Betlehemin Rauhantuli saapui Hämeeseen

Betlehemin Rauhantuli saapui lauantai aamuna 25.11 Turkuun Ruotsista. Yön yli Tukholmasta rahtialuksen sääkannella kuljetuskanisterissaan matkanneesta lyhdystä liekki jaettiin heti useampaan lyhtyyn. Samana päivänä liekki jatkoi jo matkaansa useissa lyhdyissä ympäri Suomea.

Hämeeseen rauhanliekki saapui heti lauantaina Hämeenlinnaan ja sunnuntaina illalla Lempäälään ja Akaaseen Anne “Herkku” Toukosen tuomana.

Jo yli tuhat vuotta on ikuinen tuli palanut Betlehemissä Jeesuksen syntymäpaikalla. Euroopan halki kulkeva rauhan ja valon viesti on perinne, joka alkoi vuonna 1986, kun itävaltalainen lapsi kävi ensimmäisen kerran hakemassa Betlehemistä liekin Itävaltaan. Tämän jälkeen tuli on lähetetty partiolaisten jakamana matkaan halki Euroopan ja joskus muillekin mantereille, liekinvartijana ja aktiivisena liekin jakahana toimiva Toukonen kertoo.

Itsenäisyyspäivänä Betlehemin Rauhantuli saapuu lippukuntien tilaisuuksiin eri puolella Suomea, näin myös Lempäälässä, jossa lippuaurueetta johtaa perinteiseen tapaan rauhantulen liekki. Monilla paikkakunnilla liekistä sytytetään myös sankarihautojen kynttilät. Tänä vuonna partiokillat ovat toivoneet liekkiä myös kauneimpiin joululaulu-tilaisuuksiin, josta liekkiä voisi itselleen hakea kaikki laulajat.

Moni usein pohtii, miten liekki on jatkanut kulkuaan näin pitkän matkan. Liekki siirtyy hyvin perinteisesti kynttilästä kynttilään, joten pienellä liekillä on monta saattajaa ja näin liekki jakautuu helposti ympäri maan. Myös sinä voit toimia liekinvartijana.

Betlehemin rauhantuli viestii rauhaa ja sitä, että jokainen meistä voi muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi olla ja elää. Pienin teoin ja pienin askelin. Jokainen hyvä teko tai sana on aina arvokas ja tärkeä. Sanotaan, että vuoriakin voi siirtää pala kerrallaan. Me partiolaiset haluamme muuttaa maailmaa ja rakentaa maailmanrauhaa, liekki ja sen eteenpäin kuljettaminen on pieni, mutta minusta äärimmäisen upea symbolinen teko, Erä-Pirkkoissa toimiva liekinvartija Riina Aspila toteaa.

Tänäkin vuonna Betlehemin rauhanliekin mukana kulkee rauhanviesti. Sen on kirjoittanut tänä vuonna Heidi Jokinen.

Betlehemin Rauhantuli – Fredsljuset från Betlehem

Rauhanviesti 2023

”Ootko kulkenut sä sadepilven alla” kysytään vanhassa laulussa, joka monelle retkeilijälle on tuttu hengenkohottaja huonossa säässä, kun vesi virtaa pitkin vaatteita ja matkaa on vielä jäljellä. Tilanteessa kysytään päättäväisyyttä ja jaksamista. Pitää muistaa tarkistaa, että vaelluskumppanitkin jaksavat. Ehkä pitää jakaa taakkoja uudella tavalla, jotta päästään eteenpäin.

Kulunut vuosi on tuonut tonneittain tummia pilviä maailman taivaalle. Monessa paikassa ei myrsky meinaa hellittää. Ihmiset ovat joutuneet olosuhteisiin, joissa kysytään päättäväisyyttä ja jaksamista, mutta joissa selviäminen ei ole enää vain reippaasta asenteesta kiinni. Aikuiset ja lapset, vanhat ja nuoret elävät oloissa, joissa ei oikeasti voi elää ja joissa yksittäinen ihmiselämä uhrataan suurempien voimien taistelussa.

Maailma palaa ja yksi viimeisimmistä leimahduksista aiheutui Betlehemin rauhantulen syntysijoilla. Rauhantuli on matkannut läpi maiden mantujen, joissa rauhan ja hyvän tahdon viestit sekoittuvat pelkoon ja vihaan. Näitä tummia pilviä ei lauleta pois, eikä niistä selvitä kahta reippaammalla askelluksella.

Siksi rauhantulen viesti on tänä vuonna erityisen tärkeä. Se ei ole mikä tahansa liekki talven pimeyden keskellä. Se on tullut tänne meille Pohjolan perukoille kädestä toiseen siirtyen. Ihmiseltä ihmiselle, maiden, kielten ja kulttuurien rajat ylittäen. Tänä vuonna rauhantuli muistuttaa kovin konkreettisesti, että kukaan ei täällä elä yksin. Maailma on yhteinen ja lähimmäisen hätä koskettaa myös meitä.

Juuri tänä vuonna rauhantuli muistuttaa, että rauhasta on unelmoitu vuosituhansia ja että unelma on yhteinen. Se muistuttaa, että ne, joilla on etuoikeus jaksaa ja pärjätä voivat ottaa muidenkin taakkoja harteilleen, ja että rauhantulen äärelle voi kuka tahansa hiljentyä muistamaan sitä erityistä rauhaa, josta Betlehemin tuli on aina meitä muistuttanut. Se liekki palaa eikä sammu.

Partiojohtaja Heidi Jokinen

Lounais-Suomen Partiopiirin rauhantuli-sivuilta löydät myös Heidi Jokisen kirjoittaman rauhanviestin.