Vain yhdessä voimme saavuttaa parempaa partiota

Partiohuiveja Partiomuseossa (kuva: Virpi Väyrynen)

Partiossa asioita tehdään yhdessä, koitetaan löytää eri näkökulmia asioille ja tehdään päätökset kimpassa. Partion halutaan pysyvän ajassa, kehittymään ja olemaan SE paras harrastus lapsille ja nuorille, sekä niille aikuisille vapaaehtoisille toiminnan mahdollistajille.

Tälläkin hetkellä partiossa eri puolilla Suomea on menossa useita kehityshankkeita. Niin lippukunnissa, partiopiireissä kuin keskusjärjestössä. Kaikkien näiden takana on yksi tavoite: parempi partio. Jokainen näistä kehityshankkeista on tärkeä ja arvokas. Niitä tekevät vapaaehtoiset haluavat antaa parhaan panoksensa jokaiselle hankkeelle. Miksi? Koska parempi partio!

Muutamia vuosia sitten istuessani valtakunnallisesta partiokoulutuksesta vastaavien kokouksessa (partioslangilla laajennetussa koulutusvaliokunnassa) keskityimme puhumaan meistä. Teimme todella töitä sen eteen, että unohtaisimme sen, että piirit ja keskusjärjestö ovat eri asia tai että ne olisivat jotenkin eriarvoisessa asemassa. Halusimme, että me kaikki teemme partiota yhdessä, vaikka hankkeemme olisivatkin itsenäisiä. Halusimme, että hyvät ideat ympäri maan laitetaan jakoon ja että jokainen voi nauttia toisten hyvistä ideoista ja jopa kehittää niistä parempia. Me teimme työtä, jotta jokaiselle meistä siellä istuvalle tuli fiilis ja ymmärrys siitä, kuinka hienoja juttuja meillä partiossa tapahtuu! Se, että toisilla askeleet olivat välillä suuria ja komeita, ei tehnyt pienemmistä yhtään sen huonompia. Jokainen askel kuin sen ottaja oli yhtä arvokas.

Nuo vuodet koulutuksen parissa avasivat omia silmiäni yhteiselle partiolle. Ne avasivat myös ovia yhteiselle tekemiselle ja hyvälle yhteishengelle. Uskon, että moni uudistus on kantanut noiden vuosien hedelmää, kun asioita ollaan hyvällä yhteishengellä ja luottamuksella viety eteenpäin.

Kaikesta huolimatta välillä joidenkin partiojohtajien suusta kuulee edelleenkin puhetta siitä “kuinka täällä meilläpäin osataan, mutta teillä ei” tai “vain meillä on osaajia, mutta ei ne riitä koko valtakuntaan”. Näin viimeksi ihan tällä viikolla. Tämä puhe on surullista! Joka kerta, kun tällaista kuulen, vihastun todella. Miksi toiset haluavat nostaa itseään tai edustamaansa tahoa paremmaksi dissaamalla muita? Johtuuko se ajattelemattomuudesta, tietämättömyydestä vai ihan siitä, että halutaan uskoa ja uskotella, että ollaan parempia? Eikö meillä oikeasti ole luottoa toisiimme ja toistemme osaamiseen? Kyllä meillä pitää olla!

Jään jokaisen ison valtakunnallisen tai piirin sisäisenkin uudistuksen kynnyksellä pohtimaan sitä, kuinka me hanskaamme sen. Kuinka saamme asiat, erityisesti valtakunnallisesti, vietyä maaliin niin, että niin isommissa partiopiireissä kuin niissä pienemmissäkin tahto, into ja resurssit löytyvät ja kohtaavat. Kuinka me varmistamme, että uudistus viedään maaliin parhaalla mahdollisella tavalla ja että tasalaatuisuus säilyy kaikkialla. En varmasti ole pohdinnoissani ainoa.

Uskon, että vain yhdessä tekemällä ja yhteen hiileen puhaltamalla voimme saavuttaa sitä parempaa partiota. Jokaisella meillä on omat vahvuutemme niin yksilöinä, lippukuntina kuin partiopiireinä. Meillä on erilaisia tapoja toimia ja silloin, kun kunkin tapa tehdä on toimiva, se on myös arvokas.

Kantakaamme nyt ja jatkossa ylpeydellä yhdessä tekemisen ja tekemällä oppimisen arvoja ja toimintakulttuuria. Vain sillä voimme saavuttaa parempaa partiota!

Riina
piirinjohtaja