Betlehemin Rauhantuli saapui Hämeeseen

Uutinen Sunnuntai - 07.12.2014

Betlehemin Rauhantuli saapui torstaina 4.12 Turkuun Ruotsista. Yön yli Tukholmasta rahtialus SeaWindin sääkannella kuljetuskanisterissaan matkanneesta lyhdystä liekki jaettiin heti useampaan lyhtyyn. Perjantaina liekki jatkoi matkaansa useissa lyhdyissä ympäri Suomea.

Hämeeseen rauhanliekki saapui perjantaina iltapäivästä Lempäälään Suomen Pyhän Yrjänän Partiokiltojen kiltamestarin Erik Holmbergin tuomana, josta se jatkoi matkaansa ainakin Akaan Toijalaan, Viialaan ja Kylmäkoskelle sekä Hämeenlinnaan, Tampereelle, Valkeakoskelle ja Vesilahteen.

- Jo yli tuhat vuotta on ikuinen tuli palanut Betlehemissä Jeesuksen syntymäpaikalla. Euroopan halki kulkeva rauhan ja valon viesti on perinne, joka alkoi vuonna 1986, kun itävaltalainen lapsi kävi ensimmäisen kerran hakemassa Betlehemistä liekin Itävaltaan. Tämän jälkeen tuli on lähetetty partiolaisten jakamana matkaan halki Euroopan ja joskus muillekin mantereille aktiivi kiltalainen Pasi "Papu" Kylmälä kertoo.

Itsenäisyyspäivänä Betlehemin Rauhantuli saapui lippukuntien tilaisuuksiin eri puolella Suomea, näin myös Lempäälässä, jossa lippuaurueetta johti rauhantulen liekki.

- Lempäälään tuli saapui nyt ensimmäistä kertaa, oli mahtavaa olla vastaanottamassa rauhanliekkiä. Moni kysyikin, miten liekki on jatkanut kulukuaan näin pitkän matkan. Liekki siirtyy hyvin perinteisesti kynttilästä kynttilään, joten pienellä liekillä on monta saattajaa ja näin liekki jakautuu helposti ympäri maan, Hämeen Partiopiirin puheenjohtaja Riina Aspila toteaa.

Betlehemin rauhantulella on Turussa jo pitkät perinteet, joka joulu odotettuna tervehdyksenä myös saa myös Arkkipiispalle.

- SPYP on halunnut aktivoitia rauhaliekin leivittäjänä Suomessa yhdessä Lounais-Suomen Partiopiirin Kansainvälinen ja Partioaatteellisen jaoston kanssa ja  uskomme, että viimeistään ensi vuonna liekki matkaa yhä useamman lippukunnan toimesta omaan seurakuntaan ympäri maata. Mikäli vielä joku lippukunta haluaa liekin omaan joulutilaisuuteensa, se on saatavilla ainakin minun luotani Toijalasta ja Kipparalta Tampereelta. Minuun voi olla asiassa yhteydessä Papu rohkaisee.

- Betlehemin rauhantuli viestii rauhaa ja sitä, että jokainen meistä voi muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi olla ja elää. Pienin teoin ja pienin askelin, mutta jotainen teko tai sana on aina arvokas ja tärkeä. Sanotaan, että vuoriakin voi siirtää pala kerrallaan. Me partiolaiset haluamme muuttaa maailmaa ja rakentaa maailmanrauhaa, liekki ja sen eteenpäin kuljettaminen on pieni, mutta minusta äärimmäisen upea symbolinen teko, Riina Aspila toteaa.