Onko kotona vähän säilytystilaa? Eikö omille retkeilytarvikkeille ole tarvetta, vaan pärjäisit hyvin vain varusteiden lainauksella? Tiesithän, että voit hyödyntää eri varustelainaamoja esimerkiksi viikonlopun vaellusta varten? Varustelainaamoja löytyy nyt jo useasta eri nurkasta, ja kannustankin myös lippukuntia harkitsemaan tällaisen lainaamon perustamista!

Kustannusten ei pitäisi olla este päästä harrastamaan partiota. Välillä uusien varusteiden hankinta voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Voidaan ajatella, että varusteet kestävät usean vuoden ajan, eikä niitä tarvitse koko ajan uusia. Mutta silti, kertasijoituksena uusi rinkka useammalla satasella tuntuu ikävältä, varsinkin kun ajatellaan, kuinka vähän sitä saatetaan käyttää. Se on kuitenkin usein välttämättömyys vaellukselle lähtiessä. Lisäksi kun huomioidaan muut välineet, joita viikonlopun aikana tarvitsee, kuten teltta, trangia tai esimerkiksi lettupannu, niin siinä on jo useampi satanen tuhottu varusteisiin. Voi siis tuntua siltä, että uusi rinkka on pakollinen hankinta, mutta mitäpä jos sanon, että välttämättä sinun ei tarvitse hankkia kokonaan uutta, vaan voit hyödyntää varusteiden vuokraamismahdollisuutta tai kierrättämistä?

Partiolainen ripustaa makuupussia narulle tuulettumaan metsässä. Narulla on sinisiä ja oranssi makuupussi sekä kaksi makuualustaa. Edustalla kaksi muuta partiolaista värkkäävät puhelimille ja taustalla yksi partiolainen poimii jotain maasta reppuunsa.
Makuupussien tuuletus ja oikeanlainen huolto pidentää niiden pesuväliä ja käyttöikää. Kuva: Jesse Heiskanen

Onko vuokraaminen järkevää?

Riippuu tietenkin myös omasta tilanteesta. Jos retkeily on enemmänkin harvinaisuus, saa trangian jo moneen kertaan lainaan, verrattuna sen hintaan uutena. Esimerkiksi uusi Trangia maksaa yli sata euroa, mutta vuokraus Tampereen Etapista kustantaa viikonlopulta 8 euroa. Sinun täytyisi siis käyttää trangiaa 12 viikonlopun verran, jotta saat “maksettua” sen kokonaisuudessaan pois, huh!

Varustevuokrauksella on tietenkin myös muita hyötyjä. Tällaisen palvelun hyödyntäminen on tietysti ympäristöystävällisempää: sama tuote saa useampia käyttökertoja, kun useampi ihminen vuokraa sen, ja ympäristö sekä lompakko kiittää! Valinnanvaraakin löytyy, joten esimerkiksi jos se uusi rinkka on hankintalistalla, niin miksi et kokeilisi eka käytännössä, mikä rinkka olisi sulle sopivin vuokraamalla eri vaihtoehtoja testiin. Näin vältät hutiostokset.

Varustevuokraamoista löytyy muitakin välineitä, kuin vain “perusretkeilyyn” tarkoitettuja kapistuksia. Olisiko kanoottiajelu mieleistä? Entäs suppailu? Vaihtoehtoja aktiviteetteihin löytyy kohtuulliseen hintaan, jos minkälaista. Kannustan ehdottomasti kokeilemaan ja hyödyntämään tämän kaltaisia palveluita, kun niitä on tarjolla. Ne hyödyttävät niin pyytäjää kuin tarjoajaa.

Trangiassa kasviksia vedessä joita hämmennetään sinisellä muovilusikalla.
Trangian oikeanlaista käyttöä kannattaa opetella jo sudenpennusta alkaen. Kuva: Niko Rautanen

Mistä niitä varusteita voi vuokrata?

Keräsin tähän muutamia vuokrauspalveluita, joista hankkia varusteet eri tilanteisiin sopivasti ja myös usealta paikkakunnalta Hämeen alueella. Näitäkin saattaa löytyä omalta paikkakunnalta lisää, pistä google vain laulamaan!

  • Leiri- ja välinevuokraus Etapista löytyy telttoja, muonitusvälineitä sekä erikoisempana lumikenkiä tai retkiluistimia. Jos tarvetta esimerkiksi teltan pystytykselle, onnistuu sekin!
  • Scandinavian Outdoor Storen Vuokraamo Pirkkalassa: makuualusta, teltta, rinkka, pyöräilylaukut, käytännössä kaikki mitä tarvitset! Valinnanvaraa löytyy kohtuuhintaan.
  • Partioaittojen vuokraamot ympäri Suomea. Partioaitastakaan ei vaihtoehtoja puutu, ja löytyy mahdollisuudet makuupusseista telttoihin. Olisko riippumatto helpompi valinta retkelle? Ja psst, saat vuokrauksesta alennusta klubilaisena!
  • Evon Luonto Hämeenlinnassa ja lähimaastossa: tekisikö mieli lähteä suppailemaan tai ajelehtimaan kanootilla? No, tämäkin onnistuu, ei muuta, kun yhteys Evon Luontoon!

Varustelainaamo osaksi lippukunnan toimintaa

Olisiko teidän lippukunnastanne sitten perustamaan varustelainaamoa? Haastattelin hieman Petri ”Lote” Loukoa aiheen tiimoilta, sillä häneltä löytyi omakohtaista kokemusta varustelainaamon pyörittämiseen. Aina tällaisen toiminnan pyörittäminen ei ole niin yksinkertaista, vaan vaatii paljon suunnittelua, mutta voi olla iso mahdollisuus. Petri kuitenkin vinkkien lisäksi totesi, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty, joten asiaa kannattaa ainakin ajatella läpi.

Varusteiden hankinta lippukunnalle on investointi, mutta Petrin mukaan pienellä vaivannäöllä “helppo” projekti. Hyvillä perusteluilla varusteiden hankintaan voi kysyä esimerkiksi Lions-klubeilta tai Rotary-toiminnalta, sillä tarkoituksena on antaa tasapuolinen mahdollisuus jokaiselle harrastaa. Jo muutaman rinkan, makuualustan tai –pussin hankintaan saanut apu voi mahdollistaa jonkin innokkaan partiolaisen leireilyn.

Rinkka per klubi on varsin kohtuullinen pyyntö, johon klubin tai muun avustuksen antajan on helppo sanoa kyllä.

toteaa Petri.

Suunnittelutyö on välinevuokrauksen a ja o. Tarvitsee miettiä, kuinka paljon ja mitä varusteita lippukunta haluaa antaa vuokrattavaksi. Pienemmässä lippukunnassa jo yhdet varusteet mahdollistavat harrastuksen, mutta isommalla paikkakunnalla tasapuolista kohtelua varten voi olla tarve hankkia useammat varusteet. On tärkeää myös pohtia valmiiksi, millaisin perustein ja kenelle välineitä lainataan, sillä tärkeää toiminnassa on myös yhdenvertainen kohtelu.

Kolme oranssinruskeaa kupolitelttaa kesäisessä metsässä järven rannalla.
Telttoja saa vuokrattua monista paikoista. Kuva: Anna Parkkomäki

Tietenkin myös pitää huolehtia siitä, kuka pitää huolta toiminnasta. “Kuka vastaa varastosta, kuka hoitaa ja vastaa lainaustoiminnasta: vastaa kysymyksiin, antaa tavarat, ottaa tavarat vastaan, huolehtii korjauksista ja huollosta”, Petri listaa. Vuokraukseen kuuluu siis useampi vaihe, joiden toiminta pitää pohtia valmiiksi ja nimetä vastuuhenkilö. Tämä voi olla esimerkiksi kalustonhoitaja tai erikseen määritelty varustelainauksen hoitaja. Myös käytäntö on hyvä miettiä ennen toteutusta: miten lainaukset tehdään, keneen otetaan yhteyttä, keneltä saadaan tarvittaessa lisätietoja. Osana prosessia on vielä varustehuolto, esimerkiksi makuupussien pesu, jonka pesuväliä voidaan pidentää esimerkiksi määrittämällä sääntö käyttää makuupussissa pussilakanaa. Myös on hyvä miettiä, kuka vastaa rikkoutuneista varusteista ja niiden uudelleenhankinnasta tai korjauksesta.

Tärkeintä kuitenkin varustelainaamon perustamisessa on huomioida, että se palvelee lippukunnan toimintaa. Jos vuokraus tuo enemmän päänvaivaa kuin hyötyä lippukunnan jäsenille ja lippukunnalle, ei se ehkä ole sopivin vaihtoehto. Tämä on kuitenkin hyvä tapa lisätä oman lippukunnan ympärillä mahdollisuuksia kaikille harrastaa partiota, riippumatta siitä, onko mahdollista laittaa useita satasia varusteita varten. Joten ehdottomasti ainakin lippukunnan hallituksen kesken mietintämyssyyn pohdituttamaan ajatus tästä!