Hämeen Partiopiirin alueelliset tarkennukset valtakunnalliseen koronaohjeeseen

Päivitetty 23.6.2021

Hämeen Partiopiirin alueella koronatilanne on Pirkanmaa ja Kanta-Häme siirtyneet perusvaiheeseen ja Päijät-Hämeessä ollaan kiihtymisvaiheessa. Noudatamme kaikilla alueilla sairaanhoitopiirien ohjeistuksia.

Tässä ohjeita piirin kaikille lippukunnille sairaanhoitopiirien rajojen mukaisesti. Tilanteet ja ohjeistukset saattavat muuttua nopeastikin, seuraamme tilannetta ja päivitämme tätä ohjetta tarvittaessa. Suomen Partiolaisten ohjeita korona-aikaan löydät osoitteesta partio.fi/korona

Ohjeistus partiotoimintaan seuraaviksi viikoiksi

Pirkanmaa:

Pirkanmaalla voidaan partiotoimintaa toteuttaa normaalisti sisällä ja ulkona ilman määrällisiä rajoituksia.

Kaikessa toiminnassa tulee kuitenkin huomioida hyvä käsihygienia ja toiminnan väljyys sekä yli 12-vuotiaiden maskinkäyttö sisätiloissa.

Pienessäkään flunssaoireissa ei toimintaan tule osallistua.

Lasten ja nuorten kesäleirejä varten ovat opetus- ja kulttuuriministeriö ja THL antaneet ohjeistuksen. Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä lasten ja nuorten leiritoiminnassa (minedu.fi).

Rajoitukset voimassa toistaiseksi.

Kanta-Häme:

Kanta-Hämeessä voidaan partiotoimintaa toteuttaa normaalisti sisällä ja ulkona ilman määrällisiä rajoituksia.

Kaikessa toiminnassa tulee kuitenkin huomioida hyvä käsihygienia ja toiminnan väljyys sekä yli 12-vuotiaiden maskinkäyttö sisätiloissa.

Pienessäkään flunssaoireissa ei toimintaan tule osallistua.

Lasten ja nuorten kesäleirejä varten ovat opetus- ja kulttuuriministeriö ja THL antaneet ohjeistuksen. Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä lasten ja nuorten leiritoiminnassa (minedu.fi).

Rajoitukset voimassa 23.6. alkaen.

Päijät-Häme:

Aikuisten sisällä tapahtuva ryhmäharrastustoiminta on tauolla tai etänä.

Vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ohjattu harrastustoiminta sisällä ja ulkona voi jatkua ilman rajoituksia.

Alle 20-vuotiaiden ulkona tapahtuva ryhmäharrastustoiminta on sallittua. Sisätiloissa korkeintaan 10 hengen pienryhmissä. Turvallisuusohjeita ja etäisyyksiä tulee noudattaa.

Retket ja leirit mahdollisia. Suositellaan pitämään leiriläisten määrä ulkotiloissa 50 henkilössä. Toiminnassa tulee kuitenkin huomioida hyvä käsihygienia ja toiminnan väljyys sekä yli 12-vuotiaiden maskinkäyttö sisätiloissa.

Lasten ja nuorten kesäleirejä varten ovat opetus- ja kulttuuriministeriö ja THL antaneet ohjeistuksen. Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä lasten ja nuorten leiritoiminnassa (minedu.fi).

Kaikessa toiminnassa noudatetaan OKM/THL turvaohjeistusta.

Rajoitukset voimassa 9.6.2021 alkaen.

Ohjeita ja vinkkejä

Tarkemmin eri alueiden koronatilanteeseen ja ohjeistuksiin voit tutustua THL:n sivuilla: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta/koronaepidemia-alueiden-tilanne-suositukset-ja-rajoitukset

Ajankohtaiset partion ohjeistukset koronatilanteeseen liittyen löydät: partio.fi/korona.

Seuraathan myös aktiivisesti Hämeen Partiopiirin  viestintää sekä alueellisten viranomaisten ohjeistuksia!

Tilanne on valitettava ja varmasti hankala kaikille toiminnan järjestäjille. Apua etä- ja ulkotoiminnan toteuttamiseen löydät sivuiltamme:

Rajoitusten vaikutus piirin toimintaan

Partiotoimiston työntekijät työskentelevät pääsääntöisesti etänä, mutta heidät tavoittaa normaalisti puhelimitse ja sähköpostilla: hp.partio.fi/henkilokunta

Koronaepidemian vuoksi partiotoimistoilla ei ole fyysistä asiakaspalvelua 24.6.2021 saakka, jonka jälkeen Partiotoimisto siirtyy kesätauolle. Partiotoimisto avataan jälkeen 2.8.2021 klo 9.00.

Sairaanhoitopiirien ohjeistukset

Alueittain kannattaa seurata oman alueen sairaanhoitopiirin sekä oman kaupungin/kunnan mahdollisia tarkempia ohjeistuksia:

Jotta partiotoimintaa olisi edelleen mahdollista toteuttaa kasvokkain ja fyysisesti, suosittelemme lippukuntia suunnittelemaan toimintansa niin, että mahdolliset altistumiset ovat rajattavissa pieniin ryhmiin.

Valtakunnallinen partion ohjeistus, jonka löydät osoitteesta: partio.fi/korona

Jos altistuminen tapahtuu

Huolellisista varotoimista huolimatta saattaa pandemian aikana käydä niin, että jollain lippukuntasi toimintaan osallistuvalla todetaan koronatartunta ja lippukuntatoiminnassa on tapahtunut altistumisia. Mahdollisille altistuneille asiasta tiedottaa aina viranomainen.

Tärkeintä viestinnässä on, että kenenkään nimiä ei kerrota julkisesti. Turhien huhujen ja huolestumisien välttämiseksi voi kuitenkin olla tarpeen viestiä huoltajille ja lippukunnan jäsenille tilanteesta yleisesti, alla tarkempi ohje.

Mikäli lippukuntasi toiminnassa mukana olevalla todetaan koronatartunta ja mahdollisia altistuksia on tapahtunut, ole yhteydessä piirin toiminnanjohtajaan: Tommi Nyman, tommi.nyman@partio.fi, 050 311 0919. Tartuntaepäilyistä ei tarvitse piirille raportoida.

Viranomainen saattaa kysyä tartuntatilanteessa altistuneiden partiolaisten huoltajien yhteystietoja (nimi ja puhelinnumero) lippukunnilta, jotka lippukunnan tulee toimittaa viipymättä tartuntatautilain nojalla. Viikkotoimintaan ja tapahtumiin osallistuneista on siis syytä pitää kirjaa.

Toimi näin:

  1. Ole yhteydessä piirin toiminnanjohtajaan: tommi.nyman@partio.fi, 050 311 0919
  2. Altistuneille tiedotetaan asiasta viranomaisten toimesta.
  3. Altistuneet jäsenet noudattavat viranomaisilta saamiaan ohjeita.
    Turhien pelkojen vähentämiseksi lippukunta (esim. lpkj/hallituksen jäsen) voi tarvittaessa tiedottaa tilanteesta muille oleellisille lippukunnan jäsenille. Viestintä voi olla tarpeen esim. samana iltana samassa paikassa kokoontuneille ryhmien jäsenille ja huoltajille tai johtajistolle. Harkitse aina huolella, kuinka laajalle on tarpeen tiedottaa. Viestiin on oltava joko viranomaisen tai tartunnan saaneen/hänen huoltajansa lupa. Viestissä voi kertoa esimerkiksi näin:

”Yhdellä lippukunnan toimintaan osallistuneella partiolaisella on todettu koronavirustartunta. Viranomaiset ovat yhteydessä kaikkiin altistuneisiin, jotka noudattavat saamiaan ohjeita. Muut lippukunnan jäsenet eivät ole altistuneet koronalle. Noudatamme partiotoiminnassa THL:n hygienia- ja turvallisuusohjeita mahdollisimman turvallisen toiminnan järjestämiseksi. Lue lisää partio.fi/korona.”

Kunnioita yksityisyyden suojaa

Samaa ohjetta voi noudattaa koloiltojen, retkien tai lippukunnan tapahtumien kohdalla. Muista kunnioittaa yksityisyyden suojaa myös poikkeusoloissa. Jos tiedotat tapahtuneesta altistuksesta yleisesti, huolehdi siitä, että tartunnan saaneen henkilöllisyyttä ei pysty viestistäsi päättelemään ja että viestintään on viranomaisen tai huoltajan lupa.

Muista myös, että parhaan tekeminen tartuntojen leviämisen estämiseksi riittää: muistuta huoltajia ja johtajakollegojasi siitä, että toimintaan voi osallistua vain täysin terveenä. Hyvä käsihygienia, lähikontaktien välttäminen viikkotoiminnassa ja ulkona tapahtuva toiminta vähentävät tartuntariskiä. Tarjotaan tänäkin syksynä lapsille ja nuorille tärkeä ja turvallinen paikka harrastaa.

Lisätietoja:
Tommi Nyman
toiminnanjohtaja
tommi.nyman@partio.fi
+358 50 3110919