Mitkä ovat aluevaalit, mitä tämä tarkoittaa ja mitä merkitystä sillä on?
Näinä hetkinä valmistaudutaan monella taholla aluevaaliin.  Monille tämä on uusi juttu ja saatetaan ihmetellä, miksi näissä kannattaa äänestää.
Aluevaalissa on kaikki muuten samaa kuin kuntavaalissa sillä erotuksella, että nyt vaalipiiri on pääsääntöisesti koko sairaanhoitopiiri, poikkeuksena esimerkiksi Uusimaa, joka jakaantuu kolmeen hyvinvointialueeseen.

Aluevaaleissa valitaan toimielin eli Hyvinvointialueen valtuusto, joka vastaa esimerkiksi palo- ja pelastustoimesta ja terveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin liittyvistä asioista. Se että onko juuri kotikylälläsi terveysasema, ratkaistaan näissä vaaleissa.  Kaikkien etuhan olisi, että palveluita olisi mahdollisimman tasapuolisesti tarjolla ympäri uutta hyvinvointialuetta.

Kirjoittaja Antto Hautamäki

Partioleireillekin tämä on tärkeä asia: jos leirialue on toisella paikkakunnalla, niin olisihan se mukava asia, jos pääsisi virka-ajan ulkopuolellakin paikkaamaan mahdollisia tapaturmia lähimmän kunnan terveysasemalle, ilman että tarvitsee pitkä matka ajaa kotikuntaan (nimimerkillä ollut itse paikattavana Tamperelaisena sudenpentuna Kangasalan asemalla, kun en veistelyohjeita tarpeeksi tarkkaan kuunnellut…).

Yleisen tilanteen takia vaikuttaa taas siltä, että tulee merkittävissä määrin somevaalit, joskin uusimman tiedon mukaan saattaa olla ulkotapahtumat mahdollisia. Vaalikoneet ja sosiaalisenmedian sivut ovat siis kuntavaalien tapaan hyviä ehdokkaiden seuraamispaikkoja. Monilla kunnilla on lisäksi omat ”kuntapolitiikka” sivustot FB:ssä, joita voi seurata.

Myös partiossa on aktiivisesti kannustettu äänestämiseen vaaleissa. Partion sivuilla on tärkeää tietoa aluevaaleissa ja linkit muun muassa jo kuntavaaleista tuttuihin vaalipöllö aktiviteetteihin.

Aluevaalin ennakkoäänestys alkaa 12.1 ja päättyy 18.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1. Äänestämään voi mennä koronaturvallisesti, koska asianmukaiset varotoimet on tehty äänestyspaikoilla.

Tärkeää lisätietoa aluevaaleista löydät virallisilta vaalisivuilta.