Onko Kohua ilman bileitä? No ei! Kohun bileet ovat monelle paras leirimuisto, niin myös Siljalle Nokian Partiotytöistä, jonka mielestä ”Kohun bileet on mageet”! Sen lisäksi, että leiri on teeman mukaisesti neljä päivää yhtä juhlaa, on luvassa myös ihan oikeita leiribileitä.

Kohulta muistoja vuosikymmeniksi

Kohu on ollut usealle sen osallistujalle ikimuistoinen kokemus. Myös tämän vuoden ohjelma, osallistujat ja leiripaikka tulevat takaamaan sen, että tästä leiristä riittää keskusteltavaa vuosiksi. ”Ylipäätään Kohu menee heittämällä mun elämän parhaiden partioleirien top kolmoseen”, Elina hehkuttaa. Kohu ei nimittäin olekaan mikä tahansa partioleiri.

Uusien ystävien ja loistavien leirikokemusten lisäksi Kohulta tarttuu mukaan myös uutta oppia. Kuva: Selja Hilden.

Edellisen Kohun mukaisesti leiri järjestetään Iso Kirjassa Keuruulla. Iso Kirjassa on erinomaiset puitteet telttailla, mutta telttasuihkut saat unohtaa, sillä Iso Kirjassa on käytössä sisävessat ja -suihkut. ”Leiripaikka oli paikkana kiva ja VALTAVA, mikä takasi sen, että omaa tilaa kaverien kanssa hengailuun löytyi varmasti. Vesivessat ja suihkut partioleirillä oli luksusta”, Elina muistelee.

Lähde mukaan seikkailuun, lähde mukaan Kohulle!

Kohu tulee olemaan kaikkea tätä – ja paljon muuta. Vaikka partio tai leirit olisivat uusi juttu, ei tätä kertaa kannata jättää välistä. Kuten Kuurakin toteaa, ”kannattaa uskaltaa lähteä mukaan, sillä se on sen arvoista!”