Piirihallituksen vilkas viikonloppu

Hämeen Partiopiirin hallituksella on takanaan vilkas viikonloppu. Lauantaina vietettiin Hämeen johtajapäivää ja pidettiin kevätkokous. Hallitus jatkoi tästä vielä omaan seminaariinsa, jossa vedettiin tulevaisuuden linjoja yötä myöten ja vielä sunnuntainakin.

Kevätkokouksessa olin varautunut puolustamaan hallituksen esitystä jäsenmaksun korotuksesta kolmella eurolla. Kuten tapanani on, yritin pitää hallituksen esityksen lyhyenä ja tiiviinä, ja samalla herätellä yleisön mielenkiintoa parhaani mukaan. Usein yleiskeskustelu jää suurissa kokouksissa ohueksi. Ei ole salaisuus, että nautin kunnon väittelystä. Olinkin iloinen, että jäsenmaksun korotuksesta syntyi vilkas keskustelu, jossa kuultiin tärkeitä näkökulmia asiaan. Muutama kokousedustaja oli selvästi nähnyt vaivaa perehtyäkseen asiaan etukäteen, ja he tekivät mielestäni päivän hyvän työn tuomalla asiantuntemuksensa muiden edustajien käyttöön puheenvuorojensa avulla. Yhtä totuutta ei raha-asioissa koskaan ole, ja siksi näkyvä keskustelu on tärkeää.

Keskustelun seurauksena käynnistyi avoin äänestys. Asiakysymyksissähän on tavallista äänestää avoimesti eli kättä nostamalla, siinä missä henkilövaaleissa suljettu lippuäänestys on vallitseva käytäntö. Ensin äänestettiin Niihaman Saukkojen esityksestä kokeeksi jäsenmaksun ennalleen jättämisestä, mutta tämä kanta jäi selvään vähemmistöön. Varsinaisessa äänestyksessä hallituksen muuttumaton esitys voitti täpärästi Nokian Eräveikkojen vastaesityksen, jonka mukaan jäsenmaksua olisi kyllä nostettu, mutta vähemmän.

Kevätkokouksessa tapahtui tietysti muutakin. Kokousedustajat hyväksyivät vuoden 2013 toiminnasta kertovan vuosikirjan, joka on tehty partion käyntikortiksi. Vuosikirja seuraili väljästi samaa elokuvanteon teemaa kuin viimekesäinen Ilves-leiri. Leirinjohtaja oli myös paikalla esittelemässä Ilveksen tilinpäätöstä - sekä henkistä että taloudellista. Huumorikaan ei kokouksesta puuttunut, vaan parhaille jutuille naurettiin kuulemma vielä kotimatkallakin. Internet-meemiä kevätkokouksesta on varmaan sentään turha toivoa.

Kevätkokouksen jälkeen hallitus vetäytyi seminaariinsa. Lauantai-ilta kului Suomen Partiolaisten strategialuonnoksen parissa. Yllättävän innokkaasti aiheesta jaksettiinkin myöhään yöhön puhua. Strategiset kirjaukset ovat usein hieman kryptisiä, eikä tälläkään kertaa kaikista niistä selvää meinannut saada edes Ko-Gin käynyt puheenjohtajistomme. Ihmisiä hekin sentään vain ovat. Päätimmekin vaatia, että jokaisella partiolaisella pitää olla mahdollisuus ymmärtää strategia.

Toimintasuunnitelmastamme vuosiksi 2015 ja 2016 keskusteltiin yleisellä päälinjaustasolla. Toimintasuunnitelma ei varmaankaan tule olemaan jyrkästi erilainen - sen verran hyviksi kuluvan kaksivuotiskauden painotukset havaittiin. On silti aikaista sanoa mitään varmaa, toimintasuunnitelman rakentaminen on vasta alussa. Yhden pienen asian voi sanoa jo nyt: hallituksen ministerisalkkuihin tulee muutoksia.

Kevät tulee ja tuo tullessaan Kouvolan suurjuhlan. Siellä nähdään!

Lauri Kaunisto
Talousministeri