“Meitä mietityttää ja huolestuttaa moni asia.” – Pesukarhujen kirje herätti huomiota maailman ilmastopäättäjissä

Piirinjohtajien tarjoamia herkkuja nauttimassa Pesukarhut-seikkailijajoukkue Partiotoimistolla.
Piiri tarjosi herkkuja seikkailjioille Partiotoimistolla. Kuva: Anna-Emilia Piirainen

Muistelemispäivänä Kalevan Karhujen seikkailijajoukkue Pesukarhut, eli Jesse Kuusisto, Jooa Siilinkari, Juha Viinikkala, Miro Turunen, Daniel Selin, Toivo Huilla, Tapio Howard ja Sisu Laaksonen pohtivat maailmanlaajuista vaikuttamista. Vuoden 2022 muistelemispäivän aktiviteettien teemana oli “yhteinen maailma, yhteinen tulevaisuus” ja aktiviteetteihin kuului kirjeen kirjoittaminen päättäjille. Yhdessä johtajien Satu-Maria “Punis” Turusen ja Sasu Turusen kanssa joukkue pohti heitä mietityttäviä ja huolestuttavia asioita ja kokosivat ne kirjeeksi. Pesukarhujen kirjeessä muistutettiin päättäjiä esimerkiksi hiilijalanjäljen pienentämiseen pyrkimisestä, ihmisten välisestä tasa-arvosta sekä turvallisuudesta Suomessa.

Pesukarhut johtajineen nauttimassa herkuista Partiotoimiston kokoustilloissa.
Herkut maistuivat hyvin. Kuva: Anna-Emilia Piirainen

Pesukarhujen kirje päätyi kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) pääkirjoittajalle, Tero Mustoselle. Kalevan Karhuista lähtöisin oleva Mustonen lupasi välittää kirjeen maailman ja YK:n ilmastopäättäjille ja kirjeeseen vastasi ilmastopaneelin edustajia Intiasta, Ranskasta, Uudesta Seelannista sekä Britanniasta. He kaikki jakoivat kirjeessä esiin nostetut huolet ja esimerkiksi kehottivat joukkuetta kertomaan ystävilleen ilmastonmuutoksesta, pyrkimään osallistumaan paikallisen ympäristöryhmän toimintaan ja kampanjoimaan sen puolesta, että ilmastonmuutoksesta kerrotaan kouluissa.

Pojat ihailevat seinällä olevia entisten piirinjohtajien kuvia.
Entisten piirinjohtajien kuvat ihmetyttivät seikkailjoita. Kuva: Anna-Emilia Piirainen

Myös Suomessa kirjeeseen vastattiin. Esimerkiksi kuntaministeri Sirpa Paatero, Tampereen Vihreiden valtuustoryhmä, Tampereen kaupunginvaltuutetut Minna Minkkinen ja Mikko Aaltonen Vasemmistoliitosta sekä Jukka Gustafsson Sosiaalidemokraateista lähettivät kannustavia viestejä Pesukarhuille. Näiden lisäksi kirjeeseen vastasi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka kehui joukkueen nostaneen esiin hyvin tärkeitä asioita, joiden puolesta myös hän itse tekee töitä.

Pesukarhut-seikkailijajoukkue saivat ikäkauden päätösmerkit piirinjohtaja Henri Backmanin ja varapiirinjohtaja Janna Rintamaan jakamana,
Lopuksi piirinjohtajat Henri Backman ja Janna Rintamaa jakoivat ikäkauden päätösmerkit seikkailijoille. Kuva: Anna-Emilia Piirainen

Kiitoksena aktiivisesta toiminnasta piirinjohtaja Henri Backman ja piirin varajohtaja Janna Rintamaa kutsuivat Pesukarhut Tampereen piiritoimistolle vierailulle. Tiukasta aikataulusta huolimatta, koko joukkue saatiin paikalle ja vierailuun kuului herkuttelua sekä lyhyt tutustumiskierros piiritoimistolla. Samalla oli myös joukkueen viimeinen yhteinen tapaaminen seikkailijoina, joten vierailun päätteeksi jaettiin vielä keväällä suoritetut merkit, kuultiin Pesukarhujen oma huuto sekä jaettiin seikkailijaikäkauden päätösmerkit. Toimistolta joukkue suuntasi vielä kohti Kalevan uimahallin maauimalaa, sillä yhteisestä uintireissusta oli sovittu jo aiemmin keväällä.

Lue myös Pesukarhuista kertovat jutut Helsingin Sanomista (vaatii tilauksen) ja Silta-lehdestä.