Kun Janna Rintamaa Anne ja Taljavaara-Gore ryhtyivät tekemään pestiä tulevalla Finnjambore KAJOlla he kiinnittivät huomiota kuinka KAJOn salmiakkilogo sopisi erinomaisesti kaarrokeneuleeseen. Tästä syntyi idea yhteisneulonnasta.

KAJOn tekijöiden keskuudessa on käsityöryhmiä erilaisissa sosiaalisen median kanavissa ja näissä versioita logon neulekaaviosta on näkynyt tiuhaan tahtiin. Juuri ennen viime syksyn Johtajatulia Janna hehkutti sosiaalisessa mediassa piirtämäänsä kaarrokeneuleen kaaviota. Kaarrokeneuleessa oli joitakin erityispiirteitä, joiden vuoksi kaaviota oli hyvä muokkailla neuletyyppiin sopivaksi. Anne teki tekniset muokkaukset ohjeeseen neulesuunnitteluohjelmalla. Samana viikonloppuna kumpikin kiiruhti vielä tahoillaan lankakaupoille. 

  • Pähkähulluna ideanamme oli saada neuleet päälle vajaan kahden viikon päästä Johtajatulille. No, ihan ei onnistuttu, vaan Janna tuli paikan päälle puolikkailla hihoilla ja sai neuleen tapahtumassa valmiiksi. Omani oli suurempaa kokoa, joten siinä kesti hieman pidempään. Johtajatulilla tapasimme KAJOn leirikokemuspäälliköt Nooran ja Auran, jotka olivat heti täysillä mukana yhteisneulontaideassa. Päätimme, että #kajoneulekal julkaistaan KAJOn joulukalenterissa Anne kertoo idean konkretisoitumista.

Lyhenne KAL tulee englanninkielen sanoista knit along ja suomeksi tätä ilmiötä kutsutaan yhteisneulonnaksi. Yhteisneulonta on tempaus, jossa neuleohjetta annetaan neulojille pieni pätkä kerrallaan, esimerkiksi kerran viikossa, ja kaikki osallistujat sitten neulovat saman pätkän tämän viikon aikana ja jakavat kokemuksia keskenään ja pyytävät toisiltaan neuvoa ja vinkkejä. Alustana toimii jokin sähköinen foorumi, kuten blogi, facebook-ryhmä tai instagram. Yhteisneulonta sopiikin mainiosti tähän aikaan ja antaa kaikille mahdollisuuden yhteisölliseen tekemiseen ensi kesän suurleiriä odotellessa.

Uusi pätkä ohjetta julkaistaan joka sunnuntai KAJOn nettisivuilla osoitteessa: https://kajo2022.fi/mika-kajo/kajoneule/ ja aktiivisessa Kajo-neule -ryhmässä Facebookissa. Kun yhteisneulontaprojekti maaliskuussa loppuu, ohje tulee yhteinäisenä pdf-tiedostona jakoon ja on saatavilla ilmaiseksi Kajon nettisivuilla. Oman paidan ehdit hyvin neuloa siis vielä myöhemmin keväällä.

Janna Rintamaa on innokas neuleharrastaja ja innokkuuden lisäksi Anne Taljavaara-Gore on hankkinut alan asiantuntemusta myös käsityönopettaja opintojensa parissa.

Ohje tullaan kääntämään myös englanniksi, sillä neule on jo herättänyt kansainvälistäkin kiinnostusta! Yhteisneulontaan pääsee parhaiten mukaan liittymällä Facebookissa Kajo-neule -ryhmään. Ryhmässä on jo 927 jäsentä (30.1.2022). 

  • Koko projektin suosio on yllättänyt meidät täysin ja toivommekin kaikkien muistavan, että teemme tätä Annen kanssa vapaaehtoistyönä puhtaasti halusta jakaa hyvää muille partiolaisille. Iloitsemme jokaisesta neulojasta ja neuleesta yhdessä, Janna toteaa.

Neulebuumi on ollut tasaisessa kasvussa koko 2000-luvun alun. Koronan mukanaan tuomat lock downit ja rajoitteet ovat vain kiihdyttäneet tahtia. Suomessa neulotaan eniten koko maailmasaa ja esimerkiksi kaarrokeneuleissa yleisesti käytettäviä islantilaisia lankoja tilataan niiden valmistajalta Istexiltä eniten juuri Suomeen. 

Janna on innokas neuleharrastaja ja innokkuuden lisäksi Anne on hankkinut alan asiantuntemusta myös käsityönopettaja opintojensa parissa.

Virpi Väyrynen on yksi Kajo-neuleen neulojista

  • Viime vuoden loppupuolella huomasin ilmoituksen Kajo-neuleesta facebookissa ja liityin Kajo-neule ryhmään. Infossa kerrottiin, että neuletta tehdään pätkissä ja tämähän sopi minulle. Kerralla ei tarvitse haukata isoa palaa neulottavaksi, kun paita neulotaan osissa. Vaikka paidan kuva on jo julkaistu, eikä kyseessä ollut mikään mysteerineule, niin ei tämä haitannut minua Virpi kertoo.  

Virpin aloitus viivästyi hieman lankojen hankinnan vuoksi. Ensimmäiset tilatut pohjavärin langat olivat liian tumman värisiä ja kuviolangat hukkuivat siihen. Langat ovat yksi tärkeä tekijä kirjoneuletöissä. Langoilla tulee olla riittävän iso kontrasti, jotta kuviot erottuvat. 

  • Olen aiemminkin osallistunut mysteeri neulontoihin, joissa päivä kerrallaan julkaistaan pätkä ohjeesta ja vasta viimeisen ohjeen myötä on selvinnyt mitä sitä on oikein neulonut. Ensimmäisen kerran osallistuin talvella 2017 Niina Laitisen ystävänpäiväsukka kal-neulontaan. Viimeisten viiden vuoden aikana olen osallistunut jo useampaan KALiin. Sitä vaan aina innostuu mukaan ja odottaa yhtä innokkaasti seuraavaa ohjetta Virpi jatkaa. 
Virpi Väyrystä viehärrää yhteisneulonnoissa se, että ohjeet tulevat pätkissä ja ohjeesta voi keskustella ryhmässä. Ongelmatilanteissa apua saa ryhmässä. Yleensä kokeneemmat neulojat antavat vinkkejä noviiseille. Ryhmässä yleensä pyritään kannustamaan muita. Itse opin kirjoneuleen salat YouTube-videoita katselemalla ja hyvin äkkiä olin neuvomassa muita.