Toteutimme yhdessä Voionmaa-opiston opiskelijoiden kanssa sarjan henkilöreportaaseja hämäläisistä partiolaisista. Tässä artikkelissa tutustutaan perhepartioon.


Lampeniuksen perheessä kaikki harrastavat partiota. Perheen äiti Marjukka on ollut partiolainen jo 7-vuotiaasta asti, ja isä Lasse liittyi mukaan reilu vuosi sitten kesällä. Marjukan ja Lassen lisäksi perheeseen kuuluvat: Morris (4 v.), Melker (5 v.) ja Matilda (10 v.). Matilda on jo sudenpentu, mutta perheen nuorimmatkin harrastavat partiota jo kolmatta vuotta. Pojat pääsivät mukaan harrastukseen, kun Lampeniuksen perhe aloitti perhepartion asuessaan vielä vähän aikaa sitten Fiskarsissa.

Marjukka ja Lasse olivat Fiskarsissa asuessaan molemmat lippukunta Polariksen hallituksessa. Marjukka toimi sihteerinä ja turva-aikuisena, Lasse viestintävastaavana. Lisäksi he vetivät siellä perhepartioryhmää yhdessä kolmannen aikuisen kanssa. Nyt kun Lampeniukset ovat muuttaneet Tampereelle, harrastus jatkuu Näsijärven Kipinöissä. NäKeissä perhepartiotoimintaa ohjaa Sanna Mikola.

Katettu aamiainen.

Kello on 8.30 ja aamupuuro odottaa valmiina pöydässä Morrisia ja Melkeria.

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa

Morris pakkaamassa partiohuivia perhepartioon.

Morris pakkaa tarvikkeita mukaan partiotapaamiseen. Tarvitaan ainakin partiohuivi, kuksa ja tietysti eväät!

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa

Marjukan vanha partiovihko, jossa teeleipä resepti.

Marjukka on aloittanut partion harrastamisen jo 7-vuotiaana liittyessään Pirkkalan Pirkkoihin. Partiovihko on säilynyt Marjukalla sieltä asti. Silloin opeteltiin leipomaan äidille äitienpäiväksi teeleipiä.

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa

Melker ja Sisu esittelevät lumipalloja.

Partiotapaaminen on tänään Tampereella Sorsapuistossa. Lapset ovat innoissaan, koska yöllä on satanut hiukan jo lunta. Kuvassa vasemmalta lukien Melker ja Sisu (5 v.).

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa

Morris onkii "merestä" roskia äidin kanssa.

Alun perin tällä kerralla oli tarkoitus opiskella purjehdusmatematiikkaa, mutta tuulisen sään vuoksi aihe vaihdettiin kierrättämiseen. Nyt on Morriksen vuoro onkia ”merestä” roskia. Kuvassa Morrisin kanssa onkii Marjukka.

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa

Kierrätyspiste biojätteelle.

Kierrätystä opetellaan etsimällä merestä löytyneelle roskalle oma lajittelupiste.

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa

Näsijärven Kipinöiden huivi ja Marjukan nimikyltti.

Näsijärven Kipinät on maa- ja meripartiolippukunta. Näistä elementeistä tulevat aikuisten partiohuiveissakin näkyvät lippukunnan värit.

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa

Näsijärven Kipinäiden oma Suuri ja kaunis Vellamo -leikki.

Näsijärven Kipinät on saanut lahjoituksena purjeveneen, joka on nimetty Vellamoksi. Kuvassa leikitään ”Suuri ja kaunis Vellamo” -leikkiä. Nostetaan purjeet, kiristetään skuutti ”ja sitten mennään eteenpäin”.

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa

Eväät ovat lasten mielestä parasta partiossa.

Eväshetki on lasten mielestä ehkä jopa se kaikkein olennaisin osa partiokokousta. Kuvassa oikealla vasemmalta lukien Melker, Morris ja Elvi (5 v.).

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa

Melker lukee hänelle tärkeää Aku Ankan Sudenpentujen käsikirjaa.

Melker on pakannut mukaan myös Aku Ankan Sudenpentujen käsikirjan. Kirja on tärkeä Melkerille, ja se lainataan kirjastosta aina uudelleen ja uudelleen. Kirja taitaakin olla tänä vuonna joulupukin toivelistalla.

Kuva: Pirjo Tuomionen/Voionmaa

Sisaruspiiri kokouksen päätteeksi.

Jokaisen tapaamisen aluksi tehdään alkupiiri ja lopuksi loppupiiri eli ”sisaruspiiri”. Sisaruspiirissä kaikki pitävät toisiaan käsistä kiinni kädet ristissä niin, että vasen käsi on oikean päällä. Kuvassa vasemmalta lukien Marjukka, Morris, Lasse ja Elvi (5 v.).

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa

Lampeniuksen perhe jatkaa perhepartion jälkeen vielä kaupungille.

Tämän kerran leikit on leikitty, ja Lampeniuksen perhe on valmis jatkamaan sunnuntaipäivää vielä kaupungilla.

Kuva: Pirjo Tuominen/Voionmaa