Puheenjohtajan nuija vai ministerin salkku?

Oletko särmä ja kokenut partiojohtaja, joka ei tuskastu tiukassakaan tilanteessa? Piirihallituksessa on paikkoja auki – sopisiko näistä jokin sinulle?

Piirihallitus valitaan Hämeen Partiopiiri ry:n syykokouksessa 25.11.2017. Ota yhteyttä vaalitoimikuntaan ja asetu ehdolle:

 • Tero Keso, tero [dot] keso [at] partio [dot] fi
 • Perttu Willman, perttu [dot] willman [at] partio [dot] fi
 • Kaisu Lämsä-Palovaara, kaisu [dot] lamsa-palovaara [at] partio [dot] fi

Kaikki ennen 1.11. vaalitoimikunnalle ilmoittautuneet ehdokkaat esitellään lippukunnille syyskokouspostin mukana tulevassa esitteessä. Ole siis reipas ja ilmoittaudu heti! Lisätietoja pesteistä voit kysyä vaalitoimikunnalta, pestin nykyiseltä haltijalta tai piirihallituksen muilta jäseniltä.

Piirinjohtaja ja varajohtaja

Piirinjohtajana kykenet hahmottamaan laajojakin kokonaisuuksia ja koordinoit piirin toimintaa kuin ammattilainen konsanaan. Apunasi on piirin varajohtaja ja toimihenkilöt. Et pelkää tarttua puheenjohtajan nuijaan, sillä piirihallituksen ja työvaliokunnan johtaminen on vastuullasi. Toimit myös toiminnanjohtajan esimiehenä. Myös sosiaalisia taitoja tarvitaan, sillä olet yhteydessä muuhun (partio)maailmaan ja edustat piiriä monissa paikoissa.

Piirinjohtaja tarvitsee myös parhaan työparin – oletko se sinä? Piirin varajohtajana tsemppaat ja kannustat muita ministereitä kohti huippusuorituksia ja edustat piiriä yhdessä piirinjohtajan kanssa. Tuuraat tarvittaessa piirinjohtajaa ja toimit myös työvaliokunnassa.

Piirinjohtaja ja varajohtaja päättävät keskenään, miten hommat heidän välillään jakautuvat. Työlistalla ovat muun muassa nämä:

 • strateginen johtaminen
 • toiminnan suunnittelu ja seuranta
 • talouden suunnittelu ja seuranta toiminnanjohtajan kanssa
 • hallinnon ja organisaation kehittäminen
 • piirihallituksen jäsenten pestaus, perehdytys ja tuki
 • piirin edustaminen eri tilaisuuksissa
 • suhdetoiminta keskusjärjestöön sekä muihin piireihin ja järjestöihin, lippukuntiin ja yhteistyökumppaneihin
 • yhteiskuntasuhteiden ryhmän (Y-ryhmä) jäsen
 • ansiomerkkitoimikunnan jäsen
 • Suomen partiolaisten partioneuvoston jäsenyys.

Viestintäministeri

Instailu, twiittailu, snäppäily, whappailu vai jotain muuta? Piirin viestintäministerinä pääset ottamaan kantaa vaikkapa tähän. Eikä huolta, vaikka kaikki termit eivät olisi ennestään tuttuja.

Olet tulevaisuuden visionääri unohtamatta kuitenkaan nykyhetkeä. Vastuullasi on viestintäryhmän toiminta ja sen suunnittelu, normaalin hallitustyöskentelyn lisäksi. Tunnet halua kehittää piirin viestintää, mutta hoidat myös raportoinnin ja budjetoinnin kuin vanha tekijä. Sosiaalisilla taidoilla on tässä pestissä tilausta, sillä rekrytoit, pestaat ja perehdytät viestintäryhmän jäsenet, sekä pidät tiiviisti yhteyttä muihin toiminnanaloihin.

Et pelkää tuoda partion parhautta esille, kun vastaat piirin markkinointitempauksista ja -materiaaleista. Toimit linkkinä piirin ja keskusjärjestön välillä viestinnän asioissa ja osallistut myös laajennetun viestintä- ja markkinointivaliokunnan toimintaan. Apunasi on piiritoimiston tiedottaja.

Koulutusministeri

Tunnetko paloa uuden oppiseen tai vanhan kertaamiseen? Koulutusministerin jakkaralla johdat koulutusryhmän toimintaa ja kehität koulutusjärjestelmää – tai oikeastaan koko toiminnanalaa.

Kykenet katsomaan eteenpäin ja olet idearikas tyyppi. Raportointi ja budjetointi hoituvat sinulta muiden hommien lomassa. Rekrytoit, pestaat ja perehdytät ryhmäsi jäsenet samalla tarmolla, kun vastaat koulutusohjaajien pestaamisesta ja pestien tarkistamisesta.

Olet korvat höröllä tilanteessa kuin tilanteessa. Tuet ja autat mielelläsi muita. Vastaat piirin Ko-Gi-puolloista ja toimit yhteyshenkilönä ryhmäsi alajaostojen ja piirihallituksen välillä. Toimit myös linkkinä piirin ja keskusjärjestön välillä koulutuksen ja vapaaehtoistuen asioissa. Osallistut innokkaasti Suomen Partiolaisten laajennetun vapaaehtoistuen valiokuntaan. Pestisi aikana sinua auttavat piirin toimihenkilöt. Lisäksi apunasi toimii vastaava koulutusohjaaja, jonka kanssa jaat tehtävät niin kuin parhaaksi näette.

Ohjelmaministeri

Ohjelmaministerinä vastaat piirin partiokasvatustoiminnasta. Varmistat, että lippukunnilla on tietoa ja taitoa toteuttaa partio-ohjelmaa ja että piiri tarjoaa laadukkaita ohjelmatapahtumia. Sinua kiinnostavat niin kilpailut, kansainvälisyys kuin erilaiset ohjelmatapahtumat, sillä erityisesti niiden parissa pääset toimimaan. 

Sytyt laadukkaasta johtamisesta ja osaat rekrytoida, pestata ja perehdyttää ohjelmaryhmäsi jäsenet. Tuet myös ikäkausi-, partiotaito- ja kisajaoston jäsenten rekrytointia ja pestausta. Ohjelmaministerinä pääset lisäksi osallistumaan Suomen Partiolaisten laajennetun kasvatusvaliokunnan toimintaan.

Yleistä hallituspesteistä

 • Piirihallitus kokoustaa 8-12 kertaa vuodessa. Lisäksi ministereillä on omat toiminnanalan kokoukset 5-10 kertaa vuodessa sekä muita jaostojen, projektien tai hankkeiden kokouksia.
 • Pesti vaatii aikaa viikoittain, joskus jopa päivittäin. Kuitenkin pestissä pärjää, vaikka koulun tai työn ohella – se ei ole päätoimi. Muut samanaikaiset pestit voivat olla toisille haaste, kukin tuntee itsensä parhaiten. Piirihallituspesti on kuitenkin ensisijainen pesti partiossa.
 • Piirinjohtaja/johtajat käyvät ministerien kanssa pestikeskustelut kerran vuodessa, ellei itse toivo useampaa keskustelua.
 • Palautetta annetaan hallituksen keskuudessa myös muutoin ja kukin ministeri määrittää tavoitteet itselleen ja ryhmälleen.
 • Pestiin saa koulutusta ja se tapahtuu sovitusti piirin tai keskusjärjestön kursseilla. Mahdollista on myös kouluttautua partion ulkopuolella.
 • Tukea ja apua on aina tarjolla: puheenjohtajat, oma ryhmä, työntekijät ja usein myös pestin edellinen haltija auttavat sinua.