Pitkän päivän ilta ennen Jäsenkokousta

Hämeen delegaation matka Mikkeliin sujui rattoisasti sipsejä mutustaen ja ryhmäkuria pohdiskellen. Onko tiukallakaan oletetulla ryhmäkurillamme mitään merkitystä, jos todellista valinnanvaraa ei ole? Tätä tilannetta voi verrata klassiseen puu kaatuu metsässä -ongelmaan. Onko ryhmäkuria, jos sitä ei voi käyttää? Jos haluamme todistaa, että meillä ei ole ryhmäkuria, miten se onnistuu, jos emme pääse lainkaan äänestämään?

Vaikka ehdokkaita olikin delegaatiomme tentattavaksi perjantai-iltana vain yksi per avoin pesti, niin halusimme silti ehdokkaiden mielipiteet esiin. Olimme valmistautuneet savustamaan ne näkyville. Myös uudet delegaation jäsenet esittivät tiukkoja kysymyksiä ja saivat varmasti sitä kautta heti hyvän kosketuksen, mitä on toimia delegaation jäsenenä ja miksi täällä olemme. Kysymyksillä ja vastauksilla on loppujen lopuksi aika paljon merkitystä, koska ehdokkaita on vain yhdet jokaiseen pestiin.

Voihan käydä niin, että tenteissä käy ilmi, että ehdokkaat eivät ole riittävän hyviä. Voi käydä niin, että he edustavat jotakin sellaista, mihin emme itse halua sitoutua. Jos riittävän hyviä ehdokkaita ei ole, pitää olla mahdollista saada asettua vielä ehdolle.

Vaikka puheenjohtajistosta ei päästäisikään äänestämään, mustien hevosten teemasta todennäköisesti äänestetään. Ehdolle asettumiseen ollaan esitetty aikarajoja, joka sulkisi mustien hevosten mahdollisuuden pois, mutta ei sinänsä olisi ratkaisu itse ongelmaan. Aina on ilman muuta paras tilanne, että ehdokkaisiin voi tutustua rauhassa. Olimmekin iloisia, että Kalle Virtanen oli asettunut ehdolle varapuheenjohtajaksi jo näinkin hyvissä ajoin, ja ehti jopa antamaan meille oman haastattelun.

Haluamme toivottaa kaikille hyvää viikonloppua ja menestystä!

Lauri Kaunisto ja Erika Ali-Hokka
Lauri on poistuva talousministeri ja Erika jatkava alueministeri