Lippukunnalle

87 lippukuntaa, 3200 partiolaista ja järjestelijät päälle! Upeaa, että vihdoin saamme viettää ison ja näyttävän hämäläisen paraatin muutaman vuoden tauon jälkeen. Tällä sivulla on kaikki tiedot, mitkä löytyvät myös yhteyshenkilöille 21.4. lähetystä kirjeestä.

Paraatipäivän aikataulu

  • 10.30 Infoteltta avautuu Frenckellin aukiolla. Särkänniemen rannekkeet ja ruokaliput sekä lippukunnan kyltin voi noutaa infopisteestä. Muista palauttaa myös lpk:n marssivahvuusilmoitus (viimeisellä sivulla).
  • 11–11.30 Lippukuntien saapuminen Frenckellin aukiolle
  • 11.00 DJ Jangler alkaa lämmitellä paikalle saapuneita
  • 11.45–12.15 Paraatijuhla Frenckellin aukiolla
  • siirtyminen marssikynnykselle juontajien ohjeistuksen mukaan
  • 12.30 Paraati: Puutarhakatu-Hämeenpuisto-Särkänniemi
  • 13.00 Hurvittelua Särkänniemen huvilaitteissa
  • 15.00 Paraatin marssikilpailun palkinnot jaetaan Särkänniemen ohjelmalavalla
  • 18.00 Särkänniemi sulkee ovensa

Saapuminen Tampereelle, ilmoittautuminen ja paraatiin järjestäytyminen

Linja-autoliikenne

Linja-autot kannattaa purkaa esimerkiksi linja-autoasemalla, Ratinan rannassa, rautatieasemalla tai Hämeenpuistossa. Lähemmäksi keskustaa ei kannata pyrkiä, koska alueella on parhaillaan useita tietöitä. Hämeenkatu on varattu ratikkaliikenteelle. Erityisesti kannattaa huomioida Rongankadun, Satakunnankadun ja Lapintien risteyksen kiertoliittymän rakentaminen, joka haittaa merkittävästi liikennettä. Frenckellin aukiolle siirryttäessä lippukunnan tulee noudattaa liikennesääntöjä ja yleistä varovaisuutta.

Linja-autot voi viedä heti partiolaisten jättämisen jälkeen Särkänniemen parkkiin odottamaan. Särkänniemi on varautunut linja-autojen saapumiseen klo 10.45 jälkeen ja ohjaa linja-autot ns. alaparkkiin.
Tamperelaisten lippukuntien on hyvä sopia kokoontumispaikaksi esim. itäpuolelta tuleville Koskipuisto, johon saavutaan ja kuljetaan siitä joko Hämeensillan tai Patosillan kautta. Länsipuolelta tuleville hyvä kokoontumispaikka on esim. Hämeenpuistossa.

Kokoontuminen Frenckellin aukiolle

Aluekartta. Klikkaa kuva auki nähdäksesi isompana. Kuva aukeaa uuteen välilehteen.

Lippukunnat kokoontuvat hyvissä ajoin Frenckellin aukiolle paraatia varten. Saapuminen sujuu vaivattomasti Keskustorin, Puutarhakadun ja Patosillan kautta. Frenckellin aukiolle lippukunta saapuu marssimuodossa eli nelijonossa (alle 30 hengen lippukunnat halutessaan myös kolmijonossa). “Järjestyksenvalvojat” ohjaavat lippukunnat oikeille paikoille. Marssirivistöt pidetään paikoillaan koko juhlan ajan. Lippukuntien, jotka haluavat marssia peräkkäin tai yhdessä, on saavuttava paikalle samaan aikaan. Huomaattehan, että kaikki 3200 partiolaista eivät voi saapua paikalle viime tingassa, vaan toivomme teidän tulevan paikalle hyvissä ajoin, klo 11 alkaen.

Järjestäytymisen jälkeen lippukunnan yhteyshenkilö käy ilmoittautumassa aukion laidalla olevassa INFO-teltassa. Ilmoittautuessa palautetaan ohjeen lopusta löytyvä marssivahvuusilmoitus täytettynä. Info-teltasta saa mukaan myös Särkänniemen rannekkeet ja ruokalipukkeet sekä lippukunnan nimikyltin paraatia varten.

Infoteltta avautuu klo 10.30. Huomioithan, että luovutamme vain maksetut rannekkeet ja ruokalipukkeet (lippukuntakohtaisten laskujen eräpäivä on 27.4.). Ruuhkien välttämiseksi suosittelemme mahdollisuuksien mukaan lähilippukuntia hakemaan rannekkeet jo etukäteen Partiotoimistolta 2.5–4.5 klo 12–17 välisenä aikana.

Ansiomerkkiensaajat kokoontuvat Frenckellin aukion pohjoislaidassa olevan Teatteri Frenckellin edessä oleville portaille (esiintymislavan oikealla puolella). Tässä heidät järjestetään oikeille paikoille ansiomerkkien jakoa varten.

Suomen lippulinnaan tulijat saapuvat Frenckellin aukion vasempaan pohjoislaitaan (Pizzeria Lukan eteen), jossa lippulinna järjestäytyy. Lippujen toiminta juhlan aikana on selostettu tarkemmin lippuliitteessä. Lähestymme lippulinnaan tulijoita vielä erillisellä sähköpostilla.

Paraatijuhla Fenckellin aukiolla

Jääkiekon MM-kisojen vuoksi emme pääse pitämään paraatijuhlaa perinteisellä paikalla Keskustorilla, vaan olemme sen välittämässä läheisyydessä, Frenckellin aukiolla. Aukio tulee täyttymään yli 3200 partiolaisista ja aukion pitkulainen muoto tuo omat haasteensa järjestäytymiselle. Seuraattehan tarkasti teille paikan päällä annettavia saapumisohjeita.
Ennen paraatijuhlaa sekä juhlan jälkeen musiikkia soittaa Kajoltakin tuttu Dj Jangler.
Paraatijuhla on perinteinen, musiikkipainotteinen puolituntinen. Se sisältää mm. piirinjohtaja Janna Rintamaan juhlapuheen, ansiomerkkien luovuttamista sekä musiikkia.
Juhlassa ja juhlaa odotellessa on taputtaminen, aaltojen tekeminen, hurraaminen sallittua. Heittäydy mukaan!

Ansiomerkit

Ansiomerkkiensaajat kokoontuvat Frenckellin aukion pohjoislaidassa olevan Teatteri Frenckellin edessä oleville portaille (esiintymislavan oikealla puolella). Ansiomerkkien saajat ohjeistetaan siitä eteenpäin ja he seuraavat paraatijuhlaa omana ryhmänään. Pidäthän huolen, että ansiomerkkien saajat ovat paikalla viimeistään klo 11.30.

Mannerheim-solkien saajat marssivat paraatissa omana osastonaan piirin lipun takana. Mannerheim-solkien saajat siirtyvät Särkänniemen alaparkista linja-autolla kunniakäynnille Kalevankankaan hautausmaan sankarivainajien haudalle ja Mannerheimin patsaalle Leinolaan. Paluukuljetus on takaisin Särkänniemessä noin klo 14.

Muiden ansiomerkkien saajat palaavat merkkien jaon jälkeen omien lippukuntien luokse.

Lippukuntien liput

Lippukuntien liput seuraavat juhlaa lippukuntiensa edessä. Tarkemmat ohjeet löytyvät lippuliitteestä.

Lippukuntien nimikyltit

Lippukuntien nimikyltit jaetaan ilmoittautumispisteellä Frenckellin aukiolla ja kerätään pois Hämeenpuiston pohjoispäässä.

Partiolaisten vanhemmat

Partiolaisten vanhemmat ja EVP:t ovat tervetulleita seuraamaan paraatia marssireitin varteen. Halutessaan he voivat osallistua myös lippukunnan mukana paraatiin.

Yleiset ohjeet

Paraatissa on toivottavaa esiintyä partioasussa tai vähintään partiohuivi kaulassa tai muussa lippukunnan sopimassa asussa. Lippukuntia kannustetaan miettimään paraatiin yhtenäisiä, iloisia asusteita kuten huiveja, käsineitä, päähineitä tms. Huomioikaa paraatipäivässä säänmukainen varustus, sää voi olla mm. aurinkoinen, sateinen, kylmä tai tuulinen.

Marssiminen

Paraatissa marssitaan seuraavassa järjestyksessä: Tampereen Kotkien puhallinorkesteri – lippulinna – piirin lippu – piirinjohtaja – Mannerheimsolkien saajat – lippukunnat (järjestyksenvalvojien osoittama järjestys ja liikennevälit huomioiden).

Lippukunnat marssivat nelijonossa tai kolmijonoissa (pienet lippukunnat) kuvan mukaisessa järjestyksessä. Pienimmät lippukunnat voivat halutessaan yhdistyä esimerkiksi sisar- tai veljeslippukunnan kanssa samaan marssiosastoon. Tällöin lippukuntien liput ja lippukunnanjohtajat marssivat rinnakkain. Jos samassa osastossa marssii useampi kuin yksi lippukunta, lippuvartijoita ei käytetä. Sopikaa tästä etukäteen lippukuntien kesken ja saapukaa paraatijuhlaan samaan aikaan ja menkää yhdessä samaan katsomosektoriin. Lippukuntien välit tasoitetaan vasta marssikynnyksellä.

Suomen lippujen lippulinna

Lippulinnaan tuli ilmoittautumisia 12 lippukunnalta, joista tulee mukanaan Suomenlippu sekä 12 lippukunnalta, joista olisi tulossa lipunkantaja. Olemme yhteydessä suoraan sähköpostilla niihin lippukuntiin, joista tarvitsemme lipunkantajan piirin varastosta löytyville Suomen lipuille. Kaikille halukkaille ei tällä kertaa löydy kannettavaa.

Huomioittehan, että lipunkantajan tulee olla riittävän vahva kantamaan lippua myös tuulisessa säässä. Jokaisella lipunkantajalla tulee olla täydellinen partioasu, valkoiset hansikkaat ja lipunkantovyö. Lipun, hansikkaat, baretin ja lipunkantovyön saa tarvittaessa lainaan. Lippulinna seuraa paraatijuhlan omalta paikaltaan ja marssii paraatijoukon edessä.

Marssireitti

Tänä vuonna marssi alkaa Frenckellin aukiolta ja jatkuu Puutarhakatua pitkin Hämeenpuistoon ja siitä Satakunnankadun ylityksen jälkeen Hämeenpuiston pohjoispäähän ja siitä vapaamuotoisesti Särkänniemeen. Särkänniemeen sisäänkäynti on ylhäällä olevasta pääportista.

Paraatin ohimarssi ja vastaanotto on Puutarhakadulla, Puutarhakadun ja Kuninkaankadun risteyksessä. Paraatinvastaanottokorokkeen kohdalla on Tampereen Kotkien Puhallinorkesteri soittamassa. Paraatin vastaanottajat Tampereen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Venla Taubert ja piirijohtaja Janna Rintamaa seisovat Puutarhakadun oikealla puolella.

Lippukunnan saapuessa ohimarssipaikalle lippukunnanjohtaja komentaa ”Huomio, katse oikeaan päin”. Silloin kaikkien katseet kääntyvät samanaikaisesti ohimarssin vastaanottajiin. Partiolaiset tekevät partiotervehdyksen ja liput tekevät kunniaa. Rumpalit ja kyltin kantaja kääntävät ainoastaan katseensa. Ohimarssin päätyttyä lippukunnanjohtaja komentaa ”Katse eteenpäin”. Jos lippukunnalla on soittokunta tai rummut, soitto lopetetaan juuri ennen vastaanottokoroketta ja huudot ovat ohimarssihetkellä kiellettyjä. Lippujen toiminta ohimarssin aikana on ohjeistettu lippuliitteessä.

Liikenteenohjaajat saattavat pysäyttää paraatin hetkeksi liikenteen vuoksi esim. Hämeenpuiston ja Satakunnankadun risteyksessä ja Hämeenpuiston päässä.

Liikkeellelähtö marssikynnykseltä tapahtuu klo 12.30 paraatinjohtajan käskystä. Marssi-kynnykselle, Puutarhakadun alkupäähän, siirrytään tiivistetyin välein, jotta mahdollisimman moni lippukunta on ajoissa valmistautumassa marssia varten.

Marssikilpailu

Lippukunnat osallistuvat paraatin marssikilpailuun.

Paraatin marssikilpailun teemana on tänä vuonna lippukuntien omaleimaisuus. Muut arviointikriteerit ovat lippukunnan osallistumisprosentti, ryhdikäs, tyylikäs ja reipas marssiminen ja partiomaisuus. Marssikilpailun palkintoina jaetaan vuosittain kiertopalkinnot kolmessa sarjassa, tyttölippukunnat, poikalippukunnat ja yhteislippukunnat sekä Särkänniemen erityispalkinto.

Jos marssiosastonne vaatii jotain ”erityisjärjestelyjä”, laitathan niistä viestiä etukäteen Partiotoimistolle, Heli Lehtomäelle, heli.lehtomaki @ partio.fi. Kaikkien mukana mahdollisten tulevien välineiden tai vempeleiden on pysyttävä normaalin paraatikävelyvauhdin mukana.

Osallistumisprosenttiin lasketaan mukaan myös ne lippukunnan jäsenet, jotka ovat paraatin aikana erilaisissa palvelutehtävissä tai esim. lippulinnassa lipunkantajina.

Marssikilpailun palkinnot jaetaan Särkänniemen ohjelmalavalla klo 15.

Paraatin päättyminen

Paraati päättyy Hämeenpuiston pohjoispäässä (levennetty hiekka-alue). Sen jälkeen lippukunnilta kerätään kyltit pois ja tämän jälkeen lippukunta siirtyy edelleen yhtenä ryhmänä jatkuvasti edeten Särkänniemeen liikenteenohjaajien ohjeiden mukaisesti.

Ne lippukunnat, jotka eivät tule Särkänniemeen, voivat Hämeenpuiston pohjoispäässä siirtyä yhtenä ryhmänä parhaaksi katsomalleen kokoontumispaikalle, esim. Tallipihan suuntaan. Muistakaa noudattaa erityistä varovaisuutta katujen ylityksissä.

Järjestäjät ja ensiapu

Liikenteenohjaajat ja muun järjestelyväen tunnistaa keltaisesta liivistä. Paraatin järjestyksenvalvojat tulevat urheiluseura Kooveestä.

Ensiapuryhmän jäsenillä on punainen liivi.

Marssivahvistuslomake

Lataa marssivahvistuslomake.

Lippuliite

Lataa lippuliite.

Instagram

Nappaa kuva, joka parhaiten kertoo juuri sinun päivästäsi; tunnelmasta, tapahtumasta, nähtävästä tai mistä haluatkaan ja postaa se Instagramiin käyttäen ainakin #hpparaati2023 #hppartio #partioscouts #särkänniemi #kärsanniemi hashtageja. Parhaat kuvat palkitaan.