Vapaaehtoistyö voimaannuttaa

Tänään vietetään kansallista vapaaehtoisten päivää. Hienoa, että tämä asia saa oman teemapäivänsä. On se sitten palkkatyön vastapainoa tai ammattiosaamisen jakamista tärkeänä pitämälleen yhdistykselle tai järjestölle, niin luulen, että se vielä lukeutuu ’elinikäisiin kumppanuuksiin’. En ainakaan ole kuullut aikuisten vaihtavan talkoopaikkaa, mieluumminkin niin, että aktiiviset tekevät useammassa paikassa.

Partio on jäsenmäärältään kasvava järjestö, joka haluaa riveihinsä vapaaehtoistyön tekijöitä toimintaa mahdollistamaan. Iso osa tekijöistä on partion harrastamisen myötä sitä elämäntapana pitäviä ja riveihin kiinnikasvaneita – ilman ei osaa olla. Nyt puhutaan isolla äänellä mukaan uusia, aiemmin partiota harrastamattomia. Mitä partiolla on heille antaa työtä vastaan? Miksi kukaan antaisi partiolle aikaansa, palkatta?

Partion ehdoton valtti on pestikeskustelu. Siinä tehtävän alkaessa sovitaan mitä ja miten ollaan tekemässä, missä aikataulussa ja kenen kanssa. Pestikeskustelu on siis sopimus, jonka jälkeen tekemisen raamit on selvillä ja seurannastakin on huolehdittu. Jokaisen vapaaehtoisen luottamushenkilön tulisi itsekin aktiivisesti huolehtia siitä, että pestikeskustelu tulee käytyä!

Parhaimmillaan partion vapaaehtoistyökin on tekemällä oppimista ja partio tarjoaa monipuolista koulutusta pestien tueksi. Erityisesti nuorille Osaaminen näkyväksi -projekti voi tarkoittaa esimerkiksi työmarkkinoilla merkittävää lisää toteutuneen partiokoulutuksen ja hankitun kokemuksen puolesta. Partio on taatusti myös yhdessä tekemistä! Siellä oppii tuntemaan uusia ihmisiä: monenikäisiä ja monikulttuurisia, eri vakaumuksen omaavia ja silti partion arvoihin sitoutuneita. Kokemuksia ja elämyksiä bonuksena.

Vapaaehtoistyö partiossa on monipuolista. Tehtävien sisällöistä voisi kirjoittaa kirjoja, mutta tässä viitataan siihen, että partio on paikallista, alueellista, piiritasoista, valtakunnallista ja edelleen eri tasoilla kansainvälistä. Pestit ovat myös pidempikestoisia, esimerkiksi kahden vuoden jaksoihin sovittuja, tai sitten projektiluontoisia. Partiossa voi myös tulla tekemään kertaluontoisia asioita, monenlaisia niitäkin.

Vapaaehtoistyö vaatii ajan lisäksi tahtoa, intoa ja vahvuutta! Vapaaehtoistyön tekijän tulee myös olla vahva. Vahva niin, että itse kertoo, minkä verran osaa, voi, jaksaa, ehtii tai haluaa tehdä. Partiossa nimittäin riittää tekemistä ja tarjouksia sataa.

Sinulle, joka et ole vielä partiossa – tervetuloa mukaan! Sinulle, joka olet partiossa – muista jakaa tätä hyvää ja ota kaveri mukaan!

 

Hyvää vapaaehtoisten päivää kaikille!

Tanja Lumiala-Huokuniemi
piirin viestintäryhmän puheenjohtaja, piirihallituksen jäsen