Anni Joutsen halusi ryhmänjohtajaksi jo seikkailijana. Sudenpentuna partioon ja Roineen Tytöt lippukuntaan liittynyt Anni halusi johtajuutta partiopolulleen ja ilmoittautui heti ensimmäisten joukossa ryhmänohjaajakurssille, kun sen mahdollisuus tuli. Apujohtajuuden kautta ryhmänjohtajaksi oli opettavainen polku.
Anni Joutsen on 17-vuotias ryhmänjohtaja ja lippukunnan viestintävastaava Roineen Tytöistä Kangasalta. Ryhmänjohtuus oli Annin partiopolulla miltei itsestäänselvyys. Jo seikkailijaikäkaudella hän toivoi pääsevänsäjatkossa johtamaan ryhmää. Hän ilmoittautui ryhmänohjaajakurssille heti kun se oli mahdollista. Tällä hetkellä hänellä on johdettavanaan ensimmäisen vuoden tarpojavartio. Samaa ryhmää hän johti jo seikkailija ikäkaudessa apujohtajana.
Aloitin ryhmänjohtajana apujohtajan paikalta. Se oli mukavaa ja helppoa johtamista, koska täysi vastuu ei silloin vielä kuulunut minulle. Koen, että yksin johtamisen aloittaminen oli sen vuoksi helpompaa, tunsinhan ryhmäläiset ja johtamisen toimintatavat jo entuudestaan. Ensimmäiset puoli vuotta johdin 10 hengen tarpojavartiota yksin, toki luotsin avustuksella. Joulun jälkeen sain toisen johtajan kaveriksi, ja johtamisen taakka on pienentynyt suuresti,
Anni kertoo.
Parasta on oman ryhmän jäsenet ja yhdessä tekeminen!
Kysyttäessä mikä on parasta ryhmänjohtajuudesta Anni kertoo itse johtamisen sekä mahtavan ryhmän ja sen jäsenet. Hän on tuntenut ryhmänjäsenet pitkään ja päässyt kokemaan heidän kanssaan monenlaisia seikkailuja. Vaikka välillä kokouksen suunnittelu ja sen pitäminen tuntuisi hyvinkin raskaalta, niiden jälkeen fiilis on kuitenkin hyvä.
Oma ryhmäni on täynnä erilaisia, fiksuja ja erityisen hyviä tyyppejä, joiden kanssa tekemisestä ja keskustelemisesta saan paljon motivaatiota oman pestin toteuttamiseen. Retket ovat hyviä hetkiä hyvien muistojen luomiseen, niistä kun pitää ryhmäläisten lisäksi myös johtaja itse!
iloitsee Anni.
Rohkeasti kokeilemaan johtamista – siitä on hyötyä myös loppuelämän kannalta
Anni kannustaa kaikkia kokeilemaan ryhmänjohtamista. Erityisesti nuorille johtajuus kokemus on tärkeä ja siitä on todennäköisesti hyötyä myöhemmin elämän eri vaiheissa. Työnhaussa CV merkintä ryhmänjohtajuudesta tuo arvostusta.Eikä vähiten siksin, ettäryhmänjohtajuus on vastuuta ryhmän toiminnasta johon sisältyy myös velvollisuuksia. Ryhmän johtajuus on myös omaa harrastamista ja kokemusten kerryttämistä.
Yhdessä tekeminen on partiossa muutenkin hieno juttu ja sitä pääsee toteuttamaan ryhmänjohtajana myös. Vaikka ryhmänjohtajana toimiminen on mukavaa, ei se silti helppoa ole. Itse käyn lukiota, ja opiskelun ja partion tasapainottaminen on taitolaji, jota en vielä itsekään ole täysin oppinut. Kokouksiin panostamiseen ja muihin ”paperihommiin” ei jaksaminen aina meinaa riittää. Varsinkin jos ryhmän johtamiseen liittyy muitakin haasteita. Onneksi kuitenkin tukea lippukunnan muilta aikuisilta on aina tarjolla, jos vain osaa sitä pyytää. Vaikka haluaisi pärjätä yksinkin, on todella hyväksyttävää myöntää se, jos ei pärjääkää. Sekin on tärkeä oppi, Anni jatkaa.